SAP Global
SAP MAG 53, sije�anj 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Godina inovacija i mobilnosti

U 2008. godini promijenit će se mnogo toga. Online pohrana podataka postat će stvarnost, Mobile 2.0 donijet će korijenite promjene u načinu korištenja mobitela, a IT menadžerima inovativnost će biti važnija od poslovne učinkovitosti.

Piše: Robert Gelo, gelo@privredni.hr

Na početku nove godine, dobro je pogledati svijet oko sebe i pokušati se prilagoditi novim događajima, dok nije kasno. Vodeći svjetski IT mediji, donose zanimljiva predviđanja kako će tehnologija promijeniti našu poslovnu i privatnu svakodnevicu.

Časopis BusinessWeek objavio je vlastita predviđanja inovacija u 2008. godini, koja će, navode, biti puna raznovrsnih novosti. Glavni pokretač toga trenda je potražnja za inovacijama, koja dolazi iz samog poslovnog sektora i čija se usredotočenost premješta s kvalitete na inovativnost. Od menadžera se sve manje očekuje učinkovitost i kontrola troškova, a sve više moraju pokazivati inovativnost. Zbog novonastale potražnje, menadžeri iz najvećih kompanija, zaduženi za razvoj inovacija, masovno prijelaze u konzultantske tvrtke ili pokreću vlastite poslove. U toj tržišnoj niši događaju se i zanimljiva preuzimanja. Tako je u 2007. godini, konzultantska tvrtka Monitor preuzela vlasništvo nad onom Doblin, specijaliziranom za izradu strategija, a još jedna velika konzultantska kuća, BSG Alliance, preuzela je analitičku tvrtku New Paradigm.

Značajno će se promijeniti i socijalne mreže, koje su u 2007. godini stekle globalnu popularnost. Dok je danas najvažnije steći čim više online prijatelja, tijekom 2008. godine važnije će biti tko su tvoji prijatelji. Osim toga, mrežna odredišta, kao što su Facebook i MySpace odbijaju mnogo korisnika zbog toga što zahtijevaju otkrivanje osobnih informacija. Pojavit će se novi, „privatni“ socijalni siteovi, a veliki porast networkinga bit će zabilježen u Europi i Brazilu. BusinessWeek, nadalje, predviđa eksploziju mobilnog FaceBooka i elektroničkih knjiga koje će izravno smanjiti emisije ugljičnog dioksida zbog štednje papira.

Sudbinske promjene u mobilnom svijetu
Kada već govorimo o mobilnom sadržaju, zanimljivo je pogledati pet najvažnijih mobilnih trendova za 2008. godinu, koje donosi mrežno odredište Silicon.com. U ovoj godini, operatori će dati veliki naglasak na uslugu prijenosa podataka u mobilnim mrežama, naprosto zato što sami telefonski razgovori donose sve manju dobit. Prijenos podataka je dodana vrijednost koju mobilni operatori još uvijek mogu dobro naplatiti. Osim toga, oni još uvijek nisu isplatiti 3G mreže zbog čega su mnogi od njih skoro bankrotirali 2000. godine.

Na tragu ovog trenda predviđa se još jedan, a to je rast popularnosti multimedijalnih mobilnih uređaja. Ovaj trend koristi i zamah iPhonea, Appleovog uspješnog smartphone uređaja, predstavljenog prije točno godinu dana. Novi telefoni bit će bogati funkcijama i orijentirani na aplikacije.

Nova generacija mobilnih uređaja omogućit će i Mobile 2.0, novi način korištenja usluga, usporediv s Web2.0 konceptom. User generated video (primjerice YouTube), streaming multimedijalnog sadržaja i mobilna TV postat će uobičajeni sadržaji koje ćemo pregledavati na mobilnim telefonima.

Još jedan zanimljiv trend su kućne i uredske bazne stanice, femtocells, koje će pridonijeti širenju mobilnih podatkovnih mreža. Operatori će ponuditi nove usluge prilagođene tim malim privatnim bežičnim mrežama.

Napokon, najveće IT tvrtke prebacit će svoje tržišno natjecanje na mobilno tržište. Yahoo je već prilagodio svoje usluge mobilnom Internetu, Google također, a uz to je lansirao i razvoj nove mobilne softverske platforme Android, te kreće u osvajanje licenci za otvaranje vlastitih mobilnih mreža. Apple je, isto tako, napravio uspješan korak, a sada su na redu druge tvrtke koje se dosad nisu okušale u svijetu mobilne telefonije. 

Nova stvarnost pohrane podataka
Analitička kuća IDC objavila je deset vlastitih predviđanja vezanih za pohranu podataka. U tom smislu, najvažniji zadaci IT menadžera bit će konsolidacija hardvera i poštivanje standarda „zelenog računalstva“ (green computing). IDC, inače, procjenjuje da ukupni kapacitet za pohranu podataka godišnje raste 60%.

Stručnjaci iz IDC-ja posebno ističu rast popularnosti online pohrane podataka, namijenjene privatnim korisnicima, malim tvrtkama i velikim sustavima u smislu dopune planova za oporavak od nezgoda. Predviđa se da će Google, među prvima, ući u borbu za ovo perspektivno tržište.

 • Modeli backupa, arhiviranja i replikacije bit će puno privlačniji poslovnom sektoru.
 • Novi role-based sustavi pohrane zahtijevat će bolju integraciju sustava pohrane i aplikacija za generiranje sadržaja.
 • Dobavljači će graditi objektno bazirane sustave pohrane, kako bi klasificirali podatke i doveli kreiranje politike bliže trenutku nastajanja podataka.
 • Solid-state diskovi (DRAM i flash memorije) bit će sve popularniji, zahvaljujući padu cijena.
 • Virtualni poslužitelji idealno će se uklopiti u iSCSI protokol.
 • Usluge pohrane s dodatnom vrijednosti više neće biti ograničene podatkovnom infrastrukturom.
 • Potpuna enkripcija diskova bit će sveprisutna u podatkovnim centrima radi ispunjenja pravila sigurnosti.
 • Rješenja s integriranom tehnologijom pohrane i poslužiteljima za manje i srednje tvrtke, preplavit će tržište.
 • Provodit će se parcijalna i neometajuća aktualizacija hardvera radi poštivanja green storage inicijativa.
 • Zbog uštede u potrošnji energije, porast će popularnost de-duplikacije, thin provisioninga (korištenja zajedničkog diskovnog prostora za više aplikacija) i virtualne magnetne arhive.
 •  

   
   

  Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum