SAP Global
SAP MAG 51, studeni 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Budžeti u 2008. godini

IT industrija: nakon astronomskog skoka slijedi stagnacija - u 2007. godini, u svijetu će se potrošiti više od 3 bilijuna USD na informacijsku tehnologiju. U sljedećoj godini, potrošit će se još više novca, a najviše na virtualizaciju poslužitelja, konvergenciju glasovne i podatkovne komunikacije, te uvođenje uslužno orijentirane arhitekture. No, nakon rasta dolazi stagnacija.

Piše: Robert Gelo, gelo@privredni.hr

Na što će se najviše trošiti u 2008. godini, kada je riječ o ulaganju u IT? Američka analitička kuća Forrester Research predviđa da će ulaganje u IT, u 2008. godini, doživjeti godišnji porast od 7%, što je neznatno više u odnosu na rast tržišta u 2007. godini. Većina tehničkih direktora, u anketi koju je za potrebe najnovijeg istraživanja proveo Forrester, potvrđuje da će u 2008. godini povećati potrošnju svojih odjela. Osim toga, s velikom pozornosti prati se opća ekonomska situacija na tržištu, a najnoviji razvoj događaja, očito, daje povoda za umjereni optimizam.

"U posljednjih 60 godina opći ekonomski trendovi izravno su utjecali na volju i mogućnost kompanija kada je riječ o tehnološkim ulaganjima", kaže Forresterov analitičar Andrew Bartels. "Primjećujemo određene pozitivne znakove oživljavanja ekonomije što dovodi do daljnjeg umjerenog porasta".

Veći dijelovi budžeta bit će utrošeni na održavanje sustava, plaće zaposlenika, ali i na značajne hardverske aktualizacije, odnosno obnavljanje resursa.

Internetski protokol (IP) nas ujedinjuje
Osim na temelju rezultata anketa i makroekonomskih pokazatelja, Forrester svoju prognozu temelji na očekivanim osmogodišnjim tehnološkim ciklusima. U svakom od tih ciklusa, nakon inovacije, prema Forresteru, slijedi razdoblje potrošnje, koje nazivaju digestion (u doslovnom prijevodu s engleskoga ta riječ označava probavu). Prema Forresteru, razdoblje potrošnje završava upravo u 2008. godini, što će dovesti do povećane potražnje u sljedećim sektorima.

Virtualizacija: Alati za učinkovitije korištenje podatkovnih centara bit će vrlo traženi, kao i aktualizacija poslužitelja i njihova virtualizacija koja donosi racionalnije korištenje resursa, a samim time i brži povrat ulaganja.

Konvergencija glasovne i podatkovne komunikacije: Korporativne mreže sve više koriste širokopojasni pristup Internetu, bežične tehnologije i IP (internetski protokol). Spomenuti trendovi rezultiraju spajanjem različitih načina komunikacije, prije svega glasovne i podatkovne. VoIP, internetska telefonija, jedan je od najčešćih primjera uštede putem "IP-izacije" svega i svačega.

Uslužno orijentirana arhitektura: O uslužno orijentiranoj arhitekturi (SOA ili Service Oriented Architecture) govori se već godinama, no ona se tek u posljednje vrijeme počinje koristiti u većoj mjeri. Taj pristup, među ostalime, donosi novu vrijednost starom softveru koji se može ponovno iskoristiti u novim situacijama, omogućavajući produktivno spajanje različitih informatičkih sustava.

Ovakva slika IT budžeta u 2008. godini, zapravo, predstavlja nagovještaj novoga razdoblja informacijske tehnologije. "Smatramo da će očekivani porast, velikim dijelom, nastati zbog ulaska novih tehnologija u prijelomnu fazu", navodi Bartels.

Više od 3 bilijuna američkih dolara
Ukupna IT potrošnja u 2007. godini, po prvi puta, prijeći će granicu od 3 trilijuna američkih dolara. Točnije, prema procjeni analitičke kuće Gartner, iznosit će vrtoglavih, astronomskih 3,1 bilijun USD (dobro ste pročitali, nije riječ o milijardama već o bilijunima, odnosno milijunima milijuna), što predstavlja 8%-tni godišnji porast. Poput Forrestera, Gartner prognozira da će se porast nastaviti i u 2008. godini, kada će globalna IT potrošnja dostići 3,3 trilijuna USD, što će godišnju stopu rasta spustiti na 5,5%.

No, usprkos divovskim brojkama, Gartnerovi analitičari upozoravaju da nakon rasta dolazi stagnacija koju će uzrokovati okolnosti na tržištu SAD-a. Problemi s tržištem nekretnina (koji su, nedavno, uzdrmali tamošnja tržišta dionica), povećani troškovi potrošnje energije i nestabilan tečaj dolara mogu presudno utjecati i na IT industriju.

Peter Sondergaard, voditelj istraživanja u Gartneru, zbog toga preporučuje istodobno planiranje dvije vrste IT budžeta. Prvi budžet treba biti skrojen kao da će se u sljedećih 6 godina nastaviti umjereni porast, a drugi mora sadržavati mjere rezanja troškova zbog očekivane stagnacije.

"Nalazimo se u vrlo nesigurnom razdoblju, pa će se organizacijska spremnost IT organizacije bolje pripremiti za suočavanje sa svim događajima koji će se dogoditi u sljedećih 12 do 18 mjeseci", komentirao je Sondergaard.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum