SAP Global
SAP MAG 56, travanj 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Upravljanje rizicima: Izazovi i kako ih riješiti

Kada s našim korisnicima razgovaramo o poslovnim praksama povezanima s upravljanjem rizicima, najčešće čujemo kako im nedostaje transparentnosti, te da nemaju istinsku podršku za donošenje odluka.

Pripremio: Mario Semialjac, SAP, mario.semialjac@sap.com  

Kada s našim korisnicima razgovaramo o poslovnim praksama povezanima s upravljanjem rizicima, najčešće čujemo kako im nedostaje transparentnosti, te da nemaju istinsku podršku za donošenje odluka.

Slika A: Risk Management danas


Timovi koji se bave upravljanjem rizicima nalaze se u delikatnoj situaciji. Zaduženi su za procese povezane s upravljanjem rizicima, ali u tipičnom slučaju nisu nositelji tih rizika, jer se nositelji nalaze u pojedinim područjima poslovanja. Zbog toga postoji stalna borba:
jer se Follow-up/napredak ne može pratiti za rizike o kojima timovi ne znaju, i
timovi se stalno pitaju što bi ih moglo spriječiti u poslovanju i donošenju pravovremenih odluka.

Nositelji poslovanja ne razmišljaju o rizicima kao takvima, već, uglavnom, o performansama/izvedbi.  Uobičajeno je da prikupe nekoliko upitnika i procjena dobivenih iz različitih grupa koje postavljaju slična pitanja (i to ne samo iz grupe za rizike u poduzeću, već, također, iz odjela revizije, IT sigurnosti, odjela za neprekidnost procesa, itd.). Budući da su rizici i performanse dvije strane istog novčića, obično se dolazi do dobrih rješenja koja adresiraju poznate rizike.
Ali, SAMO poznati rizici se adresiraju, a sami nositelji poslovanja nemaju preglednost rizika koji su izvan njihova područja poznavanja i koji mogu imati negativan utjecaj. Osim toga, uspješni napori za izbjegavanje rizika, uglavnom su jednokratni slučajevi u poslovanju i najčešće se nikada ponovno ne primjenjuju na druge regije ili slične poslovne jedinice.
S druge strane, rukovoditelji su, najprije, zabrinuti za očekivanja tržišta i izvršenje strategije, a istovremeno bavljenje rizicima predstavlja misao koja se obično javlja naknadno, kada se pojave poteškoće vezane uz te rizike. NAKON što je strategija razvijena, a planovi izvršeni, započinje interes rukovoditelja za rizike.
Kao rezultat takve situacije rukovoditelji su u mraku, ne znaju dovoljno o negativnim iznenađenjima koja ih mogu spriječiti u ostvarenju zacrtanih ciljeva, a prekasno je kada za njih saznaju.

Koji učinak ima ovakav defragmentirani, razdijeljeni pristup na upravljanje rizicima?
Rizici se provuku kroz pukotine modela i pronađu načine pretvaranja u gubitke.

Prema nedavnom istraživanju Deloittea, konačni učinci ovih problema su dramatični:

 • Gotovo pola Fortune 1000 poduzeća izgubilo je više od 20% vrijednosti dionica u razdoblju od jednog mjeseca tijekom posljednjeg desetljeća (narančasti dio na slici lijevo).
 • Polovica poduzeća treba više od jedne godine kako bi nadoknadila izgubljenu vrijednost, a 22% poduzeća dosad se nisu oporavila od toga gubitka (plavi dio na slici desno).
 • Slika B: Istraživanje Deloittea o utjecaju rizika na percepciju tržišta


  Što uzrokuje ove gubitke? U stvarnosti, to se događa kada se višestruki rizici pretvore u gubitničke događaje, a sve to u jednom trenutku; npr. novi konkurent ulazi na tržište U ISTOM TRENUTKU KADA vaš dobavljač kasni s isporukom.

  Stoga je važno steći pregled rizika u poduzećima i razumijeti njihove međusobne odnose.

   

   
   

  Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum