SAP Global  SAP MAG travanj 2008.
 
     
     
   

Nagrada vrijedna dodjele

Nagrada SAP Božo Težak ICT Journalist Prize u proteklih je sedam godina svog postojanja izrasla u nagradu koja je prerasla iz zajedničkog projekta jedne kompanije i jednog ogranka Hrvatskog novinarskog društva u priznanje koje stječe sve veću pažnju domaće javnosti koja je prepoznaje kao generatora kvalitete novinarskog rada koji se bavi tehnološkim aspektima gospodarstva i svakodnevice

Razgovarali: Renata Čupić & Marko Biljan; renata@sortis.hr , marko.biljan@sap.com

Zvonko Pavić je već treću godinu predsjednik Zbora ICT novinara HND-a. Slobodni je novinar stalni suradnik vodećih hrvatskih informatičkih i poslovnih medija. Pretežno piše o inovacijama u njihovoj tehnološkoj i poslovnoj formi, ali i o raznim fenomenima modernoga doba -  o globalizaciji, internetu, održivom razvoju. Razgovarali smo sa Zvonkom Pavićem o projektu posebne nagrade za informatičko novinarstvo, njenoj povijesti, sadašnjosti i vrijednosti koju donosi kako samim laureatima tako i tom segmentu hrvatskog novinarstva u cijelosti.

SAP MAG: Što je nagrada SAP ICT Journalist Prize Božo Težak?

Pavić: Današnja novinarska nagrada „SAP Božo Težak ICT Journalist Prize“ nastala je inicijativom hrvatske podružnice tvrtke SAP AG, pod imenom „SAP e-Journalist Prize“ prije sedam godina. Prvi put je dodijeljena u proljeće 2002. godine, za radove koji su bili objavljeni godinu dana ranije. Prve dvije godine funkcionirala kao samostalan projekt tvrtke SAP d.o.o. koji je već tada obuhvatio novinarske radove iz svih važnijih domaćih ICT medija.

SAP MAG: Zašto ste odlučili podržati dodjelu nagrade?

Pavić: Tijekom 2003. godine nagrada SAP e-Journalist Prize postaje svojevrsni „joint venture“ projekt tvrtke pokretača, SAP-a i Zbora informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva te mijenja ime u SAP Božo Težak ICT Journalist Prize. To je prije svega bio čin svojevrsnog priznanja tvrtki organizatoru i pokretaču specijalizirane nagrade za informatičko novinarstvo. Uz to, smatrali smo kako će nagrada pod pokroviteljstvom Hrvatskog novinarskog društva ipak imati veću „težinu“ nego da je ostala pod okriljem jedne informatičke kompanije. Mislim da je to bila dobra odluka jer nagrada od te godine naovamo svaki put bilježi rast broja i kvalitete radova. Isto tako porastao je i broj medija koji radove nominiraju.

SAP MAG: Vi pripadate skupini prvih novinara koji su prije više od deset godina pratili teme iz ICT-a. Možete nam reći kakva je danas medijska scena u ICT novinarstvu?

Pavić: Informatika kao područje interesa medija je do početka 21. stoljeća u Hrvatskoj uglavnom bila predmet specijaliziranih časopisa i tek se sporadično pojavljivala u tzv. mainstream medijima. Međutim, nakon 2000. godine, kao posljedica sve ubrzanije informatizacije i internetizacije hrvatskog društva, informatika i telekomunikacije sve više postaju i tema zanimljiva dnevnim novinama – prvo u obliku tjednih priloga razne veličine i koncepata, a u godinama koje su uslijedile informatičke i poslovno informatičke teme obrađivale su sve više i na dnevnoj razini. Danas smo u fazi s jedne strane čvrsto konsolidiranog tržišta u segmentu specijaliziranih ICT medija, a informatika u poslovnim i dnevnim medijima se više ne obrađuje kao posebna tema, već kao tek jedan od segmenata gospodarstva. Ako se i rade posebni informatički prilozi onda su oni pretežno poslovnog, tematski usko specijaliziranog karaktera.

SAP MAG:  Vjerujete li da još jedna u nizu novinarskih nagrada može opstati i zašto?

Pavić: Unatoč tome što je nagrada SAP Božo Težak u svojih sedam godina dobila svoje sljedovanje kritika i primjedaba, od kojih su neke bile utemeljene, mislim da je taj projekt vrijedan održavanja. Cilj nagrade je promicati kvalitetu informatičkog novinarstva u Hrvatskoj. Možda u tome nismo uspjeli onoliko koliko smo to sami htjeli i koliko su možda neki od nas očekivali - no rezultati, a ja mislim da nisu zanemarivi – postoje. Hoće li to biti dovoljno, vrijeme će pokazati.

SAP MAG: Podržavaju li gospodarski i poslovni subjekti nagradu?

Pavić: Tvrtka SAP kao pokretač i glavni pokrovitelj te nekoliko njenih partnera svake godine su u samoj logistici nagrade. Bez njih sam proces prikupljanja radova bio bi tehnički neizvediv. Što se tiče ostatka informatičke industrije, kod mnogih još uvijek postoji percepcija kako se radi o PR projektu jedne strane korporacije. U početku je to bilo prilično točno. Međutim, prije tri godine potpuno smo reformirali sustav nagrađivanja i bitno smanjili utjecaj glavnog sponzora. Iako tu još ima prostora za dodatna poboljšanja, koja ćemo implementirati tijekom dodjele nagrade slijedeće godine, već su ove intervencije donekle promijenile percepciju nagrade u javnosti kojoj se informatičko novinarstvo upućuje. Svi dosadašnji dobitnici nagrade za informatičkog novinara godine, osim možda jednog ili dva izuzetka, prepoznati su u hrvatskoj informatičkoj industriji pa i široj gospodarskoj javnosti kao istinski novinarski profesionalci i dobri poznavatelji tematike kojom se svakodnevno bave.

SAP MAG: Koji su uvjeti ovogodišnje dodjele nagrade?

Pavić: Morate biti novinar, član Hrvatskog novinarskog društva, morate nominirati svoje članke ili uredničke projekte u zadanom roku – ove godine rok je polovica svibnja, te ako mislite da ste svojim radom tijekom prošle godine značajno doprinijeli razvoju informatičkog novinarstva u Hrvatskoj, zamoliti nekog kolegu da vas formalno nominira za ICT novinara godine. Pojedinosti o tome imate na web odredištu: www.sapbozotezak.com.hr