SAP Global
SAP MAG 70, prosinac 2009.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Osmi put uručene novinarske nagrade „SAP ICT Journalist Prize - BOŽO TEŽAK“

Prošli je tjedan u zagrebačkom klubu Gjuro II u Zagrebu održana svečana dodjela novinarskih nagrada SAP ICT Journalist prize-Božo Težak. Dodjeli nagrada, koju osmu godinu dodijeljuje tvrtka SAP i Zbor informatičkih novinara HND-a, prisustvovalo je više od 250 novinara i uzvanika iz cijele Hrvatske.

Pripremila: Renata Čupić, renata@sortis.hr

Prošli je tjedan u zagrebačkom klubu Gjuro II u Zagrebu održana svečana dodjela novinarskih nagrada SAP ICT Journalist prize-Božo Težak. Dodjeli nagrada, koju osmu godinu dodijeljuje tvrtka SAP i Zbor informatičkih novinara HND-a, prisustvovalo je više od 250 novinara i uzvanika iz cijele Hrvatske. Zbor informatičkih novinara HND-a proglasio je najbolje novinare i radove za 2008. godinu, pri čemu je za ICT novinara proglašen Vlatko Jurić-Kokić. Igor Škevin osvojio je nagradu za najbolji urednički uradak, dok je za najbolji novinarski rad objavljen u časopisu PC chip nagrađena Ana Đorđević.

Svečanost dodjele nagrade po prvi puta su podržale i vodeće ICT tvrtke koje posluju u Republici Hrvatskoj: b4b, Cisco, IBM, KING-ICT i Siemens, a koje su svojim prisustvom ukazale na važnost partnerstva u vremenima gospodarske krize i pozitivnim težnjama i usmjerenjima kojima se može osigurati stabilan poslovni nastup. Prigodu dodjele novinarskih nagrada uveličali su i predstavnici 100 vodećih tvrtki čime su potvrdili važnost predstavljanja tema s područja informacijske i komunikacijske tehnologije i novih medija, a bez kojih je poslovanje današnjice gotovo nezamislivo.

Zbor informatičkih novinara HND-a nominirane članke i tekstove za 2008. godinu podijelio je u dvije kategorije: nominaciju za najbolji novinarski uradak i nominaciju za najbolji urednički uradak. Novinarske radove ocjenjivao je žiri u slijedećem sastavu: Davor Maričić, Zvonko Pavić te predstavnik tvrtke pokrovitelja nagrade, Marko Biljan. Ovogodišnji laureat za kategoriju najbolji novinarski uradak je Ana Đorđević, a za kategoriju najbolji urednički uradak je Igor Škevin. Igor Škevin je početkom prosinca ove godine izabran za novog predsjednika Zbora informatičkih novinara HND-a koju je do sada kroz dva mandata obnašao Zvonko Pavić, višestruko nagrađivan novinar.

Podsjetimo, dinamičan razvoj informatičkih komunikacija i tehnologije dovodi do pojave velikog broja medija koji svoj rad temelje i posvećuju upravo praćenju tematika s ICT područja. Kako do 2000. godine nije postojao način cjelovitog vrednovanja rada pojedinih novinara i medija, pri čemu su nerijetko vrhunska novinarska ostvarenja ostala u anonimnosti, tvrtka SAP 2001. godine inicira osnivanje nagrade SAP e-journalist prize. Zbor informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva 17. prosinca 2003. godine prihvatio je sudjelovanje u stručnom dijelu dodjele godišnjih nagrada za najbolje novinarske radove iz područja informatike i komunikacija. Nagrada koja se do tada zvala SAP e-journalist prize preimenovana je u nagradu SAP ICT Journalist Prize - Božo Težak, a Hrvatsko novinarsko društvo postaje nositeljem nagrade. Posljednjih osam godina Hrvatsko novinarsko društvo i tvrtka SAP dodjeljuju novinarske nagrade kako bi vrednovali snažan utjecaj ICT medija na gospodarski razvoj Hrvatske.

Nagrada, prema inicijativi Hrvatskog novinarskog društva nosi naziv pokojnog profesora doktora Bože Težaka, čija supruga prisustvuje i uručuje nagrade najboljim novinarima od njezina osnutka. Božo Težak je pionir informacijskog društva, cijenjeni kemičar i informatičar. Rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Upravo istaknutost njegovog rada bio je poticaj za imenovanjem nagrade po njemu.

Realizaciju ovogodišnje dodjele nagrada SAP ICT Journalist Prize - Božo Težak osim partnera projekta: b4b, Cisco, IBM, KING-ICT i Siemens, podržali su tvrtka Iskon koja je osigurala prigodne poklone, te MOTO-RIS i Volvo.

Više informacija na www.sapbozotezak.com.hr

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum