SAP Global
SAP MAG 69, studeni 2009.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

PLM: životni ciklus budućnosti hrvatske proizvodnje

U ugodnom i pomalo neuobičajenom ambijentu izložbenog prostora tvrtke MOTO-RIS, distributera Volvo automobila, SAP je u suradnji s partnerskom tvrtkom Strategic Enterprise održao Product Lifecycle Management radionicu (PLM – Upravljanje životnim ciklusom proizvoda) naziva SAP PLM – Project Oriented Workshop.

Piše: Renata Čupić, renata@sortis.hr & Marko Biljan, marko.biljan@sap.com

Time je lokalni SAP najavio snažniji prodor na tržište PLM-a. Na radionici, koja je okupila pedesetak sudionika, od domaćih i stranih stručnjaka doznalo se sve o rješenju SAP PLM i potencijalima upravljanja i vođenja projekata u tvrtkama. Radionica je bila projektno usmjerena čime je sudionicima osigurano da kroz demo primjere i iskustva hrvatskih tvrtki testiraju mogućnosti korištenja i funkcionalnosti rješenja SAP PLM.

Sudionicima je poručeno kako bi razvili nove ili unaprijedili postojeće proizvode, tvrtke moraju pojednostavniti kreativnost i inovativnost uklanjanjem organizacijskih ograničenja. Upravo u fazi razvoja ili unaprjeđenja proizvoda, rješenje SAP PLM temelj je za uspješan razvoj i predstavljanje novih proizvoda, te daje mogućnost upravljanja zaposlenicima i informacijama u pojednostavnjenom poslovnom procesu koji ne iziskuje dodatnu edukaciju u novom poslovnom okruženju. Pomoću SAP PLM-a također je moguće povezati sve odjele, uključujući marketing i prodaju, planiranje i proizvodnju, nabavu i održavanje. Osim toga, SAP PLM omogućuje jednostavnu suradnju između partnera, dobavljača, ugovornih proizvođača, pružatelja usluga i kupaca, ovisno o potrebama tvrtke koja koristi rješenje SAP PLM.

Svjesni trenutnog stanja na tržištu, kao i gospodarskih prilika, skrenuta je pozornost hrvatskom gospodarstvu da je ključno razumijeti promjene koje se događaju na svjetskom tržištu. Upravo one upućuju da je od ključne važnosti napraviti nužne promjene u vlastitom poslovnom strukturiranju, te se postojećim procesima razvoja i proizvodnje brzo i kvalitetno prilagoditi potrebama globalnih promjena.

Iskustva izvoznika

Tradicionalne strukture i poslovanje proizvodnih tvrtki posljednjih godina snažno se mijenjaju. Utjecaji modernizacije i dinamika tržišta vode situacijama u kojima uobičajeni principi razvoja i proizvodnje, koji dolaze iz vremena masovne proizvodnje i stabilnih tržišta, više nisu adekvatni. Utjecaj globalizacije, promjene troškova transporta i potencijali informacijsko-komunikacijskih tehnologija vode razvoju i napretku kojim se osigurava tržišni opstanak. Potencijale rješenja SAP PLM potvrdio je korisnik, tvrtka HSTEC, čiji je direktor i vlasnik, Željko Goja, predstavio funkcionalnosti rješenja. Naime, SAP PLM daje svim stranama u procesu holistički pogled na proizvodno vezane poslovne procese i informacije kroz cjelokupni životni ciklus proizvoda i imovine, preko koncepcije proizvoda, dizajna i inženjeringa do pokretanja proizvodnje, upravljanja promjenama, usluga i održavanja. Upravo je upravljanje cjelokupnim životnim ciklusom proizvoda konkurentska diferenciranost koja može osigurati tržišni opstanak.

PLM fokus temeljen na svjetskom iskustvu

SAP-ov partner, tvrtka Strategic Enterprise, koja je bila i inicijator održavanja SAP PLM radionice, zajedno sa svojim stručnjacima predstavila je demo verziju rješenja SAP PLM i kroz primjer razvoja novog proizvoda osigurala pogled u izravni tijek upravljanja cjelokupnim životnim ciklusom proizvoda. Službeno predstavljanje tvrtke Strategic Enterprise, tijekom održane radionice SAP PLM, predstavlja dodatno strateško usmjerenje obje tvrtke s ciljem snažnijeg prodora i integracije SAP PLM rješenja na hrvatsko tržište. Strategic Enterprise njemačka je tvrtka koja je svoju podružnicu u Hrvatskoj osnovala prije pet godina i zagrebački ured danas predstavlja Competence Centar za rješenje SAP PLM za područje cijele Europe. Posljednjih dvanaest mjeseci tvrtka Strategic Enterprise usmjerila je svoju razvojnu strategiju na implementaciju rješenja upravo na hrvatskom tržištu, koje je pokazalo snažne potencijale, usprkos recesijskim mjerama. Time su stvorili snažnu referentnu listu korisnika koji su zadovoljstvo implementiranim rješenjem potvrdili dolaskom i sudjelovanjem na održanoj SAP PLM radionici. Više na www.strategiceneterprise.net.

Prezentacije s radionice možete pogledati ovdje.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum