SAP Global
SAP MAG 53, sije�anj 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SVJETSKI GOSPODARSKI FORUM DAVOS 2008: Snaga zajedničkih inovacija

Jedan od zaključaka Svjetskog gospodarskog foruma je da će tehnologija i dalje biti važna. U njoj svi vide alate koji bi mogli pomoći u prevladavanju problema s kojima se svijet suočava i s kojima će se morati suočiti.

Piše: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.htnet.hr

U Davosu, u Švicarskoj, svake godine u siječnju, održava se Svjetski gospodarski forum, godišnje okupljanje svjetskih lidera politike, biznisa i drugih područja. Ove godine, u tom alpskom gradiću, bilo je oko dvije i pol tisuće predstavnika četvrtine svjetskog BDP-a. Dobiti pozivnicu za Davos stvar je prestiža, a otići tamo prilično je skupo. Oni viđeniji ondje dolaze besplatno, a poslovnjaci, koji se žele družiti sa svjetskim vođama i svojim slavnijim kolegama, trebaju za to platiti godišnju pristojbu u visini 42,500 švicarskih franaka. Tome treba dodati još desetak tisuća eura kotizacije za prisustvovanje samoj konferenciji, te troškove prijevoza i smještaja.

Glavne teme ovogodišnjeg Gospodarskog foruma
U Davosu se, obično, raspravlja o svim bitnim planetarnim pitanjima. Ove godine govorilo se o financijskoj krizi, izazvanoj padom tržišta hipotekarnih kredita i nedavnim previranjima na tržištima dionica. Sljedeća tema bile su, više-manje, pesimistične najave ozbiljne ekonomske krize svjetskih razmjera, do koje će doći usporavanjem američke i europske ekonomije. Nada se polaže u blok, simbolično nazvan BRIC, Brazil, Rusija, Indija i Kina, koji će održati svoj dosadašnji rast. Cijene energije će i dalje rasti: nafta će prijeći vrijednost od 100 dolara, zlato bi moglo dostići iznos od 1000 dolara, a rast će inflacija i cijene hrane. Što se tiče politike, najzanimljivije teme 2008. godine, koje će istovremeno doprinijeti općoj klimi nesigurnosti, smatraju posjetitelji i mudraci Davosa, bit će američki i ruski predsjednički izbori, krize u Pakistanu i Tajvanu, irački rat i iranska kriza. Najveći događaj 2008. godine bit će olimpijske igre u Pekingu. Ako nas nešto, po običaju, ne iznenadi. Velika tema u Davosu bile su i klimatske promjene, pa su i ove godine organizatori skupa, u cilju održanja globalne harmonije među prisutnima, neke teme vješto izbjegli.

Kongresni centar u Davosu: 2500 delegata iz cijeloga svijeta, iz politike, biznisa, medija i društvenog života okupilo se na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma
World Economic Forum/Photo by Remy Steinegger

Tehnološke rasprave
Skup u Davosu održan je pod nazivom „Snaga zajedničkih inovacija“. Neki su to shvatili s ironijom, iznijevši tvrdnju da je pretjerano inoviranje u financijskom sektoru i dovelo do sadašnje krize. No, mi ćemo se ovdje posvetiti onome što nas najviše zanima: što se u Davosu govorilo o sektoru koji je oduvijek utemeljen na inovaciji, dakle o tehnologiji? Zaključak konferencije je da će tehnologija i dalje biti core, u njoj svi vide alate koji bi nam mogli pomoći u prevladavanju (naprijed navedenih) problema s kojima se svijet suočava i s kojima će se morati suočiti. Gledano pomnije, dosta se govorilo o Internetu, posebno o utjecaju društvenog umrežavanja (Facebook, MySpace, YouTube, itd.) na poslovni svijet. Druga tehno tema bila je mobilnost, dostupnosti informacijama dok smo u pokretu i, općenito, o tržištu mobilne telefonije koje već danas ima tri milijarde korisnika. Posebna tema bila je tehnološki sektor u Europi, a na tehnološkim prezentacijama i predavanjima raspravljalo se o tehnologijama koje mogu spriječiti negativne posljedice klimatskih promjena.

Brainstorming: Jedan od paralelnih događaja Svjetskog gospodarskog foruma bio je i kolektivni brainstorming o ključnim svjetskim problemima
World Economic Forum/Photo by Monika Flueckiger

Novi pioniri
I ove godine održan je forum Technology Pioneers, kojemu je bila svrha identificirati i financirati zanimljive start-up projekte u informatici i telekomunikacijama, biotehnologiji, te energetskom sektoru. Tehnološki forum ove je godine bio integralni dio konferencije. Na njemu je sudjelovalo četrdeset tvrtki, uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država, ali i iz Europe i Indije. Neke od velikih tehno ideja o kojima se govorilo na forumu su: analiza putem DNA čipova, izrada sintetičkih biokatalizatora, dobivanje biogoriva iz smeća i biljnih otpadaka, veliko jedro koje bi štedjelo potrošnju goriva na prekooceanskim plovidbama, te softver koji prepoznaje lica na online digitalnim fotografijama. Mnoge od malih tehno kompanija, koje su se predstavile u Davosu, teže uspjehu jednog od bivših tehnopionira Svjetskog gospodarskog foruma, Googlea.  

Indeks umreženosti
Svjetski gospodarski forum svake godine izrađuje i tzv. Networked Readiness Index (NRI) izvješće, koje mjeri spremnost pojedinih zemalja u iskorištavanju mogućnosti koje im nude informacijske i telekomunikacijske tehnologije. To izvješće sastoji se od tri dijela: postojećeg ICT okružja zemlje o kojoj je riječ, spremnosti njezinih stakeholdera (pojedinaca, tvrtki i admnistracije) za uporabu tehnologija, te samog stupnja uporabe pojedinih tehnologija. No, to je posebna tema, o kojoj će više biti riječi drugi puta.

SVJETSKI EKONOMSKI FORUM NA INTERNETU: DESET ODABRANIH LINKOVA

Sve o Davosu 2008
www.weforum.org/annualmeeting

Blogovi foruma
www.forumblog.org

Svjetski gospodarski forum na Twitteru
http://twitter.com/davos

Webcast
www.weforum.org/annualmeeting/webcasts

YouTube
www.youtube.com/worldeconomicforum

Video odgovori na postavljena pitanja
www.youtube.com/thedavosquestion

Svjetski gospodarski forum na Facebooku
www.facebook.com/group.php?gid=2440681615

New York Times
http://dealbook.blogs.nytimes.com/category/davos-2008

Financial Times
www.ft.com/davos

Forum na Wikipediji
http://en.wikipedia.org/wiki/World_economic_forum

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum