SAP Global
SAP MAG 47, srpanj 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP for Healthcare konferencija otvara mogućnosti ubrzane informatizacije hrvatskog zdravstva

U Zagrebu je 28. lipnja ove godine, održana konferencija SAP for Healthcare koja je okupila vodeće znanstvenike, liječnike i menadžere u medicini iz cijele Hrvatske, s ciljem unaprjeđenja i ubrzanja procesa informatizacije zdravstva u Hrvatskoj. Konferenciji su prisustvovali i vodeći svjetski liječnici-menadžeri, dr. med. Peter Langkafel i dr. med. Michael Hamm.

Pripremila: Renata Čupić, renata@sortis.hr

Vlada Republike Hrvatske svijesna je da se informatizacija mora ubrzano provoditi
Vlada Republike Hrvatske, krajem 2003. godine, usvojila je Program e-Hrvatska 2007 s ciljem provedbe sveobuhvatne i dinamične akcije za postizanje bržeg iskoraka Hrvatske u informacijsko društvo u skladu s preporukama Europske unije i Lisabonske agende. Svijesni da informatizacija zdravstva, u današnje napredno tehnološko doba, predstavlja ključni element pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite i poboljšanja uzajamne suradnje sa svim sudionicima procesa u zdravstvu, SAP svojim strateškim djelovanjem u Hrvatskoj snažno utječe na njezinu pravodobnu integraciju. Informatizacija zdravstva u Republici Hrvatskoj započela je u ranim devedesetim godinama prošloga stoljeća informatizacijom poslovanja HZZO i dalje se usmjeravala prema informatizaciji jednog dijela ordinacija primarne zdravstvene zaštite. Osim toga, trebala bi se protezati na područja poput primarne zdravstvene zaštite ili uvođenja integriranog bolničkog informacijskog sustava kroz standardizirane informacijske sustave. Premda informatizacija zdravstva, u svojoj prvoj fazi, pokazuje minimalne uspjehe, oni nisu dovoljni da se akcijski plan Europske komisije realizira prema utvrđenim fazama.

Rješenje koje povećava produktivnost i maksimalnu posvećenost brizi za pacijente
Na konferenciji SAP for Healthcare predstavljena su iskustva susjednih zemalja i europskih bolnica čiji način rada je sličan zdravstvenom sustavu u Republici Hrvatskoj. SAP for Healthcare je poslovno rješenje koje povećava produktivnost i organizacijske vrijednosti kako bi se djelatnici u zdravstvu posvećivali brizi za pacijente. Objedinjujući sve segmente zdravstvenih procesa, SAP for Healthcare rješenje, između ostaloga, donosi: pojednostavnjenje administracije i financijskih procesa u zdravstvu, smanjivanje troškova zahvaljući bržem računovodstvenom sustavu i ciklusu naplate i potraživanja, povećanje učinkovitosti ljudskih potencijala, kreiranje i osiguravanje boljih radnih uvjeta, povećanje brige za pacijente i njihovo zadovoljstvo brigom i tretmanom skrojenima upravo za njihove potrebe. Rješenje, također, povećava kolaborativnost poslovnih procesa u zdravstvu integrirajući cikličke poslovne procese s aspekta: medicinskog osoblja, drugih pružatelja medicinske zaštite, klinika, pružatelja medicinskih usluga i dobavljača medicinske opreme, te poboljšava odnos s pacijentima.

Odabrani korisnici rješenja SAP for Healthcare
Referentni korisnici u regiji Europa, Bliski Istok, Afrika: Ijssellandziekenhuis, Nizozemska; Kantonsspital Basel, Švicarska; Kardinal Schwarzenberg'sches Krankenhaus, Austrija; Kliniken der Universität Göttingen, Njemačka; Klinikum der Stadt Ludwigshafen, Njemačka; Klinikum Hannover Oststadt, Hannover, Njemačka; Klinikum Saarbrücken GmbH, Njemačka; Krankenhaus der Barmherzigen Schwestern, Austrija; Kymenlaakson Sairaanhoitopiiri, Finska; Papageorgiou Foundation, Thessaloniki, Grčka; Städtisches Krankenhaus München-Harlaching, Njemačka; Steiermärkische Krankenanstalten, Graz, Austrija; Stiftung Liebenau, Njemačka; Universität Regensburg, Njemačka; Universitätsklinikum Charitè, Njemačka; Universitätsklinikum Freiburg, Njemačka; Universitätsklinikum Heidelberg, Njemačka; Universitätsspital Zürich, Švicarska; Waterlandziekenhuis, Nizozemska.  

Provedena anketa pokazuje interes, želju i nužnost informatizacije zdravstva
Da u Hrvatskoj postoji veliki interes za informatizacijom zdravstva pokazuju rezultati ankete koja je provedena tijekom Konferencije. Svi sudionici upoznati su s činjenicama brzog procesa informatizacije zdravstva kako bi maksimalizirali brigu za pacijente. I njih 74%, od spoznajne faze, prešlo je u pripremnu fazu i fazu selekcija rješenja za zdravstvo.

 

Predstavljene su funkcionalnosti SAP-ovog rješenja za zdravstvo kroz primjere iz prakse, a osobito kroz iskustva predavača, dr. med. Petera Langkafela, koji je pokazao razumijevanje pozicije zdravstva u Hrvatskoj. Tijekom izlaganja, analizirajući i stanje u Hrvatskoj, obradio je studije slučaja i referentne projekte zemalja, navodeći izravne prednosti procesa informatizacije. Sinergijom svojih znanja, s više od 25 godina radnog iskustva i iznimnim osobnim angažmanom za unaprjeđenje kvalitete pružanja usluga pacijentima, Langkafel je hrvatskom tržištu otvorio brojne mogućnosti koje su prepoznali svi sudionici, što pokazuje i anekta.

Konferencijom SAP for Healthcare, SAP je ponovno potvrdio da je samo referentnim i strateški pripremljenim planovima za razvoj lokalnog tržišta moguće polučiti uspjehe. Veliki odaziv sudionika, pokazano zanimanje, želja za razvojem i napredovanjem, omogućavaju SAP-u unaprjeđenje zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum