SAP Global
SAP MAG 63, studeni 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP za lokalnu samoupravu

SAP ima cijelu lepezu rješenja za lokalnu upravu, počevši od raznih back-office, preko ERP-a do specijaliziranog CRM rješenja. Što možete dobiti njihovom implementacijom? Učinkovitiju lokalnu samoupravu i usluge po mjeri građana.

Razgovarao: Zvonko Pavić; zvonko.pavic@zg-t-com.hr

Martin Brown je radio unutar IT industrije više od 20 godina, a unutar SAP ekosustava gotovo 15 godina. Prije nego što se pridružio SAP-u, Martin je obnašao razne više rukovodeće položaje u tehničkom okruženju, upravljanju multidisciplinirnim timovima, sa značajnim financijskim odgovornostima. Martin se pridružio SAP-u kao voditelj projekata 1999. godine i preselio se u engleski tim za javni sektor. Nakon šest godina u timu Velike Britanije, Martin je premješten u novoformirani EMEA regionalni tim 2006. godine, kao Solution Director. Tijekom srpnja ove godine imenovan je za voditelja Javne službe SAP EMEA REgije. U toj ulozi, Martin je bio uključen u brojnim projektima unutar javnog sektora.

SAP MAG: Koja rješenja SAP može ponuditi institucijama lokalne uprave?

Brown: Imamo sveobuhvatna rješenja, za sve aspekte uprave, počevši od raznih back-office rješenja kao što su moduli za financije, upravljanje kadrovima, nabavom, itd. To nisu puke aplikacije, već su obogaćene funkcionalnostima koje ih usklađuju s međunarodnim knjigovodstvenim standardima i onima javne nabave Europske unije. Uz ERP nudimo i CRM rješenje specijalizirano za državnu i lokalnu upravu. Kako se sve SAP aplikacije tehnički temelje na NetWeaver platformi, to znači da ih se lako može integrirati međusobno, kao i s aplikacijama drugih proizvođača. Primjerice, puno e-government aplikacija temelji se na formularima, koji se mogu kreirati u Adobe alatima integriranima sa SAP-om.

SAP MAG: Koji bi bili glavni izazovi, a koje glavne prednosti implementacije SAP rješenja u lokalnoj upravi?

Brown: Ključni izazovi bili bi promjena sadašnje percepcije procesa u lokalnoj upravi kao «jedinih» ili «najboljih» u razmišljanje kako ih tehnologija, SAP-ova ili neka druga, ipak može poboljšati. Drugi izazov je upravljanje promjenama, a treći, i možda najvažniji, je da reformu lokalne uprave moraju promovirati vodeći ljudi administracije. Što se tiče prednosti koje se dobivaju implementacijom SAP tehnologija u lokalnoj upravi, prije svega riječ je o standardizaciji procesa, minimaliziranju napora u integraciji i oslanjanju na proizvođača tehnologija koji troši više od dva milijuna eura dnevno, samo za istraživanje i razvoj.

SAP MAG: Koliko referenci SAP ima u javnom sektoru u EMRA regiji? Koliko ih je u državnoj, a koliko u lokalnim upravama?

Brown: U javnom sektoru imamo više od 7.000 korisnika, u više od 70 zemalja diljem svijeta. Većina ih je, oko 55%, u raznim europskim zemljama. Evo nekih primjera (vidi sliku).

SAP MAG: Navedite jedan primjer, studiju slučaja, nedavnu referencu u Europi ili, još bolje, iz naše regije?

Brown: U redu. Vama najbliža instalacija je ona koju smo nedavno napravili u Beču, u Austriji. Tamo smo instalirali razne tehnologije u više od 80 ureda koji zapošljavaju preko 35.000 službenika. Njihovo knjigovodstvo učinili smo manjim, jeftinijim i učinkovitijim instaliravši MySAP Business Suite. Prednost nam je bila što smo radili s korisnicima koji su već stekli neka iskustva sa SAP tehnologijama.

SAP MAG: Koje bi, prema vašem mišljenju, bile glavne zapreke u prodaji tehnologija institucijama lokalne uprave?

Brown: Prva i najveća prepreka je uvjeriti potencijalne korisnike da nije riječ o tako velikom projektu da ga je najbolje ne započinjati. Druga prepreka je uvjeriti nadležne kako se radi o investiciji koja će brzo ostvariti povrat i koja nije samo trošak, i treće, teško je «prodati» viziju integrirane uprave koja se koristi jedinstvenom bazom podataka. Tu je najveća bojazan sigurnost. Četvrta prepreka je predodžba da ste jedinstveni na svijetu ili bar u svojoj zemlji. Niste. Mnogi vaši problemi već su negdje drugdje dobro riješeni.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum