SAP Global
SAP MAG 51, studeni 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Odguglaj SAP

Na što ćete sve naići kada na Googleu upišete SAP?
Tražeći temu za tekst za SAP MAG, surfao sam Internetom i naletio na članak u kojem piše da Google želi postati SAP! Već kada pročitate samo naslov, to je vijest. No, pročitate li čitav tekst, razočarat ćete se. To me je navelo da se zapitam što se sve na Internetu može pronaći kada se u tražilici Google upiše SAP.

Piše: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.t-com.hr

Prije točno godinu dana, Merriam-Webster Collegiate rječnik engleskoga jezika, kao i onaj Oxfordov, dva zasigurno najpoznatija rječnika engleskoga jezika na svijetu, u svoj fond riječi uvrstili su Google, i to kao glagol. To google je tako postala riječ koja se koristi kao sinonim za pretraživanje (to search). Riječ Google je prvi puta upotrijebljena kao glagol u srpnju 1998. godine. To je učinio Larry Page, jedan od suosnivača tvrtke, kada je u jednoj poruci e-pošte napisao: «Have fun and keep googling!». Sljedećih nekoliko godina riječ Google, kao glagol, počela se koristiti u tolikoj mjeri da su se u istoimenoj tvrtki zabrinuli. Mislili su da će pretjerano korištenje neologizma Google oslabiti vrijednost tržišne marke koju predstavlja. U Merriam-Webster rječniku tome su doskočili tako da imenicu Google pišu velikim početnim slovom, a kada riječ koriste kao glagol, onda je pišu malim početnim slovom, google. Prije nekoliko tjedana i ja sam lijeno guglao Internetom tražeći ideju za tekst u SAP MAG-u, pa sam naišao na onaj koji tvrdi da Google želi postati, ni manje ni više, nego SAP! Tu tezu iznijela je početkom ove godine novinarka tjednika Business Week, Sarah Lacy. Ja mislim da se SAP ne mora bojati konkurencije iz toga smjera, no tekst me je naveo da se zapitam što se sve na Internetu može pronaći kada se u Google tražilicu upiše SAP. I evo rezultata.

Više od 7 milijuna referenci
Prva od 7 milijuna i 240 tisuća referenci za riječ SAP, kada je upišete u Google, je web stranica tvrtke: www.sap.com. To me, zaista, nije iznenadilo. Sljedeći zanimljivi link bio je onaj na tekst o SAP-u na internetskoj enciklopediji Wikipediji, http://en.wikipedia.org/wiki/SAP_AG, koji preporučujem svima koje zanima povijest kompanije. Dalje pretražujući rezultate istraživanja, došao sam do linkova za SAP Developer Network, www.sdn.sap.com, što je korisno onima koji se žele baviti programiranjem SAP aplikacija, zatim do stranica korisničkog časopisa, www.sap.info/en, te do web odredišta, nazvat ću ga ovom prigodom «cehom SAP dizajnera», www.sapdesignguild.org. To bi bilo prvih 5 linkova prema mojoj procjeni njihove važnosti. Nakon toga, pretražio sam i «hrvatski» Google. Tek da vidim što će mi tražilica izbaciti kada na njoj pretražim web stranice na hrvatskom jeziku. A rezultati su ovi.

SAP na «hrvatskom» Internetu
Na «hrvatskom» Internetu, Google je prvu, od 105 tisuća stranica koje spominju riječ SAP, izbacio web stranicu lokalnog ureda: www.sap.com/croatia, te, odmah nakon nje, online odredište udruge HrUSKO, foruma korisnika SAP-a u našoj zemlji: www.open.hr/hiz/hrusko. Zatim su se izlistale web stranice niza tvrtki partnera: S&T (www.snt.hr), KING ICT (www.king-ict.hr), B4B (www.b4b.hr), te potom hrvatska verzija teksta o SAP-u na Wikipediji (www.hr.wikipedia.org/wiki/SAP). Preporučujem vam da sami skočite na taj link i otkrijete ga. Iza navedenoga, slijedio je jedan oglas na: www.moj-posao.net, za «voditelja SAP odjela», te niz tekstova s raznim temama o SAP-u iz domaćih informatičkih časopisa (Bug/Mreža, PC Chip, Vidi, itd.). Jedan, među prvih desetak linkova, bio je i onaj do našeg SAP MAG newslettera.

Ostale SAP-Google zanimljivosti
U danu kada sam pisao ovaj tekst, pogledao sam i što je na Googleu pisalo o SAP-u u sekciji News. Iz nešto više od 6700 referenci na vijesti o raznovrsnim djelatnostima kompanije SAP i njezinih zaposlenika, konzultanata i partnera izdvojit ću jednu koja mi se učinila najzabavnijom. Bila je to vijest iz tjednika eWeek, http://www.eweek.com/article2/0,1895,2212874,00.asp, o Shaiu Agassiju i njegovoj baštini u kompaniji SAP iz koje je nedavno otišao. On je osnovao novu tvrtku, Project Better Place, s kojom se nada u auto industriji postići slično što je postigao u onoj softverskoj. Kada pretražite Google s riječju SAP na tražilici slika, pojavit će se mnoštvo logotipa, dijagrama i screenshotova raznih aplikacija, kao i slika sjedišta kompanije u Waldorfu. Na tražilici video zapisa otkrit ćete oko 5 tisuća referenci, među kojima su i snimke prezentacija, raznih tečajeva i reportaža u televizijskim emisijama iz cijeloga svijeta o SAP-u. Ovaj tekst, o tome što se sve može pronaći o SAP-u na Internetu, završit ću citirajući Larryja Pagea: «Have SAP and keep googling!». Javite nađete li o SAP-u na Internetu nešto što bezrezervno treba podijeliti s čitateljima našeg newslettera.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum