SAP Global
SAP MAG 71, travanj 2010.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Planiranje i konsolidacija: Imamo li prave alate i što nam govore iskustva?

Tijekom SAP Business Planning & Consolidation radionice, razgovarali smo s gospodinom Olivierom Delcourtom, voditeljom poslovnog razvoja za EPM područje (Enterprise Performance Management) na europskoj razini. S više od 15 godina iskustva u ovome području, pitali smo ga kako «vidi» situaciju na BPC tržištu, kao i pitanja vezana za rješenje o kojemu je bilo riječi na radionici.

Razgovarao: Marko Biljan, marko.biljan@sap.com

SAP MAG: Možete li nas, ukratko, informirati o SAP Business Planning & Consolidation rješenju kako bi naši čitatelji bolje razumijeli o čemu je riječ? Koje su glavne prednosti SAP BPC rješenja?

Delcourt: Kada govorimo o SAP Business Planning & Consolidation rješenju potrebno je istaknuti nekoliko činjenica. Prvo, pomoću navedenoga rješenja smanjuje se vremenski ciklus kreiranja i odobravanja proračuna, omogućavanjem suradnje financijskim i linijskim menadžerima kako bi ga brže usuglasili, razvili i, na kraju, poravnali. Drugo, ovo rješenje ovlašćuje financijski odjel u tvrtki za nadzor nad poslovnim procesima da ih modificira bez pomoći IT odjela. Treće, omogućava proračunato donošenje odluka, uzimajući u obzir vjerojatnosti rizika. Četvrto, povećava produktivnost korisnika uz minimalnu obuku, zahvaljujući pristupu alatima kao što je Microsoft Office. Peto, i posljednje, minimizira poslovni rizik i onaj usklađenosti poslovanja, osiguravajući potpuno transparentne financije i izvješćivanje pomoću revizije koja je brza i u cijelosti dokumentirana iz jednog podatkovnog centra.

SAP MAG: Zašto je SAP BPC važan za tvrtke? Kako biste korisnicima objasnili potrebu za SAP BPC-om?

Delcourt: Kako je poznato, u današnjem poslovanju tvrtke su izložene mnogim izazovima: moraju smanjiti vrijeme ciklusa planiranja i budžetiranja, te poboljšati produktivnost. Osim toga, moraju poboljšati točnost i pouzdanost regulatornim i upravljačkim izvješćima, pojednostaviti procese konsolidacije i troškove «držati» što nižima.
Pomoću SAP Business Planning & Consolidation rješenja, tvrtke mogu pojednostaviti planiranje, predviđanje i budžetiranje koje ujedinjuju financijskom konsolidacijom i upravljačkim izvješćivanjem, te na taj način povećavaju povjerenje i smanjuju rizik.

SAP MAG: Možete li nam reći nešto više o povratu na investiciju (ROI) u segmentu SAP BPC rješenja?

Delcourt: Povrat na investiciju (ROI) razlikuje od projekta do projekta. Općenito govoreći, pružanje sjedinjene vizije različitih izvješća daje uštedu, prije svega, u vremenu i ne povećava broj zadataka, kao što je, primjerice, ručno konsolidiranje proračunskih tablica. Vrlo važan dio povrata na investiciju je koliko brzo administracijski tim može postati neovisan o korištenju vlastitih rješenja, uz istodobno povećanje broja projekata koje može odraditi koristeći BPC. Najkonkretnije, unutar 6-8 tjedana moguće je prikazati povrat na investiciju uvođenjem našega rješenja.

SAP MAG: Koji su glavni izazovi u implementaciji BPC-a? Postoje li posebnosti u implementaciji u našoj regiji (Srednja i Istočna Europa) u smislu mentaliteta, ekonomskih uvjeta ili, možda, nečeg drugog?

Delcourt: Prilikom implementacije ovakvog rješenja, problem se uvijek može javiti ako od korisnika nije jasno definiran i potvrđen projektni tim. Za to je potrebno sponzorstvo i podrška Uprave tvrtke. Odabir BPC rješenja strateška je odluka, jer daje veliku važnost financijama i njihovom uspješnom upravljanju.

SAP MAG: Kada je riječ o BPC tržištu, kako biste opisali strategije glavnih konkurenata u BPC segmentu? Koje su SAP-ove glavne prednosti, a koje su glavne prijetnje?

Delcourt: Svi dobavljači shvatili su da je neophodno osigurati rješenja za planiranje i budžetiranje, kao i ona za poslovne korisnike. SAP BPC je jedino rješenje na tržištu koje je u stanju «nositi se» s različitim poslovnim procesima. Dodatno, SAP BPC je jedino rješenje na tržištu koje je integrirano s Microsoft Office alatima i Excelom. Također, činjenica je da Microsoft deklarira SAP BPC kao «preferirano rješenje», a činjenica je i da postoji snažno partnerstvo među nama. Nadalje, ne treba ni spominjati kako je SAP BPC najbolje integrirano rješenje u SAP ERP okolini.
Jedna od glavnih prijetnji koja se javlja na tržištu, vezana je uz SAP mitove, koji nisu odraz stvarnoga stanja, a oni često govore o dugotrajnoj implementaciji i nepostojanju rješenja za manje i srednje tvrtke. To naprosto nije točno, jer SAP BusinessObjects rješenja, općenito, i jednim dijelom ona SAP BPC dizajnirana su da budu vrlo fleksibilna kako bi se projekti brzo odrađivali (ovisno o zahtjevima korisnika, ali prosjek je između 4-6 mjeseci).

SAP MAG: Kako direktor financija može napraviti veći utjecaj za korist cijele tvrtke korištenjem SAP BPC rješenja?

Delcourt: Korištenje SAP BPC rješenja, direktoru financija osigurat će brzi povrat na investiciju, ali će promijeniti i njegovu ulogu u tvrtki od nekoga tko samo isporučuje brojke do onoga tko je stvarni strateški savjetnik za organizaciju u kojoj radi. Stoga se direktor financija može posvetiti izradi zahtjevnih i prilagodljivih izvješća prema Upravi, jer ima automatizirane vremenski zahtjevne zadatke. Na taj način osigurao je nesmetani proces odlučivanja s mnogo automatizacija i kontrola, s jakim revizijskim tragom i s automatiziranim izvješćima korištenjem kontrolnih zaslona. Direktor financija nije više onaj kojega se čeka, već se on bavi predviđanjima kako bi proaktivno ocijenio svaku mogućnost unutarnjeg i vanjskog razvoja. On, zapravo, preuzima ulogu strateškog savjetnika poslovanja tvrtke.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum