SAP Global
SAP MAG 70, prosinac 2009.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

ICT zajednica ima nezamjenjivu ulogu pokretača ukupnog gospodarskog razvoja

U Zagrebu su 10. prosinca 2009. godine dodijeljene novinarske nagrade SAP Božo Težak najboljim novinarima iz područja informatike i komunikacija, što je bio povod za razgovor s Anom Đorđević, ovogodišnjom dobitnicom u kategoriji najboljeg novinarskog uratka. Donosimo njezina razmišljanja o nagradi, statusu novinara i, općenito, novinarstva u Hrvatskoj.

Razgovarao:  Marko Biljan, marko.biljan@sap.com

SAP MAG: Čestitke na nagradi! Što vam ona znači?

Đorđević: Ova nagrada predstavlja mi veliko profesionalno priznanje i motivaciju za dolazeće radne godine. Posebno mi laska što su mi je dodijelili kolege novinari i stručnjaci iz ICT branše.

SAP MAG: Kako gledate na vrednovanje novinarskih radova, posebno onih s područja ICT?

Đorđević: Vrednovanje postignuća iznimno je bitno čime god se bavili, a ICT i novinarstvo (i ICT novinarstvo), pritom, nisu izuzeci. Bez stručne, dobronamjerne i argumentirane kritike, te zdrave konkurencije nemoguće je stručno usavršavanje.

SAP MAG: Kako gledate na status novinara u hrvatskom društvu? Rijetko, ili nikako, novinari imaju prilike odgovarati na pitanja. Navedite nam tri dobre i tri loše strane vaše profesije?

Đorđević: Poštivanje i poticanje neovisnog novinarstva pokazatelji su demokratičnosti društva u cjelini. ICT novinari u Hrvatskoj imaju sreću što zanimanje za ICT teme kontinuirano raste i što sve više tvrtki u toj branši spoznaje da im odgovorno i kritičko novinarstvo može pomoći u unapređivanju poslovanja i komunikaciji s klijentima.

SAP MAG: Kakvo je vaše viđenje ICT zajednice u Hrvatskoj? Možete li je usporediti s onom gospodarskom? Pojednostavljeno, koliko je prisutan ICT u gospodarstvu i obrnuto?

Đorđević: Moderno gospodarstvo prožeto je ICT tehnologijama i nemoguće je ovo dvoje promatrati odvojeno. Ulaganje u ICT tehnologije osobito je važno u recesijsko vrijeme, jer one omogućuju neizbježnu optimizaciju poslovanja u svim granama gospodarstva. Stoga ICT zajednica u Hrvatskoj ima nezamjenjivu ulogu pokretača ukupnog gospodarskog razvoja.

SAP MAG: Jesu li ICT teme zapostavljene u hrvatskim medijima, koliko im se daje pozornosti i je li to dovoljno? Koliko smo mi u Hrvatskoj, prema vašem mišljenju, informatičko društvo?

Đorđević: Veseli vidjeti sve više ICT tematike u hrvatskim poslovnim novinama, no u mainstream medijima ona, nažalost, još uvijek nije zastupljena proporcionalno svojoj važnosti u životima hrvatskih građana, čak i onih kojima ICT nije područje profesionalnog interesa.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum