SAP Global
SAP MAG 3, travanj 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Najveći u Hrvatskoj ne mogu bez poslovnog softvera

Slika šest najjačih hrvatskih tvrtki koje zajedno ostvaruju gotovo četvrtinu prihoda domaćeg gospodarstva i nije tako nova. Naime, već nekoliko godina među najjače privredne čimbenike u nas spadaju HT, Pliva, INA, Tvornica duhana Rovinj, VIPnet i Zagrebačka pivovara. Tokom lipnja Poslovni tjednik je u tekstu Jadranke Dozan prenio najnovije podatke agencije FINA prema kojima šest navedenih tvrtki ostvaruje 24 posto ukupnog prihoda hrvatskog gospodarstva.

Prerada i usluge

Znakovito je da tih šest tvrtki posluje uz pomoć SAP-ovih softverskih rješenja koja su namijenjena racionalizaciji, optimizaciji i ubrzanju poslovanja. Nema sumnje da je uspjehu najvećih hrvatskih tvrtki pridonio i SAP koji je instalirao svoja poslovna rješenje kao dio IT okružja u kojemu rade te tvrtke.

Kada pogledamo strukturu najjačih hrvatskih tvrtki vidjet ćemo da se one bave isključio preradom i uslugama. U takvim djelatnostima od presudne je važnosti odnos s korisnicima kojega podržavaju CRM (Customer Relationship Management) softverski sustavi, a čitavo poslovanje temelji se na ERP (Enterprize Resource Planning) rješenjima koja pomažu kod upravljanja financijama, nabavom, prodajom, ljudskim resursima i ostalim bitnim segmentima poslovanja.

SAP, dakako, nudi rješenja za sve vrste poslovnih i proizvodnih procesa.

VIPnet: Od početaka sa SAP-om

Dobit šest najjačih HR tvrtki
*u milijunima kn
  2001. 2002.
HT 309 1860
Pliva 1028 1262
INA 720 854
TDR 513 680
VIPnet 211 340
Zagrebačka pivovara 214 250
Šest vodećih ukupno 2,8 milijardi 5,3 milijarde
Izvor: FINA, Poslovni tjednik

Od samih početaka svog poslovanja u Hrvatskoj, prije četiri godine, VIPnet koristi SAP-ov R/3 4.6C sustav. VIPnet koristi SAP-ove module Financials, Controlling, Material management i Sales and distribution. Koristi se i Project system ali ne u čitavom opsegu funkcionalnosti već WBS-ove koriste samo kao controlling object. SAP-ov sustav implementiran u VIPnetu povezan je uglavnom sa svim ostalim informatičkim sustavima – primjerice s kasama u dvadesetak maloprodajnih trgovina čiji se podaci (promet) svakodnevno prebacuju u bazu podataka, billing sustavom, sustavom za upravljanje ljudskim resursima, arhivskim sustavom... Instalacija SAP sustava fizički se nalazi u Beču, a pored VIPneta i majčinskog mobilkoma austria klijenti tamošnjih aplikacijskih poslužitelja su ostale tvrtke iz grupacije: slovenski Simobil i lihtenštajnski mobilkom. VIPnet ima instaliran vlastiti aplikacijski klijent kojega može razvijati prema svojim potrebama.

Prije dvije godine VIPnet je implementirao optičko arhiviranje nekih poslovnih dokumenata tako da se primjerice može povezati slika bilo koje ulazne fakture sa dokumentom knjiženim u SAP-u.

- U praksi nije lako mjeriti konkretnu dobit u racionalizaciji i uštedama koju donose softverski sustavi, kaže SAP manager u VIPnetu Nenad Blažičević.

- Ali svakako možemo reći da je ušteda dvojaka. S jedne strane  automatiziraju se operativni poslovi. Teško je uopće zamisliti logistiku (skladište i nabavu) i računovodstvo bez SAP-a. Da to radimo na bilo koji drugi način sigurno bismo trošili više vremena i novca. Druga ušteda proizlazi iz SAP-ovih financijskih izvješća i činjenice da je povezan s drugim sustavima što znači da naš management raspolaže s parametrima poslovanja što omogućava povlačenje pravog poteza u pravom trenutku. Zahvaljujući SAP-u mi u svakom trenutku možemo biti transparentni.

S druge strane, zbog složenosti sustava je posada koja održava čitav "stroj" brojnija i skuplja nego kold manje složenih sustava. Svi djelatnici koji rade na održavanju SAP sustava moraju svake godine proći program specijalističkih tečajeva.

Od R/3 do NetWeavera

 

Temelj današnje SAP-ove ponude poslovnog softvera je rješenje SAP R/3 Enterprise koje je objavljeno još 1992. godine, kao prvo sustavno ERP rješenje na tržištu. SAP R/3 Enterprise optimizira poslovne procese i njihovu pouzdanost tako što umanjuje promjene postojeće funkcionalnosti i koristi objektni model za razvoj novih ERP funkcija. Isto tako, omogućava implementaciju samo one funkcionalnosti koja je potrebna u određenom poslovnom procesu te pojednostavljuje proces upgradea i smanjuje njegove troškove. SAP R/3 Enterprise se temelji na otvorenoj platformi SAP Web Application Server te na internetskim tehnologijama Web services, SOAP, XML i J2EE.

Na SAP R/3 Enterprise se nadovezuje paket mySAP Buisness Suite paket poslovnih aplikacija u koji spada i CRM (Customer Relationship Management).


Tvrtke danas najviše troše na integraciju svojih različith IT
sustava

Za tvrtke kao što su telekomunikacijski ili internetski operateri od presudnog je značaja odnos s korisnicima pa njihovo poslovanje podržavaju rješenja kao što je mySAP CRM. Uz takva rješenja kompanije povećavaju svoju korisničku vrijednost koja donosi profitabilni rast; ona spajaju front i back office funkcije u jednu operaciju koja je namijenjena korisnicima. Pored toga, takvo rješenje omogućava suradnju čitavog vrijednosnog lanca tako što donosi pristup relevantnim personaliziranim informacijama iz različitih izvora i poslovnih procesa. mySAP CRM je jedino CRM rješenje koje spaja uposlenike, partnere, procese i tehnologije u zatvoreni krug interakcije s korisnicima.

Na kraju, ali ne najmanje značajan, tu je SAP NetWeaver kao integracijska i aplikacijska platforma koja spaja postojeće sustave i softverska rješenja. Pošto umanjuje potrebu za prilagodbom zbog integracije, on pomaže pri smanjivanju ukupnog troška vlasništva čitavog IT sustava. SAP NetWeaver prihvaća internetske standarde poput HTTP, XML i Web services. Omogućava otvorenost i interoperabilnost prema Microsoft .NET i J2EE (Java) okružjima kao što je IBM WebSphere i pruža prednosti koje donose poslovna rješenja "skrojena" prema potrebama korisnika. SAP NetWeaver koristi današnje IT investicije i postavlja temelje za sutrašnje međupoduzetničke procese. On je temelj za SAP xApps i mySAP Buisness Suite rješenja.

© grafike: SAP AG

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum