SAP Global
SAP MAG 61, rujan 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP je glavni igrač na SOA tržištu

Lazaros Lazaridis odgovara na pitanja o NetWeaveru, njegovim novim komponentama Business Process Management (BPM) i Business Role Management (BRM), o tome kako Process Integration (ranije poznat kao XI) može pomoći SAP korisnicima, te o novostima koje Platform User License donosi SAP-u, korisnicima i partnerima.

Razgovarao: Damir Šohar, damir.sohar@gmail.com

Lazaros Lazaridis trenutno radi kao Business Development Manager u tvrtki SAP EMEA i zadužen je za SAP NetWeaver SOA Middleware rješenja. Lazaridis je na ovogodišnjem SAP World Touru u Zagrebu održao nekoliko zapaženih predavanja na temu tehnološke platforme. Iskoristili smo priliku i postavili mu nekoliko pitanja vezanih za SAP platformu.
SAP MAG: Je li SAP NetWeaver, predstavljen prije četiri godine, promijenio način na koji poslujemo? Što Enterprise SOA znači našim korisnicima?

Lazaridis: SAP NetWeaver je definitivno promijenio način na koji poslujemo i ostvarujemo tržišni udjel. Danas, nakon četiri godine, imamo snažnu poziciju i prepoznati smo kao glavni «igrač» na SOA tržištu. Većina naše korisničke baze odabire NetWeaver kao glavnu tehnološku platformu. Promatrajući našu korisničku bazu, vidimo povećanje u broju SOA referenci i studija slučaja, te izvrstan trenutak za daljnje investicije u to područje (6000+ ERP 6.0 instalacija, 39000 NW instalacija). S druge strane, tu je i rastući posao ISV-a (Independent Software Vendora), koji preprodaju proizvode predstavljene u našem portfelju, a većina njih izravno je povezana s NW portfeljom.

SAP MAG: Čini se da NetWeaver stalno raste. Koju vrijednost Business Process Management (BPM) i Business Role Management (BRM) donose SAP-u, partnerima i kupcima?

Lazaridis: SAP NW BPM i BRM donose najvažnije funkcionalnosti koje pomažu našim kupcima u naporima da kapitaliziraju postojeće usluge omogućene SAP poslovnim aplikacijama. Po prvi puta imamo alat koji premošćuje jaz između poslovnih korisnika i IT developera,od modeliranja procesa do njegove izvedbe korištenjem istog okružja, tako da se ništa ne gubi u prijevodu. BPM je temeljen na BPMN modeling notation standardu, koji je intuitivno okružje, gdje eksperti za poslovne procese imaju mogućnost dizajnirati vlastite procesne modele, a u sljedećim koracima developeri mogu koristiti isti model za implementaciju izvršnih poslovnih procesa. BPM i BRM bit će dio našeg Composition Environmenta tako da mogu iskoristiti sve razvojne alate, ali i ugrađeni Enterprise Services Repository opremljen s 2800 unaprijed definiranih korporacijskih servisa temeljenih na našim SAP aplikacijama.

SAP MAG: Uobičajeno je gledište da SAP može pokriti sve potrebe jednog poslovanja. Kako se NetWeaver Process Integration uklapa u tu sliku?

Lazaridis: Većinu vremena mislimo da SAP aplikacijama možemo pokriti sve potrebe naših kupaca, ali jesmo li se ikada zapitali koriste li naši kupci 100% SAP okružje? Postoje li korisnici koji nemaju ni jednog poslovnog partnera? Postoje li oni koji ne koriste desktop aplikacije poput Excela, Adobea, i slično? Ako se odmaknemo i sveobuhvatno ih sagledamo bit ćemo iznenađeni količinom «satelitskih» aplikacija koje su pokrenute na razini čitave korporacije ili odjela. Prije četiri godine, kada sam počeo raditi u tvrtki SAP Grčka, shvatio sam da je Process Integration (ranije poznat kao XI, eXchange Infrastructure) sljedeći veliki korak za našu SAP korisničku bazu, usprkos tome što su prve reakcije mojih prodajnih predstavnika bile da naši SAP korisnici koriste samo SAP i da nema potrebe za integracijom. Poslije tri godine, više od 15% instalacija u Grčkoj koristi Process Integration, dok se ostali oslanjaju na razvoj dvosmjerne komunikacije ili na konkurentske integracijske proizvode. Pogledamo li danas našu bazu instalacija diljem svijeta, vidjet ćemo da imamo preko 3000 kupaca i više od 4000 instalacija Process Integrationa kod kupaca u svim regijama i svih veličina.

SAP MAG: Možete li nam reći nešto više o licenciranju SAP NetWeavera? Što je potrebno licencirati? Što PUL (Platform User License) znači SAP korisnicima?

Lazaridis: Licenca NetWeavera ovisi o rješenju, mi imamo glavne komponente kao što je Master Data Management, MDM (temeljen na broju objekata – broju održavanih glavnih zapisa), Process Integration (temeljen na broju poruka koje se obrade u mjesec dana), NW platforma (temeljena na broju procesora), Business Intelligence Accelerator (temeljen na gigabajtima memorije), i druge, primjerice Portal Composition Environment, i slično. Za sva pitanja o licencama potrebno je obratiti se sales/account menadžerima. Što se tiče PUL licencne sheme, sada imamo mogućnost adresirati širu zajednicu korisnika koji uobičajeno ne bi licencirali ni pristupali SAP aplikacijama, ili zbog troškova ili zbog ograničene funkcionalnosti. Još važniji faktor je da PUL partnerima pruža mogućnost razvijanja i prodaje vlastitih rješenja povrh SAP instalirane baze, a na kraju, ali ne najmanje važno, korisnici postaju sukladni s revizijskim propisima (internim ili eksternim), jer će im ovaj pristup pružiti prave alate za nadzor nad korištenjem softvera od izravnih i neizravnih korisnika.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum