SAP Global
SAP MAG 59, srpanj 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Vrijednost informatičke tehnologije u ekonomski teškim vremenima

Kaže se da se na muci poznaju junaci. Isto se može reći za menadžment neke tvrtke. Tek se u ekonomski teškim vremenima može vidjeti pravi karakter i motivacija onih koji imaju dovoljno moći donositi odluke, koje mogu usmjeriti tvrtku, odnosno onih koji, slikovito rečeno, nose tvrtku na svojim plećima do uspjeha i, katkad, do potpunog neuspjeha.

Pripremio: Marko Biljan, marko.biljan@sap.com.

U ekonomskom smislu, ponovno su zavladala teška vremena. Ljudi i tvrtke su na kušnji, a vjerojatno će biti još i gore, prije nego li krene na bolje. U međuvremenu, tvrtke koje ne propadnu stežu remen. Zapravo, većina ih je već toliko stegla remen da su spremne, ako to već nisu učinile, odbacivati vlastite dijelove samo da se održe na površini.

U ekonomski teškim vremenima, poput ovih, otkriva se što menadžment misli o informatičkoj tehnologiji i njezinoj ulozi u tvrtki. Ako menadžment, kao žrtvu na oltar kresanja proračuna najprije prinese informatičku tehnologiju, jasno je da u njoj vidi troškovni centar, nužno zlo koje omogućava obavljanje posla. Što više menadžment štedi na informatičkoj tehnologiji, kako bi tvrtku održao na površini, njezin ostali dio sve je manje angažira i sve manje je mogućnosti, (ako ih je i bilo), da ona bude jače upletena u poslovanje tvrtke, kao “pravi poslovni partner”.

Međutim, ima tvrtki koje u informatičkoj tehnologiji vide, za sebe, izlaz iz problema. Postavljaju si pitanje: “Što možemo automatizirati, koje tehnologije možemo nabaviti da nam omoguće bolji, jeftiniji i pametniji rad?”. To je znak prosvjećenog menadžmenta, koji razumije istinsku ulogu informatičke tehnologije u svojoj tvrtki. Riječ je o rukovodstvu koje informatičku tehnologiju vidi kao množitelja svoje postojeće radne snage, jedinicu koja je sposobna pomoći tvrtki da i s manje učini više, ako joj se dopusti.

Taj tip rukovodstva, suočen s fiskalnim izazovima, pita svoje poslovne jedinice na koji način mogu raditi pametnije, a ne samo kako skresati troškove. Taj tip rukovodstva, čak će se upustiti u ulaganja i u teška vremena, radi postizanja učinkovitosti, te će, istodobno, iskoristiti činjenicu da njihova konkurencija, vjerojatno, čini suprotno. Kao pojačanje te prednosti, tvrtka može odvući konkurenciji neke od njihovih najboljih i najpametnijih ljudi, koji svjedoče rasipanju informacijske tehnologije i talenta u vlastitoj sredini.

Evo primjera iz SAD-a, koji smo pronašli na Internetu, a vezan je, upravo, za ovu temu. Dvojica, među, uvjetno rečeno, najpametnijim IT menadžerima u SAD, sada su u drugoj državi i rade u novoj tvrtki, jer im je dozlogrdilo da se slamaju za tvrtke s, naizgled, nezasitnim apetitom za kresanje troškova u sektoru informatičke tehnologije. Te dvije osobe, čuvene su u cijeloj državi na svojim područjima rada, i zajedno imaju više od 60 godina iskustva. Neki će, čitajući ovo, reći da njihove informatičke službe nisu sastavni dio njihovih tvrtki, te da nisu ostvarile stvarni status “poslovnog partnera”. Na to se može odgovoriti da neki menadžment kuži informatičku tehnologiju, a drugi ne, te da je ovaj potonji nikada ni neće skužiti, bez obzira koliko dobre IT menadžere imali. Gospodarski teška vremena samo pogoršavaju to stanje.

Stoga, ako vam nije jasna uloga informatičke tehnologije u vašoj tvrtki, uskoro će vam se razjasniti. Ako vas je zapao menadžment koji ne kuži informatičku tehnologiju, sada je vrijeme da se aktivirate. Razmišljajte izvan kalupa i pokušajte izvesti preventivni udar na one koji bi mogli skresati broj vaših zaposlenika i veličinu proračuna. Izradite plan koji pokazuje kako bi ulaganje, zapravo, moglo donijeti povrate, te da stezanje remena treba primijeniti negdje drugdje unutar tvrtke. Nemate što izgubiti, ako znate da su vam za vratom, a možete dobiti sve pokušate li promijeniti smjer njihova razmišljanja. Tko zna, možda će baš vaša zamisao pomoći rukovodstvu da napravi zaokret, kako u načinu na koji doživljava informatičku tehnologiju, tako i u borbi koju vodi vaša tvrtka. Ako se to, ipak, ne dogodi, budite postojani i čvrsti, pa ćete, možda, baš vi biti jedan od “najboljih i najpametnijih”, kojeg će odabrati neka druga tvrtka. U svakom slučaju, za vas priča ima sretan svršetak!

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum