SAP Global
SAP MAG 54, velja�a 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Prijeti globalna nestašica IT djelatnika; Žene se jako trude u hi-tech karijerama (znanstveno dokazano); Korporacije pate zbog nestašice IT djelatnika; IT menadžeri trebaju sve više ne-računalnih vještina; Većina Europljana zabrinuta je zbog sigurnosti informacija na Internetu

Prijeti globalna nestašica IT djelatnika
Analitičari iz tvrtke Gartner predviđaju da će svjetska ekonomija, u skoroj budućnosti, doživjeti nestašicu kvalificiranih IT djelatnika jer nove generacije izbjegavaju informatiku zbog sve manje atraktivnosti struke. IT odjeli danas pate od nedostatka učinka glamoura, a istovremeno zahtijevaju sve više rada od svojih djelatnika.
Analitičari, nadalje, tvrde kako će se nadolazeća nestašica IT djelatnika razlikovati od takozvane dot com krize, jer će ovoga puta zahvatiti sve segmente IT industrije. Taj problem odrazit će se i na sektor outsorceinga, jer će nestašica biti vidljiva i na tržišta u razvoju.

Žene se jako trude u hi-tech karijerama (znanstveno dokazano)
Znanstvenice, inženjerke i developerice, prema rezultatima novog istraživanja, još uvijek imaju značajnih problema dok se penju hijerarhijskim ljestvicama u tvrtkama i kompanijama. Neprofitna organizacija Catalyst objašnjava tu pojavu nedostatkom uzora, mentora i pristupa mrežama, što ograničava žene u razvoju njihovih karijera.
Dva su područja posebno kritična: komunikacija s nadređenima i nedostatak mogućnosti izražavanja mišljenja u procesu donošenja odluka. Razlog takvog stanja je muška dominacija u hi-tech sektoru.
Istraživanjem je utvrđeno da su inženjerke i developerice relativno zadovoljne svojim radnim mjestima, no njihovo zadovoljstvo muškim nadređenim kolegama znatno je manje od onoga kojeg su iskazali ženski i muški zaposlenici u ne-tehničkim djelatnostima.

Korporacije pate zbog nestašice IT djelatnika
Novo istraživanje IT Governance Institutea (ITGI) pokazuje razmjere problema koje u tvrtkama uzrokuje nedovoljni broj IT djelatnika. Više od polovice ispitanika, njih 58%, smatra da je nestašica IT djelatnika jedan od najvećih problema rukovoditelja u korporacijama. Nadalje, 48% ispitanika primjećuje konstantni problem nedostatne isporuke IT usluga, a njih 38% ukazuje na velike probleme koje uzrokuje nedovoljna kompetentnost IT djelatnika.
Kako ističu autori istraživanja, upravo dobro organizirane tvrtke mogu donijeti najveću vrijednost svojim vlasnicima, a u tome veliku ulogu ima upravo IT. Čak 93% ispitanika ustvrdilo je da je IT vrlo važan za ispunjenje korporativnih strategija, što predstavlja 6%-tni porast u odnosu na rezultate istraživanja iz 2005. godine.
Istraživanje je obuhvatilo razgovore sa 749 CEO i CIO rukovoditelja u 23 zemlje.

IT menadžeri trebaju sve više ne-računalnih vještina
Prema novim podacima, koje je objavila analitička kuća Gartner, prosperitetni IT menadžeri u bliskoj budućnosti morat će steći veći broj vještina koje nisu povezane s računalima. Novo Gartnerovo istraživanje uključilo je razgovore s 1400 informatičkih rukovoditelja iz čitavog svijeta.
Među ostalim, utvrđeno je da tvrtke širom svijeta sve češće zahtijevaju povećanje broja vještina, jer IT sve više prijelazi u sferu poslovanja. Svi informatički rukovoditelji, koji ciljaju na vrhunske pozicije morat će dokazati da su dobri u tim vještinama.
„U posljednjih nekoliko godina zabilježili smo neke intrigantne trendove kod zapošljavanja informatičkih rukovoditelja. Od kandidata se više ne očekuje samo formalna tehnička naobrazba, već moraju pokazati da su vodili neku ne-informatičku poslovnu jedinicu. I dalje će se tražiti kvalifikacija i kompetentnost, no te kvalitete neće biti dovoljne u godinama koje dolaze“, ocijenio je Gartnerov analitičar Ken McGee.

Većina Europljana zabrinuta je zbog sigurnosti informacija na Internetu
Prema podacima koje će uskoro objaviti Europska komisija, čak 3/4 europskih građana nerado ostavlja svoje podatke na mrežnim odredištima. Prema riječima vodećeg EU stručnjaka za legislativu, Franca Frattinija, rezultati tog istraživanja pokazat će da su europski korisnici, u velikoj mjeri, zabrinuti za sigurnost osobnih podataka i žele znati kako ih zaštititi.
S tim u svezi, zakonodavne vlasti svih članica Unije pripremaju izvješća o usklađenosti internetskih tražilica poput Googlea, Yahooa i Microsofta s nacionalnim pravnim okvirima.
Osim što je 75% ispitanika svijesno problema sigurnosti osobnih podataka, njih više od polovice vjeruje siteovima zdravstvenih organizacija, financijskih institucija, poslodavaca, policije, mirovinskih osiguranja, poreznih uprava i lokalnih vlasti. Gotovo 75% ispitanika složilo se s protuterorističkim mjerama koje ograničavaju osobne slobode.
Istraživanje sigurnosne osviještenosti građana EU obavila je agencija Eurobarometer.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum