SAP Global
SAP MAG 70, prosinac 2009.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

ICT novinar godine: Status novinara je loš

U Zagrebu su 10. prosinca 2009. godine dodijeljene novinarske nagrade SAP Božo Težak najboljim novinarima iz područja informatike i komunikacija. To je bio povod za razgovor s ovogodišnjim pobjednikom u najprestižnijoj kategoriji, ICT novinar godine, Vlatkom Jurićem-Kokićem. Donosimo njegova razmišljanja o nagradi, statusu novinara i, općenito, novinarstva u Hrvatskoj.

Razgovarao: Marko Biljan, marko.biljan@sap.com 

SAP MAG: Čestitke na nagradi! Što vam ona znači?

Jurić-Kokić: Uvijek je lijep osjećaj biti cijenjen i nagrađen za svoj rad, osobito kada vas cijene i nagrađuju kolege s kojima surađujete.

SAP MAG: Kako gledate na vrednovanje novinarskih radova, posebno onih s područja ICT?

Jurić-Kokić: Nažalost, novinarski radovi vrednuju se vrlo nisko. Kada se pogleda što se sve i kako piše, to je, donekle, i opravdano. Mislim da bi bilo potrebno još raditi na promoviranju kvalitetnog novinarstva, poticajima kroz druge nagrade ili većim radom na kvaliteti.

SAP MAG: Kako gledate na status novinara u hrvatskom društvu? Rijetko, ili nikako, novinari imaju prilike odgovarati na pitanja. Navedite nam tri dobre i tri loše strane vaše profesije?

Jurić-Kokić: Status novinara je loš. Na razne načine. Smatra se da su novinari isključivo nečiji plaćenici koji pišu PR po narudžbi. Ili da su nesposobni idioti koji nemaju pojma o onome o čemu pišu. Nažalost, kako sam već istaknuo, taj stav ima opravdanja i ponekad me je zaista sram reći da sam novinar. No, tome uvelike doprinosi ignorantski stav vlasnika medija, koji smatraju da novinar može biti svatko tko dođe s ulice. Tri loše strane profesije su neznanje, laži i pritisci, premda bi se moglo reći da su to tek tri komponente iste pojave. Pozitivne strane su informiranje javnosti, njezino obrazovanje i to što novinarstvo postoji kao protuteža svima onima koji bi htjeli manipulirati javnošću u svoje svrhe. Ponovno bi se moglo reći da su to samo tri komponente iste uloge. Pojednostavljeno i patetično, s jedne strane laži, s druge istina.

SAP MAG: Kakvo je vaše viđenje ICT zajednice u Hrvatskoj? Možete li je usporediti s onom gospodarskom? Pojednostavljeno, koliko je prisutan ICT u gospodarstvu i obrnuto?

Jurić-Kokić: Mislim da ICT zajednicu ne bi trebalo odvajati od one gospodarske. Hrvatska ICT zajednica je, nesumnjivo, dio hrvatske gospodarske zajednice. I bez namjere da se ulagujem, smatram da je dolazak stranih ICT kompanija u Hrvatsku uvelike doprinio razvoju kulture poslovanja i povezivanju Hrvatske sa svijetom.

SAP MAG: Jesu li ICT teme zapostavljene u hrvatskim medijima, koliko im se daje pozornosti i je li to dovoljno? Koliko smo mi u Hrvatskoj, prema vašem mišljenju, informatičko društvo?

Jurić-Kokić: Pretpostavljam da se pod "hrvatski mediji" misli na tzv. mainstream medije. Ne bih rekao da su teme sasvim zapostavljene. Međutim, kako sam rekao prije, često su obrađene površno, senzacionalistički i/ili ignorantski, što donosi puno više štete nego koristi. Što se tiče "informatičkog društva", primijeniti tu sintagmu na Hrvatsku je, iskreno govoreći, smijurija, koliko god mi imali izuzetno kvalitetnih stručnjaka. Idemo govoriti o nekim osnovama. Kod mene u kvartu bila su tri kompjuterska dućana. Jutros (04. 12.), dva su zatvorena, a jedan je "na terenu". Jedini dućan u kojem možete kupiti neku od računalnih komponenti i periferije je jedan opći, s "tehničkom robom", u kojem prodaju svašta, od glačala preko mobitela do računalnih komponenti. Da to ne bismo pripisali krizi, u kvartu istovremeno ima desetak kladionica, deset do petnaest salona ljepote i bezbroj kafića. Od svih njih, u zadnjih šest mjeseci, nije zatvoren nijedan.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum