SAP Global
SAP MAG 59, srpanj 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

U potrazi za talentiranim stručnjacima

Spori prirodni prirast, jaz između potreba tvrtki i obrazovnog standarda, te konkurentnost poslodavaca iz zemalja u razvoju na globalnom tržištu radne snage, ključni su problemi s kojima će se, u nadolazećem razdoblju, suočavati odjeli za ljudske resurse i specijalizirane agencije za zapošljavanje u razvijenim zemljama. Trendovi su to predstavljeni u rezultatima istraživanja, koje je Economist Intelligence Unit, EUI, proveo tijekom veljače i ožujka 2008. godine, a sponzorirao SAP.

Pripremila: Tatjana Vuletić, tatjana.katic-skot@inet.hr

U online istraživanju EIU-a, sudjelovala su 944 menadžera s izvršnim ovlastima, od kojih 587 iz 5 razvijenih zemalja: SAD-a, Japana, Velike Britanije, Njemačke i Francuske.

Analiza trendova regrutiranja, u sljedeće 3 godine, temelji se na podacima koje je EIU prikupio od menadžera iz 5 razvijenih zemalja. Rezultati su objavljeni u izvješću „Talent Wars: The Struggle for Tomorrow's Workforce (Ratovi za najbolje: Borba za zaposlenike budućnosti)“. Više od trećine sudionika istraživanja članovi su Uprava, dok su ostali visoko pozicionirani direktori i voditelji odjela. Zastupljene su razne industrijske grane, od državnog i javnog sektora, preko proizvodnih tvrtki do uslužnih djelatnosti. Godišnji prihod 59% tvrtki, u kojima rade sudionici istraživanja, viši je od 500 milijuna američkih dolara.

Kako je navedeno u istraživanju, starenje radno sposobnog stanovništva, želja za više slobodnog vremena i nedovoljna ulaganja u interno obrazovanje zaposlenih, prepoznati su u SAD, Japanu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj kao vodeći činitelji smanjivanja broja kvalificiranih zaposlenika i menadžera.

Uz to, broj visoko obrazovanih i specijaliziranih stručnjaka u nekim industrijama, godinama je u padu. Da bi povećali broj potrebnih stručnjaka, tvrtke počinju blisko surađivati, prije svega, sa sveučilištima i ostalim obrazovnim ustanovama, ili pokreću vlastite obrazovne projekte, samostalno ili u suradnji s partnerima, pa i konkurencijom.

Jedan od projekta kojim se hrvatskom tržištu rada osiguravaju školovani mladi kadrovi, pokrenuo je SAP, u suradnji s partnerima, naziva SAP Boot Camp. Projekt educiranja mladih, talentiranih studenata u okruženju specijalističkih SAP edukativnih sadržaja, prepoznali su zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, te Ekonomski fakultet.

Globalno tržište roba i usluga odrazilo se i na globalno tržište radne snage, pa poslodavci u zemljama u razvoju, da bi zadržali konkurentnost, zapošljavaju talentirane stručnjake, one lokalne, ali i iz razvijenih zemalja. Posljedica toga je kompleksniji i kreativniji pristup regrutiranju, a potom i zadržavanju stručnjaka unutar tvrtki. U sljedeće 3 godine, procjenuje 49% ispitanih, glavni problem pri zapošljavanju/zadržavanju bit će nemogućnost ispunjavanja financijskih očekivanja kvalitetnih stručnjaka.

Potraga za kvalificiranim radnicima je globalna – SAD i Japan potragu za kvalificiranim radnicima proširili su na područje Istočne i Južne Azije, dok su Velika Britanija, Njemačka i Francuska okrenute prema zemljama Istočne Europe. Istovremeno, tvrtke koje posluju u zemljama u razvoju, da bi bile konkurentne na globalnom tržištu, ulažu u lokalne kvalificirane radnike, kako one domaće, tako i one iz razvijenih zemalja.

Pronalaženje, obuka i zadržavanje kompetentnih i konkurentnih menadžera je prioritet. Osobe koje su u stanju upravljati promjenama, strateški razmišljati i djelovati, koje su dobri komunikatori i mogu detektirati i rješavati probleme, u skoroj će budućnosti biti ključne za uspjeh tvrtki.

Potraga za najboljim zaposlenikom neće biti posao samo odjela za ljudske potencijale,nego će odabir novoga djelatnika biti u nadležnosti odjela koji zaposlenika traži. I dalje je uloga HR odjela nezaobilazna, ali više neće biti i presudna.

Kreativni pristup zapošljavanju bit će preduvjet. Da bi se zadržala konkurentna prednost, bit će potrebno zapošljavati stručnjake iz drugih industrija. Vjerojatno će se morati razmisliti i o povremenom zapošljavanju umirovljenika, o fleksibilnijim uvjetima rada majki, kao i o jačem sudjelovanju u redovnom obrazovanju da bi se programe prilagodilo potrebama poslodavaca. Uz to, bit će potrebno razvijati nove obrazovne programe, u suradnji s drugim industrijama i poslodavcima.

U svijetu globalnog gospodarstva, regrutiranje i zadržavanje zaposlenika bit će sve zahtjevniji posao. Kako pokazuju istraživanja, očekivanja zaposlenika sve su viša, ne samo financijski, nego je jaka i želja za stalnim obrazovanjem i napredovanjem. Sposobnost tvrtki da proces regrutiranja prošire na obrazovne ustanove, pokreću specijalizirane programe u suradnji s partnerima i konkurencijom, stvore kvalitetne interne obrazovne programe, presudno će utjecati na kvalitetu stručnjaka koje će privući/zadržati u tvrtki. Spori prirodni prirast prisilit će tvrtke da se okrenu novim, fleksibilnim uvjetima rada, kojima će pridobiti umirovljene stručnjake i/ili majke. U budućnosti će regrutiranje stučnjaka biti obveza ne samo odjela za ljudske potencijale, već i menadžera pojedinih poslovnih jedinica. A kreativno i konkurentno regrutiranje značit će i potragu za stručnjacima izvan industrije, u potpuno različitim područjima.

I u Hrvatskoj, zanimanja koja gospodarstvo najviše traži, kao što su inženjeri građevine, programeri, elektrotehničari, medicinari i magistri farmacije, mladima nisu previše privlačna. Stoga je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske najavilo stipendiranje deficitarnih zanimanja, što je korak prema usklađivanju obrazovanja na visokoškolskim ustanovama s potrebama gospodarstva.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum