SAP Global
SAP MAG 51, studeni 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Turneja SAP-a po Hrvatskoj

U suradnji s partnerima, SAP je završio prvu fazu projekta predstavljanja SAP All-in-One rješenja.

Pripremila: Renata Čupić, renata@sortis.hr

U razdoblju od 02. do 18. studenoga 2007. godine, SAP je, zajedno s partnerima, obišao istočnu Hrvatsku, Istru, te Primorsko-goransku županiju kako bi predstavio poslovno rješenje za malo i srednje poduzetništvo. Projekt je, službeno, započeo još u veljači ove godine, kada je hrvatskoj javnosti predstavljeno rješenje za manje i srednje tvrtke, SAP All-in-One. Ono je u potpunosti lokalizirano i, u cijelosti, usklađeno s propisima i zakonima Republike Hrvatske. SAP All-in-One rješenje prilagodio je, pripremio i lokalizirao tim hrvatskih stručnjaka na čelu s tvrtkom GBS-IT. Rješenje je dobilo potvrdu i certifikat kvalitete (Quality Assurance Certificate) čime je, i formalno, započelo njegovo predstavljanje na hrvatskom tržištu. Rezultat SAP-ove inicijative, Hrvatskoj je osigurao status zemlje-modela prema kojemu će se u drugim, zainteresiranim zemljama, za SAP All-in-One rješenje, raditi postupak integracije i priprema projekta za nastup na njihovim tržištima.

PRVA FAZA STRATEGIJE PREDSTAVLJANJA SAP ALL-IN-ONE RJEŠENJA
Turneja se odvijala u Osijeku, Opatiji i Puli, a stečena iskustva razmijenjena su na Brijunima tijekom redovnog godišnjeg susreta SAP-a i partnera. Cilj prve faze ove turneje, kreiranje je dugoročnih, kompetitivnih prednosti poslovanja i stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj prema specifičnim potrebama regija i gradova u kojima su održana predstavljanja.

Naime, preduvjeti gospodarskog razvoja, kao i oni, sve prisutniji, Europske Unije, svakodnevno pritišću male i srednje poduzetnike da preuzimaju nove tehnologije i integriraju poslovna rješenja koja će im omogućiti nesmetano obavljanje primarnih djelatnosti. Kvalitetno definirani uvjeti redovnog poslovanja preduvjet su i za dobivanje bespovratnih financijskih sredstava koje Europska Unija daje za razvoj i razvojne projekte.

Potaknuti velikih brojem individualnih upita i partnerskih zahtjeva, SAP je početkom poslovne godine kreirao i predstavio strategiju nastupa i ponude rješenja kreiranih upravo za potrebe manjih i srednjih brzorastućih tvrtki. Uspjesi koji se u pregovorima s manjim i srednjim tvrtkama ostvaruju, motiv su za čvrstije i stabilnije pozicioniranje SAP-a i partnera kao kreatora konkurentnih, gospodarskih dugoročnih projekata, te osiguranje opstanka malog i srednjeg poduzetništva.

U SAP-u su uvjereni da će ulaganje u prvorazredna poslovna rješenja, uz sigurnost ostvarenja zadanih rokova i investicije, te kontinuiranu podršku lokalnih partnera, prepoznati većina manjih i srednjih tvrtki. Projekt predstavljanja rješenja kroz Roadshow donijet će kratkoročne pozitivne odjeke, kao i najvažnije dugoročne kvalitetne projekte i ostvarenje održivog razvoja: „Predstavivši, početkom godine, rješenje prilagođeno potrebama manjih i srednjih tvrtki, danas smo krenuli u sljedeću fazu osiguranja njegove dostupnosti u cijeloj Hrvatskoj. Naši provjereni, višegodišnji partneri omogućit će tvrtkama brzu i kvalitetnu implementaciju rješenja s gotovim alatima za podršku poslovnim procesima uz niske troškove. Zadovoljstvo nam je što su partneri prepoznali potrebu zajedničkog nastupa pred poduzetnicima, te su spremni za kvalitetnu podršku onima koji su motivirani uspjehom.“,rekao je Igor Dropulić, direktor SAP d.o.o..

OSJEČKI USPJESI MOTIVIRALI SU NASTAVAK TURNEJE
Turneja je započela u Osijeku, gdje je domaćin konferencije bila lokalna tvrtka Dialog. Interes za sudjelovanjem pokazalo je više od 70 vodećih tvrtki iz Slavonije i Baranje. Oni su, tijekom radnoga dana, definirali koje poslovne funkcionalnost su im potrebne da bi ostvarivale svoj rast i razvoj. Na konferenciji su stvoreni kvalitetni preduvjeti za daljnje pregovore i predstavljanje svih funkcionalnosti (financijsko računovodstvo, upravljačko računovodstvo, prodaja i distribucija, nabava, skladištenje i logistika, upravljanje ljudskih kapitalom, proizvodnja, te upravljanje kvalitetom) koje donosi rješenje SAP All-in-One.

Osječko-baranjska županija danas obuhvaća 264 naselja smještena u 42 jedinice lokalne samouprave, od kojih je 7 sa statusom grada i 35 sa statusom općine. Od ukupno 23 djelatnosti industrijske proizvodnje na području Županije, najviše je zastupljena prerađivačka industrija, i to proizvodnja hrane i pića, te proizvodnja celuloze, papira i proizvoda od papira, a zatim slijedi proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda. Stoga, upravo ulaganjem u projekte koji za cilj imaju unaprjeđenje i razvoj poljoprivredne proizvodnje, obrtništva i poticanje malog i srednjeg poduzetništva, Županija želi zaustaviti negativne trendove u gospodarstvu i pokrenuti svoj ravnomjerniji razvoj. Izniman interes, koji su predstavnici gospodarskih subjekata pokazali u Osijeku, pokazuje potrebu regije za razvojem, prihvaćanjem novih tehnologija i poslovnih procesa koji će im garantirati prosperitet.

ARBOR INFORMATIKA UTJEČE NA POVEĆANJE UKUPNOG PRIHODA ŽUPANIJE
Potom je turneja nastavljena u Opatiji, gdje je domaćin bila tvrtka ARBOR Informatika. Konferenciji je prisustvovalo više od 60 vodećih menadžera, direktora, gospodarstvenika, te predstavnika malog i srednjeg poduzetništva. ARBOR Informatika prepoznala je inicijativu tvrtke SAP i njezino rješenje za manje i srednje brzorastuće tvrtke, SAP All-in-One, kojim se potiče maksimalizirano korištenje funkcionalnosti temeljnih poslovnih funkcija svakog gospodarskog subjekta, čijim pravilnim utemeljenjem se omogućuje nesmetano odvijanje primarnih poslovnih djelatnosti.

Na prostoru Županijske komore Rijeka (Primorsko-goranske županije) od 3582 km2 (oko 6,3% površine Hrvatske), obitava oko 6,9% stanovništva Hrvatske. Županija ima izraženu razliku u gustoći naseljenosti, a najveća je u gradu Rijeci. Oko 80% zaposlenih radi u gospodarskim, a 20% u društvenim djelatnostima. Izrazito povoljan geoprometni položaj i raskrižje važnih europskih kopnenih i morskih putova, utjecali su da se stanovništvo, od davnina, opredijelilo za pomorstvo i druge gospodarske djelatnosti vezane uz more. Zato se ovo područje, a posebno Rijeka kao županijski centar, razvilo u jako pomorsko središte s razvijenom lučkom, brodograđevnom i turističkom djelatnosti od značaja za cijelu Hrvatsku, a Gorski kotar u tradicionalno jako šumarsko i drvoprerađivačko gospodarsko područje.

Svjesni svih mogućnosti i izazova koje regija pruža, Arbor svojim poslovanjem snažno utječe i na porast ukupnog prihoda županije, posebno izrazitog posljednjih godina. Naime, poslovanje gospodarstva Primorsko-goranske županije u 2006. godini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske gospodarske komore, bilo je izrazito povoljno (prihod 34,76 mlrd kn, ukupni rashod 33,63 mlrd kn) uz značajni porast dobiti (za čak 40,1 %), a gubitak se smanjio za 5,4%. Uspješno poslovanje nastavljeno je i u prvoj polovici ove godine. Ukupni prihod porastao je za 8,1% i iznosi 15,9 milijardi kuna, te je nastavljen pozitivni trend rasta dobiti gospodarstva.

PULA JE ZAKLJUČILA PRVI DIO TURNEJE
S konferencijom u Puli, zaključena je prva faza projekta predstavljanja rješenja za manje i srednje brzorastuće tvrtke, SAP All-in-One. Domaćin je bila lokalna tvrtka, ICE Group, a u predstavljanju i diskusiji aktivno je sudjelovalo više od 50 direktora, predsjednika Uprava i voditelja odjela, koji imaju mogućnosti donošenja strateških poslovnih odluka ili utjecaja na tijek poslovne politike gospodarskih subjekata.

Istra, u posljednje vrijeme, postaje prepoznatljiv model prema kojemu ostale hrvatske regije preuzimaju poslovne strategije i uspješne poslovne projekte. Činjenica je da Istra, osim turizma, specifičnog pristupa ruralnom gospodarstvu i razvoju, zaštiti autohtonih proizvoda i mjesta, postaje meka poduzetničkih zona. U Istri se stvaraju inkubatori i poduzetničke zone čiji razvoj, značaj i utjecaj, na ukupni bruto domaći proizvod Županije, predviđaju gotovo svi analitičari.

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u ožujku 2007. godine, na području Istarske županije bilo je registrirano 18507 pravnih osoba u strukturi trgovačkih društava, poduzeća i zadruga te ustanova i tijela udruga, i 8434  subjekta  u obrtu i slobodnim zanimanjima. Kao tradicionalno najposjećenija turistička regija, Istra je u 2005. godini ostvarila 23% svih dolazaka i 32% svih noćenja u Republici Hrvatskoj. Ima razvijenu prerađivačku industriju, građevinarstvo, trgovinu, morsko ribarstvo i uzgoj ribe, poljoprivredu i transport.
 
Proteklih godina, velika pozornost posvećena je revitalizaciji poljoprivrede, pa je u vinogradarstvu, maslinarstvu i sustavu ekološke proizvodnje hrane postignut veliki napredak. Osim toga, Istarska županija provodi sustavnu izgradnju poduzetničke infrastrukture putem programa sufinanciranja, poticajnog kreditiranja, osnivanja potpornih institucija, izgradnje i opremanja poslovnih zona, promocije i edukacije. Županija je dobitnik priznanja Hrvatske udruge poslodavaca, za 2000. i 2002. godinu, za najveći doprinos u poticanju razvoja poduzetništva.

Pozitivan trend poslovanja gospodarstva Istarske županije evidentiran je i prema konsolidiranom financijskom rezultatu za razdoblje od 1999. do 2005. godine, koji pokazuje znatno brži rast prihoda od rashoda. Strateški zemljopisni položaj i dobra prometna povezanost između Europe i Mediterana, očuvanost prirodnih bogatstava, stabilnost regionalne politike i suradnja s mnogim regijama u inozemstvu, čine Istru primamljivom destinacijom za strana, ali i domaća ulaganja.

MOTIVIRANI USPJEHOM NASTAVIT ĆEMO S TURNEJOM I U 2008. GODINI
Inicijativu predstavljanja rješenja, uz SAP, podržali su partneri: Arbor Informatika, b4b, Dialog, ICE Group i TIS OIS.

Sljedeća faza predstavljanja SAP All-in-One rješenja predviđena je za drugi kvartal 2008. godine u južnom dijelu Republike Hrvatske. Uspjesi postignuti u prvoj fazi projekta, upiti i interes malog i srednjeg poduzetništva, otvorili su vrata novim poslovnim mogućnostima i ostvarenju primarnih ciljeva ovoga projekta: održivosti, razvoju i prosperitetu u dinamičnom i nepredvidivom poslovnom okruženju.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum