SAP Global
SAP MAG 63, studeni 2008.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

I mi svoga 'konja' za trku imamo

Prošli tjedan SAP je objavio kako je upravo SAP-ovo rješenje za automobilsku industriju pomoglo Vodafone McLaren Mercedes ekipi osvojiti naslov prvaka u Formuli 1.

Piše: Marko Biljan, marko.biljan@sap.com

Potaknut, prije svega, fenomenalnom završnicom svjetskog oktanskog cirkusa, zvanog i Formula 1, kao i činjenicom da je SAP «izašao» s objavom za medije u tom stilu, želio sam se osvrnuti na taj djelić «cirkusa» u kojem sudjeluje i SAP kao korporacija.

Dakle, prvi puta u povijesti vrhunskog svjetskog automobilizima, prvak je postao Afroamerikanac, do sada najmlađi pobjednik Formule 1 u povijesti, koji je pobjedu ostvario u bolidu Vodafone McLaren Mercedesa. Znam da će neki od vas pomisliti kako to pišem jer se logo SAP-a nalazi na kacigi vozača, desnom rukavu vozačkog odijela i na samom nosu bolida, ali razlog je baš suprotan. Naime, još od vremena Prosta i Senne, gorljivi sam navijač McLarenove momčadi i, naravno, pritom subjektivan.

Međutim, ovogodišnje prvenstvo Formule 1 bilo je u, najmanju ruku, šokantno, ali prije svega izuzetno zanimljivo. Neću ulaziti u čiju domenu spada režiranje ovakve završnice, ali s pozicije nekoga tko taj sport voli pogledati na televiziji, smatram da je ovakav rasplet, sve koji su ga gledali, držao na rubu. Najgore je, pak, kada utrke Formule 1 pamtite po startu i, eventualnom, ulasku pobjednika u cilj, a da ste pritom, uz milozvučje oktanskih mašina, zaspali.

Ove godine to nije bio slučaj i zato sve čestitke Lewisu Hamiltonu, Felipeu Massi i njihovim momčadima što su nam omogućili jedno uzbudljivo svjetsko prvenstvo Formule 1.

No, da se na kraju nadovežem na navedeno na početku. Naime, SAP Business All-in-One for Automotive rješenje, tijekom sezone je pomoću tehnologije održavalo podatke o V8 motorima Vodafone McLaren Mercedesa i na taj način omogućilo ekipi da bude potpuno informirana o performansama motora. Računalna tehnologija imala je ključnu ulogu u svijetu oktanskih utrka, jer je i najmanja promjena u motoru mogla rezultirati promjenom performansi. Navedeno rješenje dostavljalo je točnu informaciju u realnom vremenu, diljem svijeta, za više od 3.000 dijelova motora kako bi ekipi osiguralo optimalnu izvedbu za vrijeme utrke. Svaka sitnica bila je važna.

Neću vas više mučiti s detaljima objave. Samo sam želio istaknuti da premda se na bolidu, kacigi ili odijelu vidi logo, ima nešto i ispod poklopca motora ili, kako sam naveo u naslovu, bez tehnologije se ne može, a u ovom slučaju i vrhunski softver omogućuje uspjeh cijele momčadi.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum