SAP Global  SAP MAG listopad 2007.
 
     
     
   

Konferencija SAP World Tour '07: Informatika je posao, biznis mora biti spreman za IT

Jedan od vodećih informatičkih događaja godine u Hrvatskoj, SAP World Tour, bio je, s jedne strane, demonstracija snage tvrtke SAP, a s druge, konferencija koja se svojim sadržajem može mjeriti s bilo kojom drugom poslovno-tehničkom manifestacijom u Hrvatskoj, ali i šire.

Piše: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.htnet.hr

SAP World Tour najveća je godišnja konferencija koju tvrtka SAP d.o.o. održava u našoj zemlji, a po broju sudionika, utjecaju i važnosti svrstava se u vodeće informatičke događaje u Hrvatskoj. Ovogodišnji World Tour okupio je 800-tinjak inženjera informatike, menadžera, analitičara, ekonomista i predstavnika medija. Konferencija je održana u novootvorenom Hypo Expo centru u Zagrebu, na kraju trogodišnjeg razdoblja u kojem je tvrtku vodio Igor Dropulić, mlad i ambiciozan menadžer, koji je hrvatski SAP preuzeo nakon što je postigao sve što je želio postići u IBM-u. Dropulić je World Tour iskoristio da bi pokazao što je SAP pod njegovim vodstvom dosad postigao i koje ciljeve tvrtka namjerava ostvariti u sljedeće tri godine.

30, 100, 130, 7500
Danas SAP u Hrvatskoj «drži» 30% lokalnog tržišta poslovnih aplikacija. To je ostvareno prosječnim 25%-tnim godišnjim rastom prodaje licenci SAP softvera. U brojkama, SAP je tijekom proteklih nešto više od 1000 dana prodao više od 7500 licenci. Uz to, svoje poslovanje na SAP platformi u Hrvatskoj sada vodi preko 100 tvrtki, koje svojim znanjem pomaže više od 130 certificiranih konzultanata. SAP se proširio na sve tradicionalne industrije, a tijekom prošle, i u ovoj godini, snažnije je zakoračio u područje trgovine (otvoren je tzv. Retail Hub, potom licence u Konzumu, itd.). Tvrtka je počela osvajati i prilično zatvoreno hrvatsko tržište softvera za financijske institucije (Croatia osiguranje).

Sljedeća postaja: javni sektor
Samo je tržište softvera u javnom sektoru područje koje tvrtka SAP Hrvatska, usprkos velikm naporima, nije uspjela osvojiti kako je željela. Uz postojeće korisnike (FINA, Brodarski institut, Ministarstvo financija RH i AKD), SAP želi proširiti svoje poslovanje na još bar pet novih. Tenderi su u tijeku i do kraja godine bit će poznati rezultati. SAP u javnom sektoru posebno zanima onaj obrane i zdravstva. Što se tiče segmenta malog poduzetništva, koje i u svijetu i kod nas privlači sve više pozornosti proizvođača ERP softvera, SAP je krenuo u pravu ofenzivu.

SAP za male poduzetnike
Tijekom prošle godine, znanjem vlastitog tima i uz pomoć tvrtke-partnera, GBS-IT, SAP je prilagodio posebno rješenje za male i srednje tvrtke. To je, popularno zvani, «All in One» ili A1 ERP.  U ovom primjeru, Igor Dropulić je sebi i svom timu postavio prilično visoki cilj: 30 korisnika prije kraja ove godine, što bi značilo postizanje ove namjere za svega osam mjeseci od uvođenja te platforme na našem tržištu. Do sada, SAP Hrvatska je dobio povjerenje desetak malih tvrtki i sklopio je ugovore s osam tvrtki partnera za A1 ERP. «Nećemo imati 30 SMB korisnika do kraja ove godine, no do sljedećeg ljeta sasvim sigurno hoćemo», izjavio je Igor Dropulić.

Qvo vadis, SAP?
Što se tiče budućnosti, Dropulić se osvrnuo na sljedeće tri godine, od 2008. do kraja 2010. «Želimo ostvariti rast od bar 20% godišnje u broju licenci i tržišnom udjelu, gdje nam je cilj osvojiti najmanje 35%. Do tada ćemo sigurno imati 300 certificiranih konzultanata i najmanje 200 tvrtki korisnika u Hrvatskoj, a nadamo se da će bar četvrtina njih biti mali poduzetnici.»  

Spremni za posao, još spremniji za IT
Konferencija SAP World Tour 2007, održala se sa sloganom «Fit 2 Business, Ready 4 IT», a predstavila je trendove i novosti u SAP tehnologijama, pruživši sjajnu priliku za networking. Glavno predavanje održala je Elaine Drummond, globalna direktorica marketinga za industrijska rješenja i javni sektor, iz središnjice tvrtke SAP AG. Njezino izlaganje temeljilo se na tezi o poslovanju koje svoju uspješnost zahvaljuje samo spremnosti da se mijenja brzinom promjena koje ga zahvaćaju. Ona tvrdi da danas «u poslovanju svake tvrtke nije više toliko važna sama učinkovitost, puko povećanje produktivnosti, već uspjeh (ili neuspjeh) tvrtke ovisi o tome što je razlikuje od konkurencije.» To su, uz spremnost na brze promjene, svakako i inovacije, a informatička tehnologija, što posebno vrijedi za softver, postala je generator poslovnih modela.

Implementacija IT-a je poslovni projekt
Kako je to u stvarnosti, predstavio je Miroslav Mađarić, šef informatike INA-e, koji je pokazao pojedinosti iz uspješnog projekta implementacije SAP-a u ovoj hrvatskoj naftnoj kompaniji. Mađarić je to učinio na vrlo originalan način, provevši nas kroz implementaciju poslovne platforme svojevrsnim «rječnikom korporativnih eufemizama» o čemu ćete više moći čitati u jednom od sljedećih brojeva SAP MAG-a. Ovogodišnja World Tour konferencija bila je podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu poseban naglasak je bio na rješenjima za javni sektor, a nakon toga su slijedile tematske cjeline: SAP Tech Tour, Industry Focus i Fit 2 Business, Ready 4 IT.

Tri glavne teme
SAP Tech Tour slijed prezentacija pružio je uvid u tehnološke inovacije i iskustva primjene SAP tehnologija kod korisnika u Hrvatskoj. Druga tematska cjelina, Industry Focus, dala je sliku o tome kako specifična industrijska rješenja pomažu u poboljšanju i inoviranju poslovnih procesa, te u ostvarivanju konkurentnosti i profitabilnosti. Tu se dosta govorilo o primjeni SAP tehnologija u javnom sektoru, bankarstvu i maloprodaji. Tematska cjelina koja je dala ime cijeloj zagrebačkoj inačici World Tour konferencije,  Fit 2 Business, Ready 4 IT, predstavila je neke novosti u ERP softveru, a dosta je bilo riječi i o novim funkcionalnostima SAP All-in-One rješenja za male i srednje brzorastuće tvrtke.

SAP Božo Težak Journalist Prize
Jedan od važnijih događaja konferencije bila je i šesta dodjela novinarskih nagrada, SAP ICT Journalist Prize Božo Težak, za najbolje novinarske i uredničke radove iz područja informatičkih i komunikacijskih tehnologija. Ovu nagradu Zbora informatičkih novinara HND-a (ili, kako se odnedavno nazivaju, ICT novinara) SAP podupire već šestu godinu, a ovogodišnji laureati su Dražen Jurman, kao IT novinar godine i Dragan Petric, izvršni urednik časopisa BUG, nagrađen za najbolji tekst i uređivanje časopisa u kojem radi.