SAP Global
SAP MAG 4, svibanj 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Elektronički grad iz - sadašnjosti


Pogled na Cape Town 

Nakon sloma apartheida koji se dogodio 1994. godine Južnoafrička republika se okrenula reorganizaciji državnog ustroja. U novim tokovima se našao i glavni grad Južnoafričke republike Cape Town koji je ukinuo nekadašnjih sedam autonomnih općina i stopio se u jednu administrativnu jedinicu koju sada zovu Mega City.

SAP-ovi inženjeri našli su se pred vrlo izazovnim zadatkom. Trebalo je u jednu informatičku cjelinu objediniti čak 138 neovisnih IT sustava koje je naslijedila nova vlast u Cape Townu. Istovremeno, trebalo je ukloniti 128 informatičkih sučelja.

Implementacija SAP rješenja u Cape Townu, uz pomoć tvrtke partnera Accenture, trajala je šesnaest mjeseci. Iako su se u tom razdoblju izmijenila čak tri različita gradonačelnika, politička potpora za informatičku preobrazbu Cape Towna nije se smanjivala. Tajna u takvoj stabilnosti leži u činjenici da  se projekt nije vezao za određenu političku stranku već je čitavo vrijeme bio pod ingerencijom gradske uprave.

 

Svjetska eksplozija e-vladavine

Osim svijetlog primjera Cape Towna, SAP je u posljednjih nekoliko mjeseci izveo uspješne e-goverment implementacije u drugim dijelovima svijeta. SAP-ova rješenja su trenutno implementirana u više od 1500 javnih ustanova u 53 zemlje širom svijeta.

U SAD su četiri državne institucije uvele rješenje SAP for Public Sector: okrug Santa Clara i grad Palo Alto u Kaliforniji, okrug Washoe u Nevadi i okrug Collier na Floridi. Isto su učinile tri institucije u Velikoj Britaniji: policija okruga Kent u kojoj je zaposleno šest tisuća djelatnika, gradska skupština u Traffordu te skupštine okruga Lincolnshire i Bedfordshire.

U Švicarskoj je grad Biel započeo s korištenjem rješenja mySAP Customer Relationship Management koje omogućava provođenje transakcija digitalne vlade i neprestani pristup građanima i tvrtkama općinskim službama putem internetskog portala. U isto vrijeme je federalna uprava države Baden Wuertenberg u Njemačkoj povezala vlastito SAP rješenje s neovisnim geografskim GIS sustavom kako bi poboljšala vlastite financijske aktivnosti.

Današnje vlade u čitavom svijetu suočene su sa smanjivanjem budžeta što navodi na potrebu povećavanja učinkovitosti službenika uz istovremeno poboljšavanje usluga za građanstvo. Za to su potrebni specifični alati za postavljanje e-government portala, pripremanje budžeta, financije, kadrovske poslove i administriranje. Rješenje SAP for Public Sector donosi skup alata koji pomažu državnim institucijama i javnim ustanovama kod povećanja učinkovitosti, transparentnosti procesa i poboljšanja odnosa s javnošću.

Zahvaljujući tako povoljnoj političkoj "klimi" implementacija bazičnih rješenja – FI, AM, CO, HR, Payroll (PY), MM, PS i PM – trajala je svega deset mjeseci.

Druga faza implementacije SAP sustava uključivala je rješenja za usluge građanima. Tada su pokrenuti pilot projekti naplate poreza na dodanu vrijednost, vode, električne energije. Za to je trebalo temeljito "pročistiti" i reorganizirati postojeću bazu podataka na temelju koje je grad naplaćivao svoje usluge i poreze. Zahvaljujući novoj strukturi podataka sada su pojednostavljeni procesi naplate gradskih usluga i umanjena je mogućnost za pogreške.

Informacijski kaos

"Velik dio podataka došao je iz starih financijskih sustava i nije bio u uporabi, čak niti nije bio uskladišten", objašnjava Harshad Parboo iz tvrtke Accenture koji je surađivao na projektu. "Čišćenje, testiranje i pretvorba podataka, sve je to predstavljalo velike izazove. Podaci su na različite načine korišteni i tumačeni u različitim sustavima. Podaci su sada u SAP sustavu jasno razdvojeni, primjerice podaci za :management acounting sada su odvojeni od podataka za financial accounting.

Ovakav preustroj zahtijevao je i reorganizaciju IT sustava; naime neovisne administrativne jedinice koristile su vlastite softverske sustave koji nisu bili integrirani. Nakon razmatranja brojnih potencijalnih rješenja i mogućnosti gradska je uprava odlučila implementirati SAP R/3 rješenje u inačici 4.6C, ali i industrijsko rješenje SAP for Utilities. Komponente koje su uključene u SAP-ovo rješenje u Cape Townu jesu Financial Accounting (FI), Controlling (CO), Asset Accounting (AA), Project Accounting, Real Estate Management (RE), Sales And Distribution, Human Resources (HR), Plant Maintenance (PM) i Material Management (MM).

Gradovi - države

"Stvaranjem zajedničke platforme za sve lokalne općinske administracije uspjeli smo značajno smanjiti zamršenost sustava. Sada imamo samo jednu pristupnu točku za čitav sustav i jedan izvor informacija za sve djelatnike koji se bave poslovanjem i prihodima grada", komentirao je André Stelzner, direktor za ERP poslovnu preobrazbu grada Cape Towna.

Implementaciju SAP rješenja dodatno je otežala činjenica da gradovi u Južnoj Africi, za razliku od europskih, imaju puno veći raspon odgovornosti koje drugdje potpadaju ili pod državnu upravu ili pod specijalizirane kompanije. Nisu nadležni samo za gradsku upravu i usluge poput struje, vode i odvoženja otpada već i primjerice za provedbu ekonomskog razvoja čitave regije, zdravstvo, obrazovanje, stanogradnju, policiju i očuvanje okoliša.

"Projekt se isplatio ne samo na financijskom već i na organizacijskom području", kaže Stelzner. "Već sâmo gašenje 138 posebnih softverskih sustava toliko je smanjilo naše troškove održavanja da smo već iz toga izračunali pozitivan TCO (total cost of ownership, troškovi posjedovanja) rezultat. Zbog veće transparentnosti i novih funkcionalnosti povećala se i naša učinkovitost. Pritom je Real Estate Management rješenje posebno korisno jer nam poboljšano upravljanje nekretninama u vlasništvu grada omogućava povećane prihode".

 

Cape Town: osobna iskaznica

Grad Cape Town sastoji se od jedne upravne jedinice s godišnjim budžetom koji odgovara vrijednosti od 1,3 milijarde američkih dolara.  U gradskoj upravi radi 26,402 djelatnika. Raniji upravni ustroj grada, koji je važio do prosinca 2000. godine sastojao se od Gradske skupštine i šest lokalnih skupština. Sada se svim gradskim uslugama, od vode, električne energije do odvoženja otpada upravlja s jednog mjesta.

SAP donosi potpunu reorganizaciju

Cape Town je mnogo uložio u edukaciju svojih djelatnika koje je trebalo osposobiti za intuitivnu i jednostavnu SAP aplikaciju jer su ranije radili na drugim softverskim sustavima. Uz korištenje SAP Tutor simulacijskog sustava mogli su educirati 400 djelatnika dnevno. Najvažnije je bilo da uposlenici shvate i razumiju nove poslovne procese i da kasnije budu u stanju preuzeti sve odgovornosti i otkloniti potrebu za bilo kakvom vanjskom asistencijom. 

Implementacija SAP rješenja donijela je i reorganizaciju poslovanja same gradske uprave Cape Towna. Dio djelatnika odjednom je bio oslobođen dijela obveza i oni su mogli biti preraspoređeni na druga područja, primjerice odnose s korisnicima. Upravo zbog toga služba za odnose s korisnicima Cape Towna doživjela je dramatičan porast kvalitete.

Slijedeći korak u informatizaciji Cape Towna biti će sustavna analiza informacija koju će omogućiti rješenje SAP Business Information Warehouse, a potom je u planu i uvođenje rješenja mySAP Customer Relationship Management.

Zagreb: Građani još uvijek osuđeni na šaltere

E-government situacija u Zagrebu i Hrvatskoj nije niti izdaleka zrela kao što je to u zapadnoj Europi, sjevernoj Americi i, eto, u južnoj Africi. Naime, dok u razvijenim zemljama i zajednicama građani odnosno korisnici mogu preko Interneta obaviti velik dio formalnosti i dobiti uvid u djelatnost čak i lokalnih upravnih struktura, Zagrepčani za tako nešto još uvijek moraju obilaziti šaltere.

U Zagrebu primjerice još uvijek nije riješen problem objedinjavanja baza podataka u jednu funkcionalnu cjelinu. Dok Gradsko poglavarstvo Zagreba radi na jednom sustavu, GZAOP koji je zadužen za prikupljanje i obradu informacija, radi na drugačijim informatičkim sustavima. S treće strane, državne institucije rade na svom standardu.

 

© grafike: SAPINFO

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum