SAP Global
SAP MAG 55, o�ujak 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Guru futurologija

Na CeBIT-u su ove godine nastupili pojedinci, koji su svojim knjigama oduševili mnoge, trajno utjecavši na biznis u globalnim razmjerima. Zajednička tema bila im je budućnost tehnologija. Ono po čemu su se razlikovali bilo je kako tu budućnost vide.

Piše: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.t-com.hr

Najveći europski operater telekomunikacija, njemačka kompanija Deutsche Telekom, svoju pola paviljona veliku izložbu novih tehnologija, i niza uglavnom na mobilnom Internetu utemeljenih usluga, oplemenila je, čak i za CeBIT, najveći svjetski sajam informatike, jednim spektakularnim dodatkom. Riječ je bila o nizu predavanja vodećih svjetskih gurua biznisa, naziva Trend Forum, trajanja čak pet dana, koji je okupio veličine kao što su Kjell Nordstrom (Funky Business), Nicholas Carr (IT Doesnt Matter), Don Tapscot (Wikinomics), Saskia Sassen (teorija o digitalnim gradovima), Tyler Brûlé (osnivač časopisa Wallpaper), John Maeda (dizajner i programer), i druge, koje u tu skupinu svrstava činjenica da su svojim knjigama oduševili mnoge i utjecali na poslovanje u globalnim razmjerima. Svima njima, kao i jednako fascinantnom nizu filozofa društva i tehnologije s njemačkog govornog područja, zajednička tema i osnovno pitanje jednosatnog osobnog predstavljanja, pred prepunim polukružnim gledalištem, kojim je dominirao divovski LED ekran pomodno nazvan Lifecycle LED Ring, tema je bila budućnost, preciznije, ono što oni sami o njoj misle. Trend Forum su moderirali Sven Oswald i Daniel Finger, njemačke radio zvijezde, koji već godinama vode emisiju “Escape”, kolaž vijesti s Interneta i iz svijeta hardvera i softvera. Evo, najkraće, što su neki od gurua modernog biznisa rekli o tehnologiji, biznisu, njihovoj budućnosti,…

U kapitalizmu treba uživati
Šveđanin Kjell Nordström, i kod nas poznati autor knjiga Funky Business, Karaoke kapitalizam i (uskoro i na hrvatskom jeziku) Funky Business Forever, svoje predavanje na Trend Forumu sažeo je: inovirajte, ne imitirajte. „Želite li uspjeti, morate biti seksi (privlačni), morate biti fit (spremni na promjene). Benchmarking i najbolje prakse neće vas spasiti, zato nemojte druge oponašati.“ Jer, kapitalizam nije ideologija, već stroj koji se bavi sortiranjem razdvajajući učinkovite od neučinkovitih. Četiri su kriterija po kojem se to sortiranje odvija: female, emotional, personal, simple.

Na pragu velike promjene
Nicholas Carr, koji se proslavio knjigom u kojoj je riječ o tome da informatika više uopće nije bitna (Does IT Matter?), nastavlja svoj pohod tvrdnjom da se nalazimo na pragu velike promjene (Big Switch, što je i naslov njegove najnovije knjige). Promjena je u tome što informatika postaje „režija“. Računalnu snagu i podatke dobivat ćemo iz velikih kompjutorskih „tvornica“, putem mreže, kao električnu energiju. Bit će dovoljno samo se „uštekati“. Carr je napravio povijesnu paralelu. Početkom 20. stoljeća, tvrtke koje su do tada morale graditi vlastite izvore energije, prijelaze na uporabu energije iz mreže. Danas se ista takva promjena paradigme događa u informatici, a poznajemo je po sintagmi utility computing. Nicholas Carr izvršni je urednik prestižnog poslovnog časopisa Harvard Business Review.

Doba digitalnih gradova
Saskia Sassen, profesorica sociologije s Ekonomskog fakulteta u Londonu i članica Povjerenstva za globalno razmišljanje, iznijela je svoju viziju sociodigitalnih ekosustava, popularno poznatih kao „digitalni gradovi“, i njihove utjecaje na svakodnevni život i shvaćanje demokracije.

 

 

Čar jednostavnoga
John Maeda je raspravljao o ravnoteži jednostavnoga i složenoga u svakodnevnom poslovanju, modernim tehnologijama i dizajnu. Prezentirao je svojih „deset zapovijedi jednostavnosti“, prikazavši njihov izvor i primjenu u životu. John Maeda svjetski je poznati dizajner i informatičar. Radi na MIT-ovom Media laboratoriju. Prema časopisu Esquire, jedan je od 21 najvažnijeg čovjeka 21. stoljeća. Napisao je nekoliko knjiga o humaniziranju tehnologije.

 

Biblija lifestylea
Tyler Brûlé, osnivač časopisa Wallpaper, svoje predavanje temeljio je na tezi da samo oni koji sami sebe stalno inoviraju, zapravo, istinski žive. Onima koje zanimaju mediji zanimljivo je bilo slušati i njegovo razmišljanje o razvoju lifestyle medija od koncepta časopisa Wallpaper (lifestyle biblija) do novoga koncepta, kako ga predstavlja njegov novi časopis Monocle (lifestyle biblija 21. stoljeća). Radio je za BBC, piše za New York Times.

 

Sveekonomija
Don Tapscott kaže: „Svi smo mi geniji, koji se možemo dokazati u novoj fazi razvoja globalne ekonomije – wikinomiji.“ Don Tapscott je jedan od najboljih svjetskih autora poslovne literature. Specijalizirao se za promišljanje utjecaja informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija na društvo i poslovanje, te je među prvima uočio važnost Interneta i oblikovanja novih poslovnih modela. Najnovija knjiga mu je „Wikinomics: How Mass Collaboration Changes Everything“.

 

Više pojedinosti o svemu napisanome i drugim predavačima na Deutsche Telekomovom Trend Forumu pročitajte na web odredištu: http://www.telekom2.de/trendforum/.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum