SAP Global
SAP MAG 3, travanj 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Nemšić: SAP je utkan u poslovanje mobilkom grupe

Piše: Robert Gelo

Boris Nemšić je nakon uspješnog podizanja hrvatskog operatera VIPnet-a imenovan za generalnog direktora austrijske grupacije mobilkom. VIPnet je, zaslugom Nemšića i njegovih suradnika, prije četiri godine napravio boom na hrvatskom tržištu mobilnih komunikacija i nametnuo se kao dostojan suparnik današnjem HTmobileu. Njegova odgovornost sada je mnogo šira jer grupa mobilkom austria vodi telekomunikacijsko poslovanje u Sloveniji, Lichtensteinu, Hrvatskoj i, dakako, samoj Austriji. Zajednička osobina svih četiriju tvrtki jest da u svom poslovanju koriste SAP-ov softverski sustav koji objedinjuje procese i podatke iz četiri različite zemlje. Tim smo povodom s Borisom Nemšićem razgovarali o njihovim iskustvima svakodnevnog korištenja SAP rješenja.

Na koji način implementacija SAP sustava utječe na globalnu integraciju poslovanja mobilkom grupe; koje su najveće prednosti odnosno uštede koje donosi takav sustav?


Jedno od velikih mobilkomovih
sponzorstava je i ono u Formuli 1
- Nemšić (desno) u društvu s
M. Schumacherom
 

Prije svega želim naglasiti da svaka odluka o implementaciji pojedinog sustava ili softverskog alata u jednoj od naših tvtrki u sklopu mobilkom austria grupe (mag), mora proći odluku da li će biti zajedničko rješenje (maksimalnom sinergijom) ili će pratiti lokalni pristup prema strateškom načelu think global act local.

SAP je sada već standardan alat i naš SAP competence center u Beču je, nakon prve implementacije SAP-a u VIPnetu koja je trajala šest mjeseci, razvio predefinirano (ready to go) rješenje za nove podružnice koje se može implementirati za dvanaest tjedana, uključujući i prijenos postojećih poslovnih podataka, koje je dokazano prilikom preuzimanja Si.mobila.

Mag je dalje razvio SAP prema svim zahtjevima naše poslovne grane i zasnivajući se na toj zajedničkoj "jezgri", svi lokalni poslovni i zakonski zahtjevi su integrirani od strane lokalnih SAP odjela u uskoj suradnji s centralom.

Primjerice, jedna od specifičnosti mobilnih komunikacija jest praćenje serijskih brojeva mobilnih telefona i SIM kartica. Radi toga razvijen je poseban softverski alat u SAP sustavu. Isto tako, mnogi interni poslovni procesi su direktno integrirani u SAP.

Drugim riječima, mogli bismo reći da je naš SAP (u verziji 4.6), sa svim vlastitim razvojnim elementima, odražava i podupire VIPnetove poslovne procese. Prijenosom i prilagodbom ovog standardnog softvera u druge tvrtke mobilkom grupe, naše iskustvo i efikasnost u poslovnim procesima mogu biti zajamčeni svim članicama mag-a.

Kao još jedan primjer, možemo reći da SAP također pridonosi upravljanju odnosima  s potrošačima. U SAP-u se izračunava bonus vezan uz retention program i direktno prenosi u sustav za obračune i naplatu (billing system). Naši kupci mogu provjeriti svoj bonus na Internetu, gdje se nalaze podaci iz SAP-a. Tim putem, koristeći SAP-ove logističke procese, mogu direktno naručivati nagrade.

Koliko SAP sustav utječe na transparentnost poslovanja i može li takav način rada stvoriti bolje uvjete za inozemne investicije u Hrvatskoj?

Jedna od specifičnosti mobilnih komunikacija jest praćenje serijskih brojeva mobilnih telefona i SIM kartica. Radi toga razvijen je poseban softverski alat u SAP sustavu

S obzirom da su svi financijski podaci naših tvrtki kao i većina operativnih podataka spremljeni u SAP business warehouseu, SAP sustav pruža sve potrebne podatke za naše poslovno izvještavanje. Ovdje možemo naglasiti jednostavnost i fleksibilnost u stvaranju izvještaja sukladno poslovnim potrebama.

Još jedan temelj za potrebnu transparentnost je standard za izvještavanje unutar grupe koji osigurava rukovoditeljima istu kvalitetu i izgled izvještaja.

Sada se brze i transparente odluke mogu donijeti na temelju zajedničkog standarda (počevši s istim kontnim planom u SAP FI-modulu, istim principima planiranja I izvještavanja unutar upravljačkog računovodstva. Koristeći ovaj standard, možete se u potpunosti usmjeriti na informaciju i donositi strateške odluke.

Na koji način SAP sustav omogućava apliciranje odnosno poboljšanje najkvalitetnijih poslovnih rješenja i prakse stečenih kroz ranija iskustva?

SAP je sada već standardan alat i naš SAP competence center u Beču je razvio predefinirano rješenje za nove podružnice koje se može implementirati za dvanaest tjedana, uključujući i prijenos postojećih poslovnih podataka

U SAP-u zapravo nailazimo na visoku integraciju uspješnih proizvoda i usluga, koja možda nije vidljiva na prvi pogled. SAP garantira visoki stupanj integracije aplikacija od prodavača, kroz upravljanje procesom sklapanja i upravljanja materijalima, sve do prodajnog mjesta.

Primjerice, sve VIPnetove trgovine i VIPnetovi partneri su direktno spojeni sa SAP sustavom putem Interneta u svrhu naručivanja različitih VIPnetovih proizvoda i usluga. Narudžbe se dostavljaju putem Interneta, čime se minimalizira vrijeme prodaje i osigurava fleksibilnost svih prodajnih mjesta.

S druge strane, Business to Business veza povezuje SAP sustav s raznim VIPnetovim dobavljačima. Zajedno s tvrtkom Nokia, mag je razvio konfiguracijski softverski alat za stanice radio mreže. Rollout podaci iz planiranja mreže su putem SAP-a direktno prenešeni do prodavača. 

Sigurni smo da će više ovakvih primjera uspješnog e-commercea biti implementirani od strane prodavača i kupaca.

© grafike: mobilkom austria

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum