SAP Global  SAP MAG studeni 2008.
 
     
     
   

Vizija učinkovite integracije državne uprave

SAP je predstavio mogućnosti vlastite platforme u procesima poboljšanja rada javne uprave. Predstavnici državnih tijela izrazili su spremnost za otvoreni dijalog o svim tehnološkim aspektima predstojeće reforme.

Piše: Zvonko Pavić; zvonko.pavic@zg-t-com.hr

Skupu posvećenom tehnologijama u javnoj upravi, «SAP for Public Sector», prvom u organizaciji jedne velike tehnološke kompanije, održanom 18. studenoga ove godine u zagrebačkom hotelu «Regent Esplanade», nazočilo je pedesetak predstavnika iz raznih državnih tijela i tvrtki partnera kompanije SAP. Skupu su prisustvovali i predstavnici Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, te oni Njemačkog veleposlanstva u našoj zemlji. Konferencija je održana pod nazivom «Vizija učinkovite integracije državne uprave – Pripravni za EU!», a njezina namjera bila je pokretanje otvorenog dijaloga između tijela državne uprave i vodećeg svjetskog ponuđača poslovnog softvera, njemačke kompanije SAP.

Ponuda za reformu javne uprave

Kompanija je predavanjima Shantija Namballe, Martina Browna i Rolanda Stapfa, SAP-ovih stručnjaka za javni sektor i nositelja niza projekata implementacije poslovno-informacijskih sustava u tranzicijskim i ostalim europskim i svjetskim javnim upravama, predstavila mogućnosti vlastite platforme u procesima poboljšanja rada državne uprave. Državna uprava je, u razdoblju u kojem Hrvatska ulazi u završnu fazu pridruživanja Europskoj Uniji i NATO savezu, pred novom reformom koja mora biti provedena s vrlo ograničenim resursima i kapitalom, obvezna osigurati učinkovito funkcioniranje svih dijelova vlasti.

Pet aspekata dijaloga

Skup predstavnika SAP-a i javne uprave rezultirao je zaključcima koji će poslužiti razvijanju daljnjeg dijaloga između te kompanije i države. Zaključci imaju više aspekata. Financijski aspekt je predočen kroz mogućnosti koje pružaju SAP tehnologije u ostvarivanju kontrole proračuna i novčanih tijekova. Interdisciplinarni aspekt bavio se ljudskim resursima, društvenom i javnom odgovornosti u cilju maksimalizacije učinkovitosti usluživanja građana. Treći aspekt je upravljački, njime se, putem tehnologije, treba ostvariti integracija i koordinacija između svih državnih tijela. Strateški aspekt očituje se u ostvarenju proaktivnosti javne uprave i provođenju strategija razvoja. Posljednji, politički aspekt tiče se utjecaja na donošenje društveno utemeljenih odluka. Na ovom skupu je naglašeno da je on tek početak komunikacije i da će SAP nastaviti dijalog s javnom upravom nizom radionica sa stručnjacima specijaliziranim za pojedina područja reforme.