SAP Global
SAP MAG 3, travanj 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

SAP i eBay nude integrirano on-line rješenje za prodaju |

Federalna vlast SAD koristi SAP za upravljanje novcem |

b4b i SAP u prvom business intelligenceprojektu za državnu upravu | SAP organizirao Team Building za najbolje hrvatske IT novinare | SAP i Sharp zajedno ulaze u mobilni svijet Jave i Linuxa |

Fender u sazvučju sa SAP-om |

U slijedeće tri godine očekuje se stabilan rast CRM tržišta |

SAP NetWeaver još se više spaja s Java standardom |

SAP i IBM pripremaju zajednička rješenja za srednje i male tvrtke

Suradnja

 

SAP i eBay nude integrirano on-line rješenje za prodaju


SAP-ovi korisnici dobit će
izravni pristup na svjetsku
on-line tržnicu

Tvrtke SAP AG i eBay Inc., najveća on-line trgovina na svijetu, objavile su da su ušle u partnerstvo koje će, po prvi puta, omogućiti SAP korisnicima prodaju vlastitite opreme koja im trenutno nije od koristi. Pomoću postojećih vlastitih SAP poslovnih rješenja korisnici će moći proširiti tržišni doseg i bazu korisnika na eBay on-line "tržnicu".

Danas se mnoge kompanije moraju nositi s problemom nekorisne opreme i dobara koje se na ovaj način mogu preprodati bez velikih ulaganja i truda. U suprotnom bi sva takva oprema tek stajala na skladištima. Integrirano SAP-ovo i eBayevo rješenje vrlo je jednostavno za korištenje, ne traži velika ulaganja i nudi brzi povrat uloženog. Korisnici će dobiti i naobrazbu eBaya koja će ih naučiti kako da prodaju vlastita dobra na on-line tržnici.

"Vjerujemo da postoje velike mogućnosti za našu bazu koja broji više od 19.600 korisnika da se napravi brz i pozitivan pomak na njihovom financijskom stanju tako što će iskoristiti on-line tržište za prodaju nepotrebnog inventara i rabljene opreme" objašnjava Ajit Nazre, izvršni direktor tvrtke SAP INSPIRE. "Zajedno s eBayem prvi smo ponudili potpuno integrirani on-line sustav za preprodaju koji našim koirsnicima omogućava poboljšanje stanja na tekućem računu i brz povrat uloženih sredstava".

Važno je napomenuti da SAP/eBay rješenje u velikoj mjeri koristi SAP NetWeaver tehnološku platformu koja se na ovaj način dokazuje kao vrhunski promjer inovativnog i vrijednog on-line rješenja.

Zahvaljujući integraciji dvaju vrhunskih rješenja SAP korisnici će moći trgovati na eBayu uz istu pouzdanost i integraciju kao što to čine s provjerenim distibutivnim kanalima i rješenjima SAP R/3 i mySAP. Vodeća otvorena integracijska i aplikacijska platforma SAP NetWeaver služi kao nezamjenjiva tehnološka osnova za end-to-end integraciju i omogućuje prilagodljivost i proširivost za korištenje praktične funkcionalnosti SAP rješenja koja postaju prave usluge za korisnike.

Nova usluga započinje s radom na tržištu Sjeverne Amerike, a tržišta Europe i ostalih dijelova svijeta uslijedit će ubrzo. SAP/eBay rješenje bi trebalo biti dostupno tokom prvog tromjesečja 2004.

povratak

Državna uprava

Federalna vlast SAD koristi SAP za upravljanje novcem

Tvrtka SAP Public Services, Inc. objavila je primitak prvog certifikata iz programa Joint Financial Management Improvement Program (JFMIP). Certifikat je objavljen na temelju testiranja rješenja mySAP Financials. U tom je testu JFMIP proširila svoje zahtjeve za osnovne federalne financijske sustave uključujući upravljanje troškovima, knjige računa, alokaciju fondova, pripremanje i formuliranje budžeta, upravljanje dugom, ubiranje poreza i izvještavanje.

U sklopu kampanje za uspostavljanje jedinstvenih obrazaca financijskog izvještavanja, federalne agencije moraju za potrebe svoje osnovne računovodstvene djelatnosti kupiti softver za upravljanje financijama kojeg je odobrio JFMIP.

Sustav mySAP Financials omogućava federalnim agencijama da ispune svoje zadatke kroz povećanje transparentnosti i omogućavanje integracije financijskih i poslovnih informacija za potrebe donošenja strateških odluka, usklađivanje i upravljanje racionalizacijom poslovanja. Sustav je prilagođen federalnim agencijama i u sebi uključuje mogućnosti podobne kontrole za osiguravanje točnosti unosa podataka te potpunost i stalnost transakcijskih procesa i izvještavanja. Na taj način povećavaju se efikasnost i efektivnost usluga koje pruža federalna vlast u SAD.

povratak

Hrvatska

 

b4b i SAP u prvom business intelligenceprojektu za državnu upravu

SAP konzultantska tvrtka b4b sudjeluje u prvom projektu u državnoj upravi osmišljenom na business intelligence sustavu. Na ovom iznimno važnom projektu pored tvrtke b4b sudjeluju Ministarstvo Financija Republike Hrvatske, FINA i američki USAID (preko konzalting tvrtke Bearing Point).

Kako se u velikim  državnim sustavima zbog goleme količine podataka pohranjenih na raznim mjestima kompliciraju procesi donošenja poslovnih odluka, u Ministarstvu Financija se u sklopu Projekta Državne riznice pristupilo izgradnji Jedinstvenog izvještajno analitičkog sustava javnih financija. Radi se o nadogradnji državne riznice novim izvještajnim i analitičkim modelima koji će omogućiti dnevno objedinjavanje podataka prihoda i rashoda te priljeva i odljeva proračuna, te analitičko praćenje tih podataka za potrebe Državne riznice, Vlade, Ministarstava i inozemnih institucija kao što su Međunarodni monetarni Fond i Svjetska banka, naglasila je glavna državna rizničarka dr Vesna Vašiček.

Uvođenje ovog sustava državnoj će upravi donijeti povećanu transparentnost poslovanja, brži pristup potrebnim informacijama, racionalnije trošenje proračunskih sredstava te kvalitetnije upravljanje likvidnošću države.

Za ovaj iznimno zahtjevan projekt angažirana je SAP konzultantska kuća b4b koja je već uspješno postavila temelje informatiziranja Sustava državne riznice.

Implementacija Business Intelligence sustava  predstavlja novi poslovni izazov za našu tvrtku, te očekujemo dalji razvoj poslovanja u ovom segmentu SAP rješenja, smatra voditelj  projekta od strane b4b-a g. Siniša Ostović.

Rad na projektu započeo je u studenom 2002. godine, a u lipnju 2003. godine primopredana  je prva faza implementacije novog sustava. Druga faza projekta  koja bi trebala zaživjeti početkom 2004. godine riznici bi omogućila dnevno raspolaganje podacima o imovini, zaposlenicima, te lokalnoj upravi i samoupravi. Treća faza trebala bi omogućiti izradu poslovnih simulacija, olakšati planiranje i praćenje izvršenja proračuna.

Sustav je izgrađen na Business Intelligence tehnologiji i predstavlja prvi takav projekt u državnoj upravi, a ujedno je i prvi projekt u državi  koji koristi ovo SAP aplikativno rješenje.

b4b d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu i uredima u Sarajevu i Novom Sadu, danas ima status najveće regionalne SAP konzalting tvrtke s višegodišnjim iskustvom na projektima implementacije SAP-a u najvećim hrvatskim i međunarodnim kompanijama poput Podravke, Plive, Dalmacijacementa, INE, EPH, Ericsson Nikole Tesle, Zračne luke Zagreb aktualnog projekta uvođenja SAP sustava u Tvornicu duhana Rovinj, te državnoj upravi: Projekt informatizacije Sustava državne riznice za Ministarstvo Financija Republike Hrvatske.

Referentnu listu svojih međunarodnih uspjeha, koji se velikom brzinom nižu tijekom posljednjih godina, poput: CIMOS International Koper, Tvornice Cementa “Kakanj”,  Ministarstva Financija Republike Bugarske, Ministarstva Financija Crne Gore, BH Telecoma, Telekoma Crne Gore, Eroneta... stalno dopunjava novim klijentima, čime apostrofira svoju stratešku odrednicu – hrvatska tvrtka izvoznik znanja. 

povratak

Iskustva iz Paintballa mogu se
uspješno prenijeti na korporativno
poslovanje

Hrvatska

 

SAP organizirao Team Building za najbolje hrvatske IT novinare

Tvrtka SAP d.o.o., s ciljem nagrađivanja novinara koji objavljuju tekstove na temu e-businessa, svake godine dodjeljuje nagradu SAP e-journalist prize. Stručnjaci iz javnog sektora, gospodarstva i akademskih krugova članovi su povjerenstva koje ocjenjuje radove, a vrijednost nagrade po tematskoj skupini prošle je godine iznosila 1.000 eura  uz dodatne poklone sponzora.

Paintball club Guerrilla kao dio tvrtke RINA Teambuilding d.o.o. jedan je od sponzora dodjele prošlogodišnje nagrade SAP E-journalist prize te je omogućio sudionicima natječaja sudjelovanje u Team Buildling programu.

Jedan od nekoliko Outdoor development programa koje nudi tvrtka RINA d.o.o. je i Paintball program koji su na vlastitoj koži osjetili sudionici. Paintball je izazovna kombinacija dječjih igara lovice, rata i skrivača koja oslobađa od svakodnevnog stresa i oživljava avanturistički duh. No, ključ uspjeha je inteligencija, a ne puka snaga, brzina i spretnost.

Na SAP & Media Paintball Chalenngeu sudjelovale su četiri ekipe: Kamikaze, Zelene beretke, Nikita i SAP ekipa.  Turnir se odvijao po sistemu “svaki protiv svakog”. Broj osvojenih bodova koja su ekipe osvojile Nikita 570, Kamikaze 354, SAP ekipa 232 i Zelene beretke 188 nije utjecao na dobro raspoloženje i želju za održavanjem play off-a u kojem su svi posebno uživali.

Team building je posebna kombinacija programa kojima je cilj povećanje produktivnosti i efikasnosti tvrtke uz pomoć zadovoljnijih, otvorenijih i obučenijih zaposlenika. Recentna istraživanja dokazuju neposrednu vezu djelotovorne komunikacije i djelotvornosti tvrtke namećući komunikaciju kao bitan preduvjet uspješnog poslovanja.

“Treba znati ulagati u ljude. Učinci ovakvih programa na pojedince očituju se povećanim samopouzdanjem, motivacijom, spremnošću na prihvaćanje proračunatog rizika, otvorenošću, te antistresom” rekao je Marin Rinčić, direktor tvrtke RINA d.o.o.

“Vjerujem da su se sudionici dobro zabavili, što je potvrdila i atmosfera unutar samih timova, ali i suparničkih timova te da je sveukupna ocijena ovakvih programa odlična. Nadam se da ćemo imati mogućnosti upoznati se i sa ostalim programima koje RINA d.o.o. nudi” kazao nam je Davor Jardas, direktor tvrtke SAP d.o.o.

povratak

  


Sharpovi PDA uređaji omogućit će
pomoću SAP-ovih mobilnih aplikacija
izravan bežični pristup korporativnim
podacima
 

Suradnja

 

SAP i Sharp zajedno ulaze u mobilni svijet Jave i Linuxa

Tvrtke SAP AG i Sharp udružile su se kako bi izradile aplikacije za isporuku podataka u stvarnom vremenu, preko korporacijskih računalnih mreža, na mobilne uređaje poput PDA računala. Te će aplikacije biti izvedene na open source operativnom sustavu Linux i programskim protokolima baziranim na Java standardu u skladu s politikom podrške ne-Windows utemeljenom softveru.

SAP i Sharp u ovom projektu ciljaju na na CRM (Customer Relationship Management) sustave skrojene prema potrebama mobilnih djelatnika, primjerice iz odjela prodaje ili održavanja, koji rade izvan ureda. Pritom se od njih ne očekuje da će raditi na prijenosnim računalima, koja su se dosad koristila u te svrhe, već na još manjim mobilnim terminalnim uređajima.

Sharp u svom portfoliju ima cijenjena PDA računala iz obitelji Zaurus s LCD ekranima u boji koja rad ena Linuxovom operativnom sustavu. Odsad će se u Zauruse ugrađivati i SAP-ove mobilne aplikacije. Predviđa se da trenutnu svjetsku potražnju za mobilnim uređajima s mogućnošću prikaza podataka u stvarnom vremenu može zadovoljiti produkcija od oko 17 milijuna primjeraka.

Uz to, kompanije najavljuju da će u budućnosti razvijati nove koncepcije prijenosnih računala i mobilnih telefona. Ujedno, mobilna inačica Linuxa zahvaljujući podršci (narudžbama) SAP-a i Sharpa, ali i Motorole, dobiva novi zamah i nameće se kao konkurencija prevladavajućim OS-ovima koje nude Palm, Symbian i Microsoft.

povratak

Suradnja

Fender u sazvučju sa SAP-om

Tvrtka SAP AG objavila je da glasoviti proizvođač glazbenih instrumenata Fender Musical Instruments Corporation odabrala mySAP Business Suite rješenja za integraciju vlastitih poslovnih procesa i podršku daljnjem rastu kompanije. Fender će tokom procesa implementacije SAP rješenja zamijeniti postojeće vlastite softverske sustave odgovarajućim rješenjima na SAP NetWeaver tehnološkoj platformi.

Novo će rješenje uključivati mySAP Supply Chain Management (mySAP SCM), mySAP Financials, i mySAP Customer Relationship Management (mySAP CRM) rješenja za usmjeravanje sustava distribucije i skladištenja te podršku širenju na nova tržišta i poboljšanje podrške korisnicima.

Rješenje mySAP Buiseness Suite omogućit će Fenderu jedinstvenu platformu i unificirani nadzor operacija i ukloniti potrebu za skupim i nepotrebnim sučeljima na različitim platformama. Tokom srpnja Fender je započeo s implementacijom čitavog niza rješenja za poboljšano upravljanje sposlovnih procesa na razini čitave tvrtke, uključujući aplikacije za upravljanje financijama, proizvodnjom, prodajom, distribucijom i naručivanjem robe.

Najvažniji dio nove Fenderove tehnološke platforme je sposobnost boljeg usluživanja distributera i krajnjih korisnika pomoću mogućnosti interakcijskih centara koje pruža mySAP CRM. Rješenje će omogućiti predstavnicima Fendera trenutni pristup važnim informacijama za korisnike s ciljem bolje usluge u smislu garancije i servisa, a u cilju većeg zadovoljstva korisnika. Dok je u nekim slučajevima za rješavanje reklamacije bilo potrebno šestoro uposlenika i dva tjedna, sada će u istim slučajevima biti dovoljan jedan uposlenik koji će moći istog dana odgovoriti korisniku.

povratak

Odnos s korisnicima spada među
najvažnije zadatke modernih kompanija

Trendovi

 

U slijedeće tri godine očekuje se stabilan rast CRM tržišta

Analitička kuća Aberdeen Group u svom je najnovijem istraživanju predvidjela dobru srednjoročnu budućnost za ponuđače CRM (Customer Relationship Management) sustava. Naime, troškovi vezani za CRM sustave u svijetu trebali bi do 2006. godine doživjeti stabilan rast. Aberdeen ujedno procjenjuje da je u svijetu tokom 2002. utrošeno 13,7 milijarde američkih dolara na CRM sustave, a u 2006. godini taj bi se iznos trebao popeti na 17,7 milijardi. To znači da će u tom razdoblju prosječna stopa godišnjeg porasta iznositi 6,7 posto. Prihod bi se u istom periodu trebao popeti s 26 milijuna na 2,8 milijardi dolara.

Glavni pokretač porasta će prema Aberdeenu biti hostani softver kojega će na temelju pretplate nuditi neovisni proizvođači. U isto vrijeme vidjet ćemo pad udjela modela licenciranja aplikacija. Konkretno, predviđa se da će prihodi od licenciranja softvera do 2006. opasti za 17,8 posto – s 3.01 na 2.48 milijarde dolara.

Vodeće CRM tržište biti će SAD, s oko 52 posto udjela u svijetu; dok su u 2002. SAD sudjelovale s 7,14 milijardi dolara prometa, u 2006. će sudjelovati s 9,19 milijardi.

Unatoč porastu tržišta, još ima prostora za poboljšanje u državnom sektoru. Naime, agencija Accenture utvrdila je da više od 140  vladinih dužnosnika iz petnaest zemalja u Europi, sjevernoj Americi i Aziji, odnosno čak 90 posto ispitanika, smatra da njihove institucije ne pružaju zadovoljavajuću uslugu njihovim građanima.

povratak

Standardi

SAP NetWeaver još se više spaja s Java standardom

SAP AG je tokom lipnja poduzeo dva ključna koraka u prilagodbi aplikacijske platforme SAP NetWeaver Java zajednici. Predstavljeni su naime poboljšana infrastruktura za razvoj Java aplikacija te podrška za standard Java 2, Enterprise Edition (J2EE) unutar aplikacije SAP Web Application Server. Predstavljeno je novo integrirano okružje za razvoja Java poslovnih aplikacija SAP NetWeaver Developer Studio.

SAP NetWeaver kao fleksibilna i otvorena integracijska i aplikacijska platforma odgovara potrebama današnjeg poslovanja, uključujući specifične zahtjeve poslovnih Java aplikacija.

Kako bi dizajnirali i implementirali Java aplikacije, developeri trebaju jednostavne integrirane alate poput učinkovite podrške za profesionalna web korisnička sučelja. Uz podršku za automatizirane cikluse izgradnje i popravka s ciljem veće dostupnosti razvijnog sustava, okružja za centralnizirano globalno testiranje i fleksibilno upravljanje promjenama, SAP NetWeaver omogućava Java developerima izbjegavanje velikog broja poteškoća prilikom održavanja i s lakoćom integrira alate neovisnih proizvođača.

povratak

Industrija poslovnog softvera okreće
se malim i srednjim tvrtkama
 

Suradnja

SAP i IBM pripremaju zajednička rješenja za srednje i male tvrtke

Tvrtke SAP AG i IBM proširile su svoje strateško savezništvo kako bi na globalnoj razini omogućili korištenje SAP rješenja malim i srednje velikim tvrtkama koristeći IBM-ov portfolio Express softvera te tehnologije IBM eServera i pohrane podataka.

IBM će u čitavom svijetu raditi sa srednjim i malim tvrtkama na implementaciji mySAP All-in-One rješenja i SAP Business One rješenja. Dvije su kompanije već počele zajednički pružati mySAP All-in-One rješenja u nekim europskim zemljama te u Japanu i Australiji. Na taj način srednje i male tvrtke dobivaju potpuna end-to-end rješenja na temelju najboljih iskustava iz industrije i to u paketu s instalacijom i implementacijom.

SAP i IBM procijenili su da srednje i male tvrtke shvaćaju potrebu za ulaganjem u sustave koji će im omogućiti poboljšanje učinkovitosti njihovih osnovnih poslovnih procesa. Današnje tvrtke žele raditi što odgovornije, fleksibilnije i na različite načine kako bi bolje usluživale svoje korisnike, povećale promet, smanjile količine neiskorištenog inventara, a suradnja SAP-a i IBM-a, vodećih svjetskih tvrtki u tom području, zadovoljit će upravo te potrebe.

povratak

© grafike: SAP AG, Sharp Electronics Europe GmbH, SAP d.o.o. 

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum