SAP Global
SAP MAG 58, lipanj 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP PLM – nadogradnja ERP-a na novi nivo funkcionalnosti

Povodom potpisivanja servisnog ugovora između tvrtke Strategic Enterprise i SAP-a u Hrvatskoj, porazgovarali smo sa Ingom Kernom, zagrebačkim dečkom koji živi i radi u Njemčkoj, a ujedno je i jedan od suvlasnika ove međunarodne tvrtke specijalizirane za Product Lifecycle Management.

Razgovarala: Renata Čupić, renata@sortis.hr

SAP MAG: Što je životni ciklus proizvoda?
Kern: Životni ciklus proizvoda uključuje razne discipline i zahtijeva mnogo vještina, alata, tehnika i procesa. Proizvod u svom životnom ciklusu prolazi mnoge faze, od ideje do razumijevanja i opravdanosti njegova začetka, te na kraju do krajnjeg kupca. Marketinški, proizvod ima ciklus kao i život, a svakoj od tih faza potrebno se kvalitetno posvetiti. Pod životnim ciklusom proizvoda podrazumijevamo upravljanje svim njegovim fazama, od razvoja proizvoda do potrošača, tehničku i tehnološku potporu, proizvodne i procesne strukture koje osiguravaju produktivnost, profitabilnost i kvalitetno odlučivanje.
Činjenica je da tvrtke, koje žele održati inovativne prednosti i na trištu ostvarivati profit, moraju i unaprjeđivati upravljanje životnim ciklusom proizvoda. Potreba bržeg javljanja novih proizvoda, proizvodnih linija i inovativnih poboljšanja postojećih proizvoda svakodnevna je nužnost svih tvrtki. Tržište raste, a svakoga dana rastu i mijenjaju se i potrebe potrošača. Stoga je kvalitetno upravljanje životnim ciklusom proizvoda jedan od preduvjeta održivosti i tržišne diferenciranosti.

SAP MAG: Što je Strategic Enterprise?
Kern: Strategic Enterprise je međunarodna informatička konzultantska tvrtka, koja je primarni rad usmjerila na SAP-ovo rješenje SAP Product Lifecycle Management i na upravljanje kvalitetom u ICT industriji. U fazi smo opremanja hrvatskog ureda i trenutno okupljamo tim vrhunskih stručnjaka koji će pružati specifično SAP tržišno usmjerenje – upravljanje životnim ciklusom proizvoda.

SAP MAG: Zašto ste postali SAP-ov partner?
Kern: Naša želja da unaprjeđujemo svoje aktivnosti na području Republike Hrvatske, interes hrvatskih korisnika i usredotočenost rada u SAP eko sustavu logično su nas doveli i do partnerstva sa SAP-om. Dokazali smo se tijekom 10 godina rada, kao i brojnim referentnim korisnicima iz SAP PLM (Product Lifecycle Management) svijeta, te smo započeli suradnju s hrvatskim uredom SAP-a. To je, istovremeno, i logični korak naše partnerske vizije o SAP PLM- u na hrvatskom tržištu.

SAP MAG: Zašto je usmjerenje vašega rada SAP PLM rješenje?
Kern: SAP PLM je, na neki način, produženo SAP ERP rješenje i specifičan je nastavak rješenja za tvrtke čija je osnovna djelatnost usmjerena na proizvodnju. Ono zahtijeva stručnost o cijelom životnom ciklusu s raznorodnih aspekata: uslužnog, proizvodnog, razvojnog i industrijskog. Naša vizija, od samih početaka, bila je u pravom proizvodnom upravljanju, ciljevi koje smo postavili pokazali su se ispravnima, pa smo ih i ostvarili. Rastemo polako ali sigurno, s iznimnim referencama i korisničkim iskustvima diljem svijeta. Opravdali smo svoju viziju i nadograđujemo je kontinuiranim uspjesima. Za to su zaslužni, naravno, naši zadovoljni korisnici.

SAP MAG: Koje biste reference izdvojili?
Kern: Izdvojio bih Massachusetts Institute of Technology, Agilent Technologies, Formula One, BMW Group, Podravka, Carpigiani, Festo,...

SAP MAG: Kakvo je tržište PLM-a u Hrvatskoj?
Kern: Tržište PLM-a u Hrvatskoj je u razvoju. Razumijevanje sustavno vođenog životnog ciklusa proizvoda svakodnevno raste, što učvršćuje naše vjerovanje u posao koji radimo, kao i spremnost hrvatskih tvrtki da shvate važnost objektivnih kriterija vrednovanja njihove produktivnosti i održivosti. Vodeće hrvatske tvrtke, poput Podravke, već su prepoznale potrebu za sustavnim upravljanjem životnim ciklusom proizvoda.

SAP MAG: Kakvi su vaši planovi rada u Hrvatskoj?
Kern: Osnivamo SAP PLM Competence Center, koji će nama i našim partnerima omogućiti podršku u projektima PLM-a u cijeloj regiji. Cilj nam je pružanje podrške u PLM projektima i u cijelom svijetu, dok ćemo se, za početak, usredotočiti na Hrvatsku. Kako bi hrvatskoj javnosti i korisnicima približili specifičnosti rješenja SAP Product Lifecycle Management, u listopadu ove godine, planiramo održati PLM konferenciju. Također, javnosti ćemo približiti naš rad i predstaviti hrvatske projekte na koje smo posebno ponosni.

Više informacija o Strategic Enterprise www.strategicenterprise.net

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum