SAP Global
SAP MAG 47, srpanj 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Stotinu puta brži tvrdi disk; Kinezi će do 2011. godine prestići Indijce u offshoringu; AMD pomaže Transmeti sa 7,5 milijuna USD

 

Stotinu puta brži tvrdi disk
Znanstvenici s nizozemskog sveučilišta Radboud Nijmegen razvili su metodu laserskog ispisa na magnetni disk koji može biti i do stotinu puta brži u odnosu na standardne tvrde diskove. Svaki puls lasera zagrijava površinu diska načinjenog od kobalta, gadolinijuma i željeza te tako mijenja polaritet, a istovremeno se postiže velika brzina pisanja.

Problem predstavlja što je trag lasera širok oko 5 mikrona, a to je puno više od standardnih načina pohranjivanja podataka. Znanstvenici očekuju da će se taj trag moći svesti na 10 nanometara, a funkcionalni prototip novog tvrdog diska trebao bi biti dovršen za 10-ak godina.
Trenutno najpopularnija alternativa standardnom tvrdom disku je solid state disk (SSD).

 

Kinezi će do 2011. godine prestići Indijce u offshoringu
Analitička kuća IDC, u svom novom istraživanju Global Delivery Index (GDI), predviđa da će Kina, u doglednoj budućnosti, postati najpoželjnija svjetska destinacija za offshoring. Istraživanje obuhvaća usporedni prikaz 35 gradova u azijsko-pacifičkoj regiji, među njima i Adelaide, Bangalore, Dalian, Hanoi i Kuala Lumpur.

IDC procjenjuje da će kineski gradovi prestići indijske do 2011. godine, prije svega zahvaljujući velikim ulaganjima u infrastrukturu. U Kini se mnogo ulaže u učenje engleskog jezika, pristup Internetu i tehničke vještine, a to su najvažniji činitelji kod odlučivanja o offshoringu.

 

AMD pomaže Transmeti sa 7,5 milijuna USD
Tvrtka Advanced Micro Devices (AMD) uložila je 7,5 milijuna USD u dionice proizvođača čipova, tvrtku Transmeta. Obje kompanije, trenutno, u razdoblju su krize jer se AMD nadmeće u cijenama s velikim Intelom, a Transmeta mora otpustiti 15 do 20% djelatnika, odreći se proizvodnje čipova i usredotočiti se na licenciranje intelektualnog vlasništva i tehnologije.

Prije godinu dana, AMD je objavio da će plasirati Transmetine Efficeon procesore na tržišta zemalja u razvoju. U prvom tromjesečju 2007. godine, Transmeta je ostvarila gubitak od 18,7 milijuna USD i prodaju od 2,1 milijun USD. U prvom tromjesečju 2006. godine, Transmetini gubici iznosili su 19,5 milijuna USD.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum