SAP Global
SAP MAG 62, listopad 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Svjetska gospodarska kriza: Naš kratki osvrt

Dok su se intervencije u kontinentalnoj Europi i mogle očekivati zbog povijesnih razloga i veće socijalne osviještenosti Vlada, svakako je začuđujuća intervencija u Velikoj Britaniji i Americi, koje su tradicionalno među vodećim neoliberalnim ekonomijama sa zakonima slobodnog tržišta i trgovanja, decentralizacije i ekonomije u potpunosti vođene «nevidljivom rukom».

Piše: Tomislav Sokolić, tomislav.sokolic@sap.com

«Abramovič odgodio svoje vjenčanje». Većina se ne bi ni osvrnula niti zamislila zbog ovog redkarpetovskog događaja. Otpuštanje u Volvu, prekidi proizvodnje u BMW-u i Opelu, te potencijalno spajanje GM-a i Chryslera mogli bismo pripisati većim oscilacijama u svakodnevnom poslovanju u automobilskoj industriji. Otpuštanja u PepsiCo., također, možemo smatrati činom dugotrajnog i iscrpljujućeg nadmetanja s Coca-Colom. No, onog trenutka kada američka država ulazi u vlasničku strukturu deset najvećih američkih banaka, tada sigurno nešto nije kako treba. Zadnjih petnaestak dana svjedoci smo velikih potresa diljem svijeta u bankarskom sektoru i burzovnom poslovanju, kroničnog nedostatka likvidnosti banaka i masovnim državnim intervencijama diljem Europske Unije te, u nekim slučajevima, i kompletnih nacionalizacija banaka. Dok su se intervencije u kontinentalnoj Europi i mogle očekivati zbog povijesnih razloga i veće socijalne osviještenosti Vlada, svakako je začuđujuća intervencija u Velikoj Britaniji i Americi, koje su tradicionalno među vodećim neoliberalnim ekonomijama sa zakonima slobodnog tržišta i trgovanja, decentralizacije i ekonomije u potpunosti vođene «nevidljivom rukom». Također su se mogle čuti priče o neuspjehu kapitalizma, ljudskoj pohlepi, potrebnom novom modelu ekonomskog i korporativnog upravljanja, ali to treba ostaviti velikim političkim, sociološkim i ekonomskim misliocima današnjice. Jedan od, meni osobno najdražih, nedavnih događaja bio je poslovni «odmor» Uprave AIG-a, nakon što ih je od stečaja spasila državna intervencija s, ni više ni manje, $85 milijardi. No, i to treba ostaviti istim tim misliocima na razmatranje.

Hrvatska je u relativno mirnoj poziciji u odnosu na globalnu financijsku krizu, a nedavne dodatne mjere zakonodavnih i regulatornih tijela još više su pojačale stabilnost i sigurnost hrvatskih građana u čitav domaći financijski sustav. Povećanjem visine osiguranih štednih iznosa, uz dovoljne količine obveznih rezervi, smiren je, prije svega, psihološki efekt rasprodaje dionica gotovo svih hrvatskih tvrtki. Vrlo je vjerojatno da će se kriza posredno «preliti» i na Hrvatsku, ali svakako ne u takvom drastičnom obliku brojnih zatvaranja proizvodnih i maloprodajnih pogona.

S druge strane, ni IT industrija u cijelom ovom dominu efektu nije ostala neokrznuta. Dionice najvećih svjetskih kompanija nedavno su doživjele značajni pad, ali za pretpostaviti je da se takav trend neće dugo održati. Oporavak je, zapravo, već pokrenut. Jedni su mišljenja da će globalna recesija znatno utjecati na IT sektor, dok drugi razmišljaju sasvim suprotno i tvrde da ovakva recesija pomaže IT industriji, a posebno softverskom segmentu. U ovakvim situacijama moguće je očekivati da će uprave diljem svijeta prionuti rezanju troškova, a IT je uvijek pružao rješenja i mogućnosti smanjivanja troškova povećanjem učinkovitosti i kontrole poslovnih procesa i događaja. Stoga je za očekivati da su radna mjesta u IT industriji relativno sigurna. U ovakvim vremenima povijest nas uči da su softverske kompanije uvijek prolazile bolje od proizvođača hardvera, budući da je puno lakše odgoditi kupovinu novih računala, nego drugu ili treću fazu softverskih implementacija. Razlog tome je što je poludovršeni softverski projekt jednak otprilike poludovršenoj zgradi i kompaniji ne donosi nikakvu vrijednost, pa je puno lakše donijeti odluku o nastavku projekta kako bi se mogle izvući planirane prednosti.

Niz raznih brojki, pokazatelja, statistika, analiza i mišljenja ovih dana kola gotovo svim medijima. No, ako je povijest majka znanja, tada je za očekivati da će SAP još više učvrstiti svoju vodeću tržišnu poziciju po završetku ove globalne financijske i ekonomske krize.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum