SAP Global
SAP MAG 69, studeni 2009.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

PLM: prije svega riječ je o konceptu

Tijekom nedavno održane SAP PLM radionice, ponovno smo razgovarali s gospodinom Ingom Kernom, vlasnikom i predsjednikom Uprave SAP-ove partnerske tvrtke Strategic Enterprise o tome kako on vidi situaciju u PLM svijetu i zašto je zadovoljan dosadašnjom suradnjom sa SAP-om.

Razgovarao: Marko Biljan, marko.biljan@sap.com

SAP MAG: Vaše prvo predstavljanje hrvatskom tržištu bilo je 2007. godine na SAP World Tour konferenciji. Možete li usporediti tržište prije dvije godine i sada?

Kern: Da, točno je da smo se kao tvrtka Strategic Enterprise hrvatskom tržištu prvi puta predstavili 2007. godine. Razlike postoje, ali kada gledamo u cjelini koncept PLM-a je prilično, da se tako izrazim, sazrio na tržištu. Pored toga, uspjeli smo odraditi i nekoliko projekata u Hrvatskoj, tako da možemo reći kako je napredak na tržištu evidentan i sve više se približava europskim trendovima.

SAP MAG: Fokus vašeg djelovanja je PLM. Usporedite nam globalne i lokalne smjernice, sukladno vašem iskustvu?

Kern: PLM nije vizija budućnosti, nešto što tek dolazi, već zadano pravilo, koncept koji je sveprisutan i postoje kompanije kojima je naprosto prijeka potreba raditi s PLM infrastrukturom. Sve velike globalne kompanije suočile su se s ovim potencijalnim problemom prije 5-10 godina. I upravo tada one su o PLM konceptu počele razmišljati u smislu kako što učinkovitije ovladati proizvodnim procesima i kako ih poboljšati. S druge strane, moram priznati da u Hrvatskoj ima samosvjesnih kompanija koje su prepoznale novonastalu situaciju i poduzele mjere kako bi joj se na odgovarajući način prilagodile. Upravo tu vidim našu priliku da u skladu s našom vizijom pomognemo tim kompanijama u realizaciji PLM koncepta u bliskoj budućnosti.

SAP MAG: Na kojim ste sve tržištima prisutni i nabrojite nam neke vaše reference u svijetu i Hrvatskoj?

Kern: Prisutni smo u gotovo svim dijelovima zemaljske kugle, ali kada već pitate nabrojat ću ih nekoliko. Radimo u Italiji, Španjolskoj, Švicarskoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, a od referenci bih izdvojio ABB, Agilent, Bystronic, Carpigiani, EBM Pabst, Massachusetts Institute of Technology, BMW Group, Podravka, Auto cesta Rijeka-Zagreb, Dukat, i tako dalje...

SAP MAG: O kojim industrijskim granama govorimo kada pričamo o PLM rješenju? Zbog čega je takvo rješenje potrebno?

Kern: Odgovorit ću vam ovako: Product Lifecycle Management upravlja svim životnim ciklusima u svim kompanijama, od ideje koja je prva do, da se tako izrazim, recikliranja. Osim toga, PLM rješenje ne obuhvaća samo proizvode već i usluge, nevezano o kojoj je industriji riječ.

SAP MAG: Kako uspoređujete konkurenciju u PLM svijetu? S obzirom da ste SAP partner, po čemu se izdvajate od konkurencije?

Kern: Kao i u svakom poslu, industriji ili branši i u PLM svijetu postoji konkurencija koja utječe na sve aspekte predmetnog tržišta. No kada pogledate poziciju i strateški obuhvat, SAP PLM je jedinstveni koncept i rješenje. SAP PLM je „ERPLM“, dok se svi ostali ponuđači bave određenim procesima ili nekim dijelovima kompanijskih procesa. SAP kombinira Novac, Kontroling, Sadržaj i Procese u stratešku platformu – SAP PLM. Naših dvanaest godina iskustva u ovom području govori da smo jedina tvrtka u Hrvatskoj s globalnim iskustvom i lokalnom podrškom.

SAP MAG: Često spominjete termin „izvoz hrvatske pameti“. Na što konkretno mislite?

Kern: Sukladno našem iskustvu, vidjeli smo da su hrvatske kompanije prisiljene uzimati skupe resurse iz drugih zemalja kako bi kreirale dodatnu vrijednost ili riješile specifični problem. Zbog kulturoloških razlika i enormnih troškova, takvi projekti pokazuju da je točka uloženog i vraćenog vezana uz dugoročne kalkulacije. Ono što mi nudimo je lokalna prisutnost, ali s globalnim iskustvom, a točka uloženog i vraćenog veže se uz tjedne a ne godine. To je naša korporativna kultura i tradicija već godinama. Nakon inicijalne faze, koja je trajala nekoliko mjeseci, danas s ponosom možemo kazati da izvozimo SAP usluge diljem svijeta.

SAP MAG: Na koji način je moguće postići maksimalne efekte od implementacije PLM rješenja, a da oni imaju utjecaj na cjelokupnu organizaciju?

Kern: PLM je, prije svega, koncept, a tek onda softver. Definicija obuvata projekta i interdisciplinarnog tima u kompaniji, u suradnji s konzultantskim partnerom, osigurava uspjeh projekta. Kulturološki, funkcionalni i novčani.

SAP MAG: Kako biste opisali suradnju sa SAP-om, globalno i lokalno? Koliko SAP pomaže svojim partnerima i u čemu se to ogleda?

Kern: Usko surađujemo sa SAP-ovim uredima i podružnicama od Atlante do Zagreba. Veliki SAP-ovi uredi imaju svoja pravila, a mi smo se kao mali partner tome morali prilagoditi. No, ljudi su ti koji rade posao i oni su, poštujete li korporativnu kulturu, sposobni pronaći rješenje. Bez podrške iz Walldorfa i bez osobne podrške cijelog SAP-ovog ureda u Zagrebu, ne bismo uspjeli ostvariti ovakav uspjeh u tako kratkom vremenu.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum