SAP Global
SAP MAG 57, svibanj 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Prvi SAP Business All-in-One u Slavoniji - prvi SAP u hrvatskom građevinarstvu

SAP Business All-in-One prepoznat je kao softversko rješenje koje najbolje poslovne prakse, u ovom primjeru u jednoj građevinskoj tvrtki, može brzo pretvoriti u informacije kojima se postiže rezultat na tržištu.

Razgovarao: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.htnet.hr

O prvoj implementaciji SAP Business All-in-One platforme (ili, bolje rečeno, bilo koje SAP platforme) u hrvatskom građevinarstvu, razgovarali smo s Ljiljanom Belajdžić, članicom Uprave i zamjenicom direktora tvrtke «Gradnja» iz Osijeka, jednom od prvih SAP Business All-in-One korisnika u našoj zemlji, te s Žarkom Ivićem, direktorom tvrtke «Dialog», snažnim regionalnim partnerom tvrtke SAP.

SAP MAG: Što je bio glavni motiv uvođenja SAP Business All-in-One softvera?

Ljiljana Belajdžić: Trebalo nam je nešto čime bismo napravili radikalnu promjenu, jer je ERP sustav, na kojem smo prije radili, postao prepreka svakodnevnom radu. U posljednje vrijeme u poslovanju  nam se javilo puno pitanja, počevši od boljeg uređivanja osnovnih procesa koje ima svaka tvrtka, pa sve do nekih specifičnosti građevinarstva kao brzorastuće industrije. Tražili smo rješenje koje može dati najveći broj odgovora. Naime, već smo dulje vrijeme razmišljali o načinu konvertiranja nekih naših najboljih praksi u jasno definirani poslovni proces. To znanje iz same struke, u starom softveru, nismo mogli formalizirati u jasno definiranu informaciju koja bi bila korisna za menadžment, pa je došlo vrijeme za alat u kojem se to može napraviti. S tvrtkom «Dialog», koja nam je implementirala SAP Business All-in-One, surađujemo već dulji niz godina, a instalacija SAP-a postala je nadogradnja te suradnje.

SAP MAG: Jeste li stari ERP potpuno zamijenili ili ste neke dijelove ipak sačuvali i povezali sa SAP Business All-in-One?

Žarko Ivić: U prvoj fazi, onoj prilagodbe iz starog softvera, preuzeti su moduli za financije, kontroling, upravljanje materijalima i, djelomično, ljudski resursi. To smo prebacili u SAP iz stare aplikacije u drugoj fazi implementacije. Od stare aplikacije još će neko vrijeme u funkciji ostati par modula, primjerice modul za upravljanje voznim parkom, no svi oni će tijekom vremena u potpunosti biti zamijenjeni sa SAP Business All-in-One.

SAP MAG: Koliko je trajala sama implementacija SAP Business All-in-One i koliko je bilo ljudi angažirano s partnerske strane i od tvrtke korisnika?

Ljiljana Belajdžić: Počeli smo krajem prošle godine, a većinu posla dovršili smo već krajem ožujka. S naše strane, na projektu su stalno radila 3 zaposlenika iz menadžmenta, a u samoj implementaciji povremeno su angažirani gotovo svi zaposlenici, svaki od njih onda kada je bio instaliran modul koji se tiče poslovnih procesa iz njihovog djelokruga. Sa strane partnera u projektu je radilo 5 konzultanata.

SAP MAG: Koliko ste vremena i novca investirali u edukaciju zaposlenika koji će izravno koristiti SAP Business All-in-One?

Ljiljana Belajdžić: Teško je sada reći koliko je točno vremena utrošeno na samu edukaciju, no njezina cijena uračunata je u cijenu implementacije. Sama primarna edukacija izvođena je kod tvrtke partnera, na simulacijama-primjerima koje je dostavio SAP.

Žarko Ivić: Mi smo obučili 5 zaposlenika iz «Gradnje». Ta je ekipa znanje rada s pojedinim SAP Business All-in-One modulima prenosila ostalim zaposlenicima tvrtke korisnika.

SAP MAG: Imate li vi dovoljno konzultanta za SAP Business All-in-One?

Žarko Ivić: Trenutno imamo četvoricu koji mogu izvesti implementaciju SAP-a. Tu nam još pomaže sistem administrator iz SAP-a, a tome timu, kao podrška, je još jedan tim od nekoliko programera koji rade prema potrebi.

SAP MAG: Zašto ste postali SAP-ov partner? Koja je bila vaša motivacija?

Žarko Ivić: To je vrlo jednostavno. U jednom trenutku shvatili smo da cijenom naših aplikacija više ne možemo pratiti konkurenciju, posebno onu iz inozemstva. Cijena programera u Hrvatskoj, zbog kroničnog manjka radne snage u informatičkom sektoru, puno je viša od cijene programera koje koriste tvrtke koje na naše tržište dolaze izvana. S druge strane, u Hrvatskoj radi sve više stranih tvrtki i one inzistiraju na standardnim softverskim rješenjima.

SAP MAG: Nakon tvrtke «Gradnja», hoćete li još nekom od svojih korisnika ponuditi SAP Business All-in-One?

Žarko Ivić: Pa, nećemo nikoga tjerati, no svi naši dosadašnji korisnici koji to požele su dobrodošli.

Ljiljana Belajdžić: Svakoga dana dolazite u situacije u kojima morate donijeti neku poslovnu odluku. Mi stalno kontaktiramo s, primjerice, HT-om, FINA-om, s drugim tvrtkama koje su veći sustavi koji poznaju SAP, rekla bih, one „govore“ SAP. SAP Business All-in-One je samo jedan dijalekt raširenog jezika na kojem mnoge tvrtke komuniciraju u globalnom okruženju.

SAP MAG: Kako ste platili licence i troškove implementacije SAP Business All-in-One? Koliko ste licenci uzeli?

Ljiljana Belajdžić: Sve smo financirali vlastitim sredstvima, bez kredita ili nekog drugog oblika zaduživanja.

Žarko Ivić: Projekt implementacije SAP-a u «Gradnji», podijelili smo u 3 faze, jer tvrtka ima dosta složenu strukturu. U prvoj fazi implementirali smo module za financije i kontroling, te za druge važne poslovne procese. To je, zasad, 10 licenci, a kada prođemo kroz sve poslovne procese, broj licenci bit će veći od 30, možda čak i od 40.

SAP MAG: Koliko Slavonija ima kapaciteta za SAP? Prema vašem mišljenju, koliko bi tvrtki iz Slavonije moglo prijeći na SAP Business All-in-One?

Žarko Ivić: Mi radimo u Osijeku, pa mogu biti precizniji u procjeni što se Osijeka tiče. U gradu ima najviše 20 tvrtki koje bi se svojom veličinom, a i zbog vrste poslova kojima se bave, mogle odmah «prebaciti» na SAP. Za cijelu Slavoniju ne mogu biti tako precizan.

SAP MAG: A koliko implementacija bi vaša tvrtka mogla napraviti u jednoj godini?

Žarko Ivić: Sa sadašnjim resursima možemo obaviti najviše 4 implementacije. Međutim, sada imamo kritičnu masu znanja o SAP-u, koja nam je dovoljna za brzo uključivanje dodatnih konzultanata, tako da ćemo ubrzo biti spremni napraviti i više projekata.

SAP MAG: Kakve rezultate očekujete od SAP-a?

Ljiljana Belajdžić: Glavni rezultat, i cilj, bio nam je poslovanje što prije uskladiti sa svime onime što donosi Europska Unija. To je bilo najvažnije. Drugi cilj bio je ubrzati prilagodbu lokalnom zakonodavstvu o građevinarstvu, koje se, u posljednje vrijeme, sve brže mijenja. Zato nam je trebalo rješenje koje sve te promjene može brzo asimilirati i osloboditi nam vrijeme za bavljenje našim glavnim poslom.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum