SAP Global  SAP MAG listopad 2008.
 
     
     
   

Do procjene troška SAP softvera i implementacije u tri koraka putem weba

U svibnju ove godine, na SAP Areni, najavljen je web alat, koji svima zainteresiranima unosom određenih parametara omogućava dobivanje procjene koliko će trebati uložiti u implementaciju SAP Business All-in-One rješenja. Ninoslav Matić i Josip Grgić, u ime SAP-a, predstavili su SAP Bussines All-in-One konfigurator.

Razgovarala: Tatjana Vuletić, tatjana.katic-skot@inet.hr

Konfigurator je dostupan na lokaliziranim web stranicama SAP-a (www.sap.com/croatia/konfigurator), a nakon jednostavnih i preciznih uputa pokreće se online. U tri koraka (odabir industrije, broja zaposlenih i potencijalnog broja korisnika sustava, te odabira funkcionalnosti iz SAP Business All-in-One rješenja) dolazi se do incijalne procjene SAP softvera i usluge implementacije.

Konfigurator za svaku odabranu industriju nudi rješenja iz SAP Business All-in-One alata temeljem standarda najbolje prakse SAP-a. Zainteresirani poduzetnici rješenje za svoju tvrtku dodatno mogu konfigurirati aktiviranjem ili deaktiviranjem pojedinačnih funkcionalnosti. Kada su zadovoljni konfiguriranim rješenjem, u koraku četiri poduzetnici mogu zatražiti dodatne informacije ili spremiti rješenje koje su konfigurirali za buduću uporabu.

Josip Grgić i Ninoslav Matić, Channel Manager i Product Manager SAP Business All-in-One rješenja, ukratko su pojasnili mogućnosti konfiguratora i prednosti SAP poslovnog alata za manje i srednje tvrtke.

SAP MAG: Konfigurator je namijenjen malim i srednjim tvrtkama, do 700 zaposlenih. Kolika je zainteresiranost malih i srednjih poduzeća za SAP poslovna rješenja?

Matić: Segment na koji se konfigurator odnosi, dakle manje i srednje brzorastuće tvrtke, prepoznale su prednosti koje im donosi implementacija SAP-ovog rješenja za vođenje poslovanja.
Upravo s proizvodom SAP Business All-In-One, SAP je postao pristupačan tvrtkama s ograničenim proračunom, kojima je cilj brza i predvidiva implementacija. Sukladno tomu, tvrtke iz ovog segmenta postale su zainteresiranije za spomenuto rješenje.

SAP MAG: Koliko se Business All-in-One rješenje može proširiti u odnosu na postavke u konfiguratoru?

Grgić: Sve ovisi o korisnikovim zahtjevima i specifičnostima njegovog poslovanja. Načelno je predviđeno, a to potvrđuju i iskustva prethodnih implementacija, da SAP Business All-in-One pokrije 80-90% korisnikovih poslovnih procesa.

SAP MAG: Iz dosadašnjih iskustava, koliko uporaba konfiguratora olakšava proces odlučivanja vezan za početak implementacije All-in-One rješenja?

Matić: Prema iskustvima drugih zemalja koje već duže vrijeme koriste konfigurator, uspješno je demantirano mišljenje da su SAP-ova rješenja skupa i komplicirana za segment manjih i srednjih tvrtki.

SAP MAG: Koliko ima korisnika SAP Business All-in-One rješenja u Hrvatskoj?
Matić: Od svibnja 2007. godine, odnosno izlaska na tržište SAP Business All-in-One rješenja, ono je prodano u šesnaest tvrtki, a uspješno je završena implementacija u njih šest. Uz to, u ostalim tvrtkama implementacije napreduju sukladno planu.

SAP MAG: Koliko procjena dobivena konfiguratorom može odstupati od stvarnih troškova implementacije?

Grgić: Procjena dobivena konfiguratorom odnosi se na poslovne procese obuhvaćene rješenjem SAP Business All-in-One. Za sve dodatne korisnikove zahtjeve, SAP-ov partner će temeljem snimke stanja načiniti konačnu ponudu.