SAP Global
SAP MAG 59, srpanj 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Dijamantni partner konferencije SAP World Tour '08: b4b

B4b je konzultantska kompanija koja se bavi isključivo SAP proizvodima i SAP im je jedini principal. Takav položaj određuje činjenica da je SAP najznačajniji partner b4b-ija, da sa SAP-om imaju intenzivnu i uspješnu suradnju, koja je vidljiva u prodaji SAP licenci, zajedničkim nastupima kod postojećih i potencijalnih SAP korisnika, u projektima implementacije SAP sustava na kojima zajednički sudjelujemo, održavanjem standardne SAP edukacije,...

Razgovarali: Renata Čupić & Marko Biljan; renata@sortis.hr; marko.biljan@sap.com

SAP MAG: Zašto b4b sudjeluje u organizaciji SAP-ovih najznačajnijih događaja?
Lušić: B4b je, među konzultantskim kompanijama u Hrvatskoj, najznačajniji SAP-ov partner i nužno je da sudjeluje na najznačajnijem SAP-ovom događaju. Sudjelovali smo na sva tri, do sada održana, SAP World Toura (SWT), kao sponzori, ali i vlastitim prezentacijama koje su bile zapažene među posjetiteljima. Podsjetimo da je na SWT-u 2005. godine, čak četiri b4b korisnika prezentiralo svoja iskustva u radu sa SAP-om i b4b-jem, 2006. godine na SWT-u b4b je lansirao novu uslugu, standardnu SAP edukaciju, a 2007. godine predstavljena je izvozna strategija b4b-ja temeljem analize slučaja prve implementacije SAP sustava u Makedoniji.

SAP MAG: Koja su Vaša očekivanja od nadolazećeg, četvrtog SAP World Toura?
Lušić: Od četvrtog SAP World Toura očekujem predavače koji će obraditi teme značajne za SAP zajednicu u Hrvatskoj, potom još veći broj posjetitelja, te, naposljetku, da će SWT postati jedan od tri najznačajnija događaja, u okviru IT i poslovno informacijske industrije, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji. Na predstojećem Touru, b4b će predstaviti nove usluge koje ćemo nuditi tržištu. Među njima treba istaknuti onu revizije implementiranih SAP sustava s poslovnog i tehničkog aspekta, a predstavit ćemo i novu organizaciju pružanja podrške korisnicima SAP sustava.

SAP MAG: Kako ocjenjujete dosadašnju suradnju sa SAP-om?
Lušić: B4b je konzultantska kompanija koja se bavi isključivo SAP proizvodima i SAP nam je jedini principal. Uz to, razvijali smo hrvatsku inačicu SAP sustava i program za obračun plaća do inačice 4.6C, a danas održavamo rješenje za nadzorne knjige vanjske trgovine. Takav naš položaj određuje činjenica da nam je SAP najznačajniji partner, da sa SAP-om imamo intenzivnu i uspješnu suradnju, koja je vidljiva u prodaji SAP licenci, zajedničkim nastupima kod postojećih i potencijalnih SAP korisnika, u projektima implementacije SAP sustava na kojima zajednički sudjelujemo, održavanjem standardne SAP edukacije,...

SAP MAG: Ima li b4b zajedničku strategiju nastupa prema javnosti sa SAP-om?
Lušić: Kako sam već naveo u prethodnom odgovoru, SAP i b4b surađuju na mnogim područjima, a jedno od značajnih, zajednički su nastupi u javnosti. U zadnje tri godine, zajedno sa SAP-om, nastupili smo na svim događajima koje je SAP organizirao: World Tour, Roadshowovi, Arene,... Zadovoljni smo rezultatima takve suradnje i u budućnosti ćemo podržati SAP u organiziranju takvih događaja, te, naravno, na njima sudjelovati.

SAP MAG: Pokriva li b4b svojim poslovanjem rješenja iz cjelokupnog SAP portfelja?
Lušić: Svakim danom portfelj proizvoda koje nudi SAP sve je veći, a mi iz b4b-a pokušavamo pratiti i pokriti njihov što veći broj. Praksa rada na dosadašnjim projektima pokazuje da najviše iskustva imamo sa SAP-ovim ERP-om i BI-om, manje sa SRM-om i CRM-om, od industrijskih rješenja radili smo s onima za zdravstvo, automobilsku i kabelsku industriju, a posebno bismo željeli istaknuti iskustva s rješenjem za javni sektor.

SAP MAG: Želite li izdvojiti neki referentni projekt SAP-a na kojemu b4b radi?
Lušić: Konzultanti b4b-a upravo rade na 22 projekta, dijelom na implementaciji SAP sustava, a dijelom na podršci rada SAP sustava. Posebno bismo željeli izdvojiti dva projekta. Jedan je projekt implementacije u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj, Agrokoru, a drugi je implementacija na jednom od najznačajnijih fakulteta u Hrvatskoj, Fakultetu elektrotehnike i računarstva, FER-u, u Zagrebu. Na ovim projektima još smo jednom pokazali da smo u mogućnosti učinkovito implementirati SAP sustave u potpuno različitim sredinama.

SAP MAG: B4b posvećuje veliku pozornost razvoju i edukaciji mladih stručnjaka. Kakvi su vam planovi?
Lušić: Trenutno je u b4b-u zaposleno 86 SAP konzultanata, a za projekte koji su u tijeku, i koje planiramo, bit će potreban još veći broj stručnjaka. Na tržištu radne snage mali je broj iskusnih SAP konzultanata, a još je manji broj onih koji traže novo zaposlenje. Iz toga proizlazi da je najbolji način osiguranja novih konzultanata zapošljavanje mladih stručnjaka i njihova sustavna edukacija i razvoj. B4b ima, i koristi, vlastite sposobnosti da početnike, u vrlo kratkom roku, razvije u konzultante koji mogu uspješno pružati usluge velikom broju naših korisnika.
Da bismo osigurali što veći broj SAP početnika, s kolegama iz SAP-a, organizirali smo, i realizirali, SAP Bootcampove, intenzivne dvotjedne SAP edukacije za studente završnih godina fakulteta. Prvi takav Bootcamp ostvarili smo prošle godine na FER-u i, prije mjesec dana, na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Na jesen ove godine, planiramo ponoviti Bootcamp na FER-u, a razmišljamo i o nekim drugim fakultetima u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima.

Više informacija o tvrtki b4b: www.b4b.hr
Više informacija o konferenciji SAP World Tour '08: www.sap.com/croatia/company/events/2008/worldtour/index.epx

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum