SAP Global
SAP MAG 54, velja�a 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP Edukacija za krajnje korisnike - Novost u Hrvatskoj

Tvrtke SAP i WIFI Croatia, potpisom ugovora o suradnji, od veljače 2008. godine, započele su s pružanjem SAP edukacije krajnjim korisnicima. Cilj suradnje je osiguranje kvalitetne i dostupne edukacije korisnika za rad u SAP poslovnom sustavu. Edukaciju će održavati WIFI Croatia, vodeća tvrtka u tom području, s višegodišnjim iskustvom u radu sa SAP-om u Europi i Hrvatskoj. Tim povodom donosimo intervju s Ivankom Springer, direktoricom tvrtke.

Razgovarala: Sanja Kopajtić, sanja.kopajtic@sap.com

SAP MAG: Kada je Hrvatska postala zrela za uvođenje certificiranih edukacija krajnjim korisnicima?
Springer: S obzirom na sve veću konkurentnost na tržištu rada i zahtjeve poslodavaca, certificirani SAP korisnici u prednosti su pred ostalima pri selekciji kadrova. Trenutno se u Hrvatskoj SAP-ovim sustavom koristi više od 80 tvrtki. Neke od njih zapošljavaju preko 2000 zaposlenika, koji su krajnji korisnici i naša ciljna skupina.

SAP MAG: U svijetu SAP-a tko su krajnji korisnici?
Springer: Krajnjim korisnicima smatraju se postojeći korisnici SAP-ovog sustava i polaznici bez predznanja o SAP-ovom sustavu.

SAP MAG: Kako je došlo do suradnje između SAP-a i WIFI-ja?
Springer: WIFI i SAP u Austriji uspješno surađuju već godinama, a kako je hrvatsko tržište pokazalo potrebu za sličnim projektom, pokrenuta je inicijativa za pružanje edukacije krajnjim korisnicima i u Hrvatskoj.

SAP MAG: Koje će novosti, i mogućnosti, ova suradnja donijeti hrvatskom tržištu?
Springer: Certificirani stručnjaci tvrtkama će omogućiti brzu prilagodbu promjenama, povećanje kvalitete pružanja usluga, kvalificirane ljudske potencijale, te mogućnost rada na budućim implementacijskim projektima.  Ovaj ugovor o suradnji omogućit će u Hrvatskoj dostupnost konkurentne i perspektivne edukacije u poslovnom okruženju SAP-a. Nadalje, certificirani stručnjaci ojačat će tvrtke u kojima su zaposleni, omogućujući brzu prilagodbu promjenama, te kontinuirano i kvalitetno obavljanje poslovnih procesa koji jamče poslovni uspjeh i razvoj.

SAP MAG: Kakav odaziv očekujete na tržištu edukacije krajnjih korisnika? S obzirom na udjel SAP-a u hrvatskom gospodarstvu, kakva su vaša predviđanja o edukaciji u SAP poslovnom svijetu?
Springer: Svakako se nadamo dobrom odazivu, poglavito što smo već napravili istraživanja u tvrtkama koje koriste SAP sustave, a odgovor na našu inicijativu bio je pozitivan.

SAP MAG: Koje su koristi ove edukacije?
Springer: Višestruke, i za krajnje korisnike, i za tvrtke. Gledajući koristi za krajnje korisnike, riječ je o osposobljenosti za samostalan rad u SAP-ovom sustavu i boljem snalaženju pri organizaciji svakodnevnog poslovanja. Korisnici dobivaju međunarodni certifikat koji jamči znanje, pa im se otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja i napredovanja u poslu. I nezanemarivo, certificirani korisnik postaje dio mreže koja broji preko 15 milijuna krajnjih korisnika SAP-ovog sustava u više od 45000 tvrtki diljem svijeta. Prednosti za tvrtke također su značajne jer imaju zaposlenike kvalificirane prema vodećim svjetskim standardima i osposobljene za optimizaciju SAP-ovog sustava. Rizik na projektima se smanjuje, kao i ukupan trošak poslovanja, te se povećava razina pružanja usluga pomoću certificiranih resursa.

SAP MAG: Tko je WIFI i koje su kompetitivne prednosti pružanja edukacije u Hrvatskoj?
Springer: Wirtschaftsförderungsinstitut (WIFI) je Institut za unaprjeđenje gospodarstva u vlasništvu Austrijske gospodarske komore. Šezdesetogodišnja tradicija čini ga najvećim pokretačem obrazovanja u Austriji kada je riječ o cijeloživotnom učenju, stručnom usavršavanju i unaprjeđenju poslovanja tvrtki. WIFI godišnje održi 26 tisuća treninga, koje pohađa 320 tisuća polaznika. S 20% udjela na tržištu, WIFI je u samom vrhu edukacijskih centara. Jedanaest tisuća istreniranih predavača iz raznih područja gospodarstva podučava polaznike novim znanjima i jednostavnijim načinima poslovanja. WIFI, na međunarodnoj razini, ima vrlo razvijenu mrežu ureda pod nazivom WIN (WIFI International Network) i orijentiran je prema zemljama jugoistočne Europe. WIFI je u svim državama, u kojima djeluje, osigurao kvalitetnu ponudu domaćih trenera koji prepoznaju potrebe tržišta. Kao dio WIN-a, u Hrvatskoj djeluje WIFI Croatia, čija je glavna misija sudjelovati u razvoju tvrtki na domaćem i inozemnom tržištu transferom međunarodnog „know-howa“. WIFI usluge su orijentirane povećanju produktivnosti ljudskih potencijala kroz seminare, treninge, radionice i kongrese. Cilj je kontinuirano usavršavati znanja zaposlenika u cilju smanjenja troškova poslovanja i povećanja razvoja tvrtki.

SAP MAG: Koji je kurikulum SAP edukacije za krajnje korisnike?
Springer: SAP edukacija za krajnje korisnike sastoji se od Osnovnog tečaja – uvoda u SAP, koji osigurava osnovna znanja za rad u SAP-u. Nakon odslušanog osnovnog tečaja, polaznici mogu odabrati tečaj od vlastitog interesa ili potreba: Financijsko računovodstvo – dobavljači, Financijsko računovodstvo – kupci, Upravljanje materijalima – nabava, Upravljanje robom – skladištenje, Prodaja i distribucija – otprema robe, Prodaja i distribucija – prodaja, te Planiranje prodaje. Tečajevi su trodnevni, a polaznici nakon pohađanja tečaja dobivaju certifikat, odnosno potvrdu.

SAP MAG: Kada se očekuje početak prvih tečajeva?
Springer: Prve tečajeve očekujemo krajem veljače, a interes koji polaznici pokazuju jamči veliki broj edukacija i seminara.

Više informacija na: www.sap.hr i www.wifi-croatia.com.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum