SAP Global
SAP MAG 53, sije�anj 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP Edukacija: izazovi i rješenja

Softver, sam po sebi, nedovoljan je omogućiti učinkovito poslovanje tvrtke. Da bi softver isporučio svoj puni potencijal za tvrtku, korisnici moraju imati odgovarajuća znanja i vještine da bi ga mogli ispravno i uspješno koristiti.

U prijašnjim godinama uvođenja ERP (Enterprise Resource Planning) rješenja, korisnicima se nije posvećivalo dovoljno pozornosti. Dok je većina tvrtki omogućavala određenu razinu edukacije, takve aktivnosti su se, uglavnom, svodile na prekratke i nedovoljno obuhvatne radionice kako koristiti softver neposredno prije ulaska sistema u produktivnu fazu. U trenutku kada su se korisnici trebali početi koristiti sustavom u svom svakodnevnom poslovanju, zaboravili bi većinu naučenog na tečaju. Još je gore što bi, u mnogim slučajevima, razvili „ljudsku mržnju“ prema novom sustavu. Takva ponašanja usporavala su njihov razvoj kompetencija i izrazito su doprinijela nekim od zloglasnih IT neuspjeha 1990-ih.
Ako zaposlenici nisu mogli, ili htjeli, koristiti softver, on naprosto nije isporučivao svoj puni potencijal produktivnosti. Uostalom, istraživanja o sistemskim implementacijama pokazala su da je ljudska, a ne tehnološka učinkovitost, glavni činitelj neuspjeha pri dostizanju željenih rezultata.

SAP prepoznaje sve naprijed navedene izazove s kojima se tvrtke susreću u svom poslovanju. Također, zna da je znanje presudno za uspjeh kod implementacije i korištenja ERP sustava. I SAP u Hrvatskoj prepoznao je potrebu tržišta da približi uslugu edukacije svojim korisnicima i partnerima.

Prije godinu dana krenuli smo u realizaciju projekata edukacije. Vizija nam je bila da SAP-ovim korisnicima i partnerima u Hrvatskoj pružimo dodatnu vrijednost upravo isporukom SAP edukacije. To prvenstveno donosi uštedu edukacijskih budžeta i dobivanje znanja o SAP-u prema svjetskim standardima.

Standardnom SAP edukacijom smanjuje se ukupni trošak vlasništva, a implementacijom pravog rješenja, na pravi način, izbjegavaju se pogreške na projektima. Kroz SAP edukaciju korisnici i partneri dobivaju znanja i vještine o SAP-ovim poslovnim procesima, te uče kako:

  • odabrati odgovarajuća poslovna rješenja na odgovarajući način,
  • identificirati prednosti i slabosti svog IT okruženja,
  • optimizirati sustave da bi povećali učinkovitost poslovnih procesa, i
  • maksimizirati i ubrzati povrat investicije (ROI) u SAP-ova rješenja.

Za realizaciju projekata edukacije uveliko su zaslužni i naši partneri, čiji konzultanti su nesebično transferirali svoja znanja polaznicima. Uz to, pokazali su se i kao predvodnici znanja o SAP-u na regionalnoj razini.

Pri strukturiranju edukacijskog programa, naročito su nam pomogli naši dugogodišnji korisnici, koji su nas svojim željama i potrebama inspirirali da osmislimo portfelj edukacijskih usluga prilagođen našem tržištu.

 
Portfelj SAP Edukacije

Uz naprijed navedene usluge, bitno je naglasiti da se one mogu isporučiti na dva načina:

Kvaliteta usluge na prvom nam je mjestu, te smo se trudili povećati zadovoljstvo polaznika tečaja. Postigli smo uspjeh zahvaljujući povratnim informacijama koje smo dobili od korisnika. Te informacije usporedili smo s ocjenama prijašnjih edukacijskih projekata, a rezultati su sljedeći:

  • 14% povećanje u cjelokupnom zadovoljstvu korisnika tečajevima, i
  • 15% povećanje u cjelokupnom zadovoljstvu korisnika instruktorima.

Uz sve navedene aktivnosti, edukacijski tim je organizirao i posebne projekte. Među njima je i suradnja s FER-om, gdje smo za 15 najboljih studenta organizirali SAP Boot Camp. Tijekom dva tjedna, studenti su dobili uvid u pet SAP-ovih modula, odnosno tečajeva u protuvrijednosti od 8,000 Eura po studentu. Osim što smo time doprinijeli povećanju konkurentnosti mladih ljudi i širenju znanja o SAP-u, stvorili smo nove stručnjake na hrvatskom IT tržištu. Više na:
http://www.sap.com/croatia/edukacija/novosti_i_dogadjanja/press.epx?pressid=8411

Poseban doprinos dali smo kroz projekt certifikacije kojim se certificiralo 60 novih konzultanata u 2007. godini. Novi termin za certifikaciju u Zagrebu je 21. i 22. veljače 2008. godine.
(http://www.sap.com/croatia/edukacija/sap_certifikacija/index.epx )

 

Na taj način, sveobuhvatim djelovanjem, odgovorili smo izazovima koji su se našli pred nama. Motivirani uspjehom i iznimnom potražnjom za SAP edukacijom i certifikacijom, za ovu godinu osmislili smo nove usluge i projekte, o čemu ćemo vas pravovremeno izvješćivati. A do tada, imate li kakvih pitanja vezanih za SAP edukaciju, javite se. Potrudit ćemo se naći rješenje.

Vaš SAP Edukacijski tim.
http://www.sap.com/croatia/edukacija/index.epx

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum