SAP Global
SAP MAG 4, svibanj 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Švicarska kuća na dlanu


Hi-tech kuća ne razlikuje
se od ostalih u susjedstvu
 

Sigurno ste u životu odgledali barem jednu epizodu "Zvjezdanih staza". Nije li impresivno kada kapetan Pickard ili netko njegove posade naruči od replikatora određeno jelo koje je nekada probao na nekom udaljenom planetu? Koncepcija Enterprizea i ostalih zvjezdanih brodova Federacije ustvari jako podsjeća na koncepciju domova budućnosti u kojima se sve obavlja putem jedne konzole koja služi za surfanje Internetom, čitanje e-pošte, mijenjanje TV kanala ili snimanje utakmica i filmova.

Jednu takvu kuću u svom najnovijem izdanju opisuje magazin SAP INFO. Autorica Iris Nagel posjetila je obitelj Steiner koja živi u švicarskom kantonu Zug.

Projekt švicarske kuće budućnosti pokrenuli su u studenome 2000. godine prof. Dr. Otto Beisheim i Hans-Dieter Cleven. U svega šest mjeseci izgrađena je kuća koja u sebi objedinjava različite komunikacijske tehnologije na taj način da se njome može upravljati iz bilo kojeg dijela svijeta putem GSM mobilnog telefona. Čitava ideja kuće budućnosti leži u povećanju kvalitete i lagodnosti života njenih stanara. Oni naime više ne moraju ići u trgovinu kako bi nabavili namirnice za ručak ili kupili svježi kruh i pecivo. Sve se može naručiti jednostavnim potezom bar kod čitača, putem Interneta.

Philipsov prilog za kuću budućnosti


Ogledalo s TV ekranom 

Nizozemski proizvođač Philips u skladu s najnovijim trendovima sve veće dostupnosti širokopojasnog Interneta i bežičnih računalnih mreža razvio je vlastiti koncept Connected Home. Radi se o umrežavanju različitih funkcionalnosti i objedinjavanju nadzora u jednom prijenosnom uređaju.

Uređaj iPronto zamišljen je kao interaktivna ploča s ekranom osjetljivim na dodir koja zamjenjuje četiri do šest daljinskih upravljača koliko danas u prosjeku koriste Europljani. Uređaj je u stanju naučiti infracrveni kôd gotovo svakog uređaja dostupnog na tržištu i na taj način ostvariti uspješnu komunikaciju i preuzeti kontrolu. Isto tako, iPronto se može povezati s Internetom kako bi njegov korisnik pročitao najnovije vijesti, doznao TV raspored ili naprosto naručio pizzu.


Svim funkcijama upravlja se
preko iPronto interaktivne ploče

Još jedan konkretan prilog kućama nudućnosti jest i Mirror TV, LCD ekran integriran u ogledalo. Na taj način korisnici mogu gledati televiziju dok obavljaju rituale u kupoaonici. Ovaj uređaj razvijen je u Philipsovom HomeLabu, posebnoj kući-laboratoriju u kojoj znanstvenici mogu promatrati interakciju ljudi s uređajima.

 

Samodostatna četiri zida

Stanari kuće uopće ne moraju izlaziti izvan nje jer se sve može obaviti između njena četiri zida putem Interneta i ostalih komunikacijskih tehnologija. Kućom se upravlja preko središnje konzole koja se nalazi u kuhinji i koja kontrolira i najbanalnije funkcije poput uključivanja svjetiljki i zatvaranja roleta na prozorima. No ona služi i za izvršavanje sofisticiranih funkcija poput on-line kupovine ili provjere stanja hrane u hladnjaku ili rublja u praonici.

Kontrolirati se može i preko drugih uređaja smještenim na nekom od tri kata kuće. Primjerice, u predvorju je smješten Tablet PC uređaj na kojem se nalazi plan kuće iz kojeg je moguće upravljati pojedinim funkcijama. Svi procesi prolaze kroz Residential Service Gateway (RSG) poslužitelj, smješten u kutiji veličine običnog modema, koji radi na OSGI (Open Services Gateway Initiative) standardu.

RSG poslužitelj u kombinaciji s drugim vidovima komunikacije može prerasti u vrlo moćno oruđe – najavljena je jedna od novih aplikacija kuće budućnosti koja će omogućavati Steinerovima da puste vodu u kupaonici putem SMS poruke s mobitela – kupaonica je, dakako, integrirana u RSG.

S druge strane ovo donosi velike glavobolje kod poslova koji se inače smatraju najobičnijim kućanskim aktivnostima. Primjerice, priključenje obične svjetiljke zahtijeva prilagodbu poslužitelja i softvera. No kad se jednom svjetiljka instalira, to donosi još veću lagodnost Steinerovima.

Od svibnja 2002. obitelj budućnosti ima još jednu pogodnost: BMW im je naime darovao novi model iz serije "7" iz kojeg mogu, putem Interneta, pokrenuti sve funkcije u kući.

Novi bar kod za bolju on-line kupovinu


Ursi Steiner priprema obroke
na interaktivnoj ploči pokraj
hladnjaka
 

Kupovanje preko Interneta u slučaju švicarske kuće budućnosti nije pretjerano naporan posao kao što se to ponekad može dogoditi kada čovjek koristi obično računalo. Naime, rješenje koje je izvela tvrtka Beisheim Management AG donosi potpuno animiranu potrošačku košaricu u kojoj se mogu vidjeti pojedini proizvodi koji su u nju stavljeni. Detalji idu tako daleko da je, primjerice, moguće raspoznati pakovanje jogurta i tako vizualno provjeriti jeste li uzeli pravu stvar s "police". U to je rješenje uključena i nova vrsta bar kôda koji može nositi mnogo više informacija nego što je to slučaj sa standardnim rješenjem. Novi bar kod sadržava dodatnih 2048 karaktera koji mogu sadržavati informacije o proizvođaču, distributeru cijenama i rokovima trajanja proizvoda, što je neophodno za on-line kupovinu.

Taj bar kod zapravo je vrlo koristan i za prodajne lance koji na ovaj način mogu bolje kontrolirati vlastite zalihe, primjerice sustavnije prodavati robu čiji rok trajanja tek što nije istekao. U tom je smislu najavljena nova softverska aplikacija koja će davati recepte za pripremu jela od hrane u vlasnikovom hladnjaku čiji je rok trajanja blizu isteka.

Steinerovi naručuju robu od lokalne trgovine Migros koja ima implementiran sustav internetske nabave. Oni ustvari ulaze u skladište Migrosa i naručuju robu koja se tamo nalazi, da bi potom ona bila dostavljena vozilom. Kuća ima posebno "sučelje" za dostavu hrane – vanjski hladnjak u koji se ostavljaju kupljene namirnice. Čim dostavljač zatvori vrata hladnjaka gospođa Steiner dobiva SMS poruku na zaslon svog mobilnog telefona i može nove namirnice premjestiti u glavni hladnjak.

Što rade ostali?


Daniel Steiner u radnoj sobi
u potkrovlju 

Naravno, švicarska kuća budućnosti nije jedini takav projekt, svoje su koncepte predstavile neke od najuglednijih informatičkih institucija. MIT je primjerice osmislio montažnu kuću budućnosti naziva House-n koja se osmišljava putem posebnog softverskog enginea. Potrebno je unijeti podatke ili parametre, primjerice broj stanara, njihove navike i budžet i umjetna inteligencija bi trebala projektirati idealnu kuću.

Projekt je zamišljen na taj način da korisnik može sam dizajnirati svoju kuću, dakako uz pomoć stručnjaka odnosno računala. Ona također ima svoj "živčani sustav" odnosno samokonfigurirajuću računalnu mrežu na koju su priključeni različiti senzori (topline, svjetla) i na koju se u hodu mogu priključivati novi uređaji. To je decentralizirana mreža, dakle sustav se ne urušava ako samo jedan dio prestane funkcionirati, a sve njegove komponente već su danas dostupne na tržištu. Drugim riječima, kuća je ostvariva već u ovom trenutku.

Vodeći proizvođači računalne opreme već su počeli proizvoditi uređaje koji se svojom koncepcijom uklapaju u kuće budućnosti. Već je dvije godine na tržištu prisutan Tablet PC, kojega u suradnji s Microsoftom proizvode vodeći proizvođači hardvera. Takvi uređaji zamišljeni su poput bloka za pisanje s ekranom osjetljivim na dodir, spojenog na bežičnu mrežu. Microsoft je najavio i projekt Mira – mobilno bežično računalo s "pametnim ekranom" koje također služi za nadzor svih kućanskih funkcija.

Još jedan vodeći proizvođač, Hewlett-Packard, počeo je prodavati vlastito kućno računalo (Media Center PC) preko kojega ukućani upravljaju informatičkim, ali i multimedijalnim funkcijama. Elektronički div Sony pak namjerava svoju igraću konzolu PlayStation pretvoriti u zabavnu multimedijsku platformu.

Ukratko, svi razmišljaju o objedinjavanju različitih uređaja u jednu funkcionalnost pa je kroz takva rješenja kuća budućnosti već danas dio stvarnosti.

Info:
Futurelife kuća budućnosti
MIT House-n

Philips Homelab

© grafike: Futurelife, Koninklijke Philips Electronics N.V.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum