SAP Global
SAP MAG 49, listopad 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Hrvatska je poput SME kompanije

Donosimo intervju sa Elanie Drummond, globalnom direktoricom marketinga za industrijska rješenja u javnom sektoru, SAP AG: IT rješenja pomažu državnoj upravi u povećanju produktivnosti i ostvarivanju ušteda što je, zasigurno, bolje rješenje od povećanja poreza ili produljenja radnoga vijeka.

Razgovarao: Robert Gelo, robert.gelo@zg.t-com.hr

Uvodnu riječ, na nedavno održanom zagrebačkom izdanju SAP World Toura, održala je Elanie Drummond, SAP-ova globalna direktorica marketinga za industrijska rješenja u javnom sektoru. Sudionicima konferencije govorila je o trendovima i prognozama daljnjeg razvoja globalnog tržišta poslovnog softvera, a posebno je naglasila inovativnost kao najvažniju komponentu tržišnog uspjeha kompanije.

SAP MAG: Kao menadžerica odgovorni ste za globalno tržište javnog sektora. Što SAP nudi državnim upravama koje, svaka za sebe, imaju mnogo specifičnosti i razlikuju se prema načinima svoga poslovanja?

Drummond: Radim u skupini specijaliziranoj za industrijska rješenja gdje sam jedna od direktorica za marketing. Zaključili smo da je veliki broj standarda, ERP rješenja i drugih područja zajedničkih svim organizacijama dok, istovremeno, na tržištu postoji potreba za specijalizacijom u određenim poljima koja imaju zajedničke osobine. Primjer je Sarbanes-Oxley standard u financijskom sektoru. Kada govorimo o državnoj upravi, ljudi smatraju da im ne treba jedinstvena vertikalna aplikacija, no mnogo je područja u kojima uočavamo velike sličnosti, gdje su procesi i problemi vrlo slični. Razlika je jedino u izvedbi, zbog različitih politika u različitim zemljama ili, pak, zbog demografske situacije u pojedinim zemljama. Primjerice, u Hrvatskoj su drukčiji ekonomski izazovi nego u Velikoj Britaniji, no porezna uprava mora prikupiti sredstva i izvršiti povrat poreza. Takvi su procesi zajednički, bez obzira tko se nalazi na vlasti. Zbog toga nudimo rješenja koja uključuju veliki dio onih predefiniranih za pojedine probleme. Bez obzira radi li se o usklađivanju raznih standarda, pridruživanju Europskoj Uniji ili usklađivanju sa Svjetskom bankom, uvijek se traže elementi standardizacije. U rješenju za financijsku industriju imamo poseban element nazvan Public Sector Collections and Dispersments koji pokriva novčane transakcije u javnom sektoru uz poštivanje uobičajenih pravila koja u njemu vladaju. Moj posao su rješenja za središnju i lokalnu vlast. Ističem da sam prije bila aktivna političarka, izabrana u poglavarstvo, pa znam probleme s obje strane.

SAP MAG: Jeste li razgovarali s nekim od predstavnika hrvatskih središnjih ili lokalnih vlasti?

Drummond: Ne, ali bila bih vrlo sretna da dobijem tu priliku. Moj temeljni zadatak je artikulirati i protumačiti probleme i želje korisnika, te tu informaciju proslijediti našim developerima. Nisam ovdje samo zato da prodajem softver već, na neki način, djelujem kao zastupnik korisnika, odnosno tržišta. Želim spriječiti razvoj rješenja koja korisnici, zapravo, ne žele.

SAP MAG: IT rješenja uvode transparentnost u sustave. Nije li to nešto što političari, bilo gdje u svijetu, zapravo, ne žele?

Drummond: Radila sam u državnoj upravi više od dvadeset godina i rekla bih da taj problem još uvijek postoji, premda u sve manjoj mjeri jer ga građani više ne prihvaćaju. Danas su informacije o radu državne uprave mnogo dostupnije medijima i zloporabe se više ne mogu sakriti. Smatram da, u većini slučajeva, političari i dužnosnici žele pokazati da posao rade dobro, premda o njima, ponekad, pišu loše i onda kada je to neutemeljeno. Zbog toga je najveća prepreka razvoju inovacije u javnom sektoru strah političara da će biti okrivljeni. Političari u sustavima s više transparentnosti izbjegavaju ili odgađaju donošenje odluka jer je, ponekad, lakše odluku ne donijeti.

SAP MAG: Kako onda IT rješenja mogu pomoći sustavima javne uprave, na obostrano zadovoljstvo?

Drummond: U Europi se trenutno događa velika promjena. Za dvadeset godina približno trećina stanovništva bit će u mirovini. To nije mnogo vremena kada je riječ o državnoj upravi, uzme li se u obzir trajanje gradnje infrastrukture, razvoja usluga i promjene zakona. U tom slučaju treba uzeti u obzir sjedeće. Prvo, mora postojati mehanizam financiranja umirovljenika, što znači da će se morati povećati porezi ili produktivnost administracije i poboljšati učinkovitost troškova. Drugo, možda će biti potrebno produljiti radnu dob jer dulje živimo. To je već učinjeno u Velikoj Britaniji gdje se sa 65 godina može ostvariti pravo na mirovinu. U budućnosti ta će dob, možda, biti povećana na 68 ili 70 godina jer će ljudi, u prosjeku, živjeti 90 godina. Povećanje poreza malo je vjerojatno jer će se krivnja svaliti na političare i oni će, sigurno, izgubiti na sljedećim izborima. Dakle, IT sustavi se u ovom slučaju koriste da povećaju produktivnost i omoguće znatne uštede te tako riješe ovaj rastući problem.

SAP MAG: Kakva su Vaša iskustva s pojedinim tržištima u regiji, možete li ih usporediti sa Zapadnom Europom i ostatkom svijeta?

Drummond: Zanimljivo je da su mlade nacije sklonije naprednim idejama. Primjerice, u nekim južnoameričkim zemljama napredno razmišljaju jer se ranije vrlo malo investiralo u postojeću infrastrukturu. Tamo je mnogo lakše započinjati nove projekte. To je kao s gradnjom. Lakše je početi od temelja, dok obnavljanje postojeće građevine predstavlja mnogo teži zadatak. Hrvatska, primjerice, još nije članica EU i danas odgovarate samo hrvatskim vlastima. Za dvije ili tri godine, kada Hrvatska postane članicom EU, svi će poslovi postati složeniji jer će se morati poštovati cjelokupna legislativa Europske Unije. Uglavnom, manje zemlje su mnogo agilnije i fleksibilnije, kao što je, uostalom, slučaj s većinom malih kompanija. Zemlje poput Luksemburga i Nizozemske uvijek se mogu uzeti kao dobri primjeri jer razmišljaju unaprijed.

SAP MAG: Kakvom ocjenjujete političku volju državne uprave u Hrvatskoj, u smislu kvalitativnih promjena u javnom sektoru?

Drummond: Raspolažem s određenom količinom informacija o Hrvatskoj i pratim rad državnog tajnika Miroslava Kovačića. Smatram da glavni problem još uvijek predstavlja odugovlačenje donošenja odluka. One postaju teže što se donošenje više odlaže. Naime, kada odgodite odluku otvarate mogućnost ulaska novih elemenata i interesa. Potrebno je promijeniti mentalitet. Za početak promjena ne trebate odmah dati cijelo rješenje nekog problema, već s promjenama treba započeti u pojedinim manjim sastavnim dijelovima. Primjerice, u poreznom sustavu možete početi s promjenama poreza na vlasništvo umjesto mijenjanja cjelokupnog sustava. U početku odaberite najlakše zadatke i nakon tih početnih "pobjeda" dobit ćete podršku javnosti i politike te ćete, na kraju, lakše promijeniti čitav sustav.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum