SAP Global
SAP MAG 71, travanj 2010.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Zašto biti (poslovno) inteligentan?

Vodeći poslovanje vaše kompanije nećete moći izbjeći krize i s njima vezane rizike, budući da je oboje dio životnoga puta i razvoja tvrtke. I u svakodnevnom životu suočavamo se s potrebom donošenja odluka koje će riješiti trenutne probleme. Business Intelligence (BI) jedan je od alata koje kompanije koriste kada moraju donijeti ispravnu odluku, a pomaže i u različitim dijelovima poslovanja organizacije povezanih s podacima.

Piše: Boris Sesar, boris.sesar@sap.com

Vodeći poslovanje vaše kompanije nećete moći izbjeći krize i s njima vezane rizike, budući da je oboje dio životnoga puta i razvoja tvrtke. I u svakodnevnom životu suočavamo se s potrebom donošenja odluka koje će riješiti trenutne probleme. Business Intelligence (BI) jedan je od alata koje kompanije koriste kada moraju donijeti ispravnu odluku, a pomaže i u različitim dijelovima poslovanja organizacije povezanih s podacima. Sve to uključuje procese analize, izvješćivanja, prikupljanja, pohranjivanja i pristupa dijelovima informacije. Uz navedeno, nema sumnje da su ključni korisnici BI aplikacija tvrtke koje žele osigurati definiranje i provođenje ispravne strategije poslovanja.

SAP BusinessObjects BI alati namijenjeni su pomaganju menadžerima i zaposlenicima tvrtke u uspješnom svladavanju različitih situacija koje se mogu označiti kriznima. Upravljanje u kriznim vremenima nije lagan zadatak, ali uz pomoć BI rješenja možete pronaći način kako se «probiti» iz negativnih trendova i nepredvidivih situacija.

Cijeli je niz prednosti koje donose ispravno korištenje BI rješenja u kriznim vremenima.

Prije svega, treba naglasiti ispravno identificiranje i pristup rizicima s kojima se kompanija može susresti u bliskoj budućnosti. To je moguće korištenjem dubinske analize iz domene SAP Governance, Risk & Compliance rješenja koja sagledava kako različiti aspekti u vašoj organizaciji mogu utjecati na performanse tvrtke. Korištenjem specifičnih rješenja ovi rizici mogu biti pažljivo zaobiđeni i spriječeni uvidom u cijeli niz aktivnosti koje utječu, ili su uključene, u vaš svakodnevni posao, uključujući političke i društvene događaje, radne i gospodarske promjene, čak i korupciju.

Nadalje, koristi poslovne inteligencije koje možete ostvariti u vremenima krize su duboka i temeljita analiza vaših poslovnih odjela i financija. Na taj način moći ćete uočiti slabosti, kao i prijedlog učinkovitih mjera, kojima ćete umanjiti troškove, optimizirati ulaganja i stvoriti snažni temelj na dijelovima poslovanja koji su zdravi i, naravno, poboljšati dijelove koji djeluju ispod razine korporativnih standarda.

Također, važno je pobrinuti se i za «zdravlje» ostalih bitnih stavki poput procedura, pravila, sustava, edukacije i poslovnih operacija. Najvažnije u tom dijelu korištenja BI alata je omogućavanje uključivanja odluka i zaključaka vezanih za političke, socijalne, etničke, lokalne i kulturne teme u strategiju tvrtke. Kada smo u mogućnosti pretvoriti operativne zaključke u strategiju, postajemo sposobni stvarati izvrsne buduće planove, koji se mogu revidirati, preslagivati i modelirati kroz rješenja poput SAP Business Planning & Consolidation. Važnost ovoga procesa je iznimno velika budući da vodećim ljudima pomaže u upravljanju kompanijom i ispravnom odgovoru na krizu. Dobro promišljenim odlukama temeljenima na ispravnim informacijama, u pravo vrijeme minimiziramo potencijalne gubitke u financijama, radnim mjestima, dugoročnim poslovnim odnosima i svim ostalima koji mogu narušiti stanje vaše organizacije.

Tijekom niza godina korištenja, i temeljem iskustava više od 40.000 naših korisnika, SAP BusinessObjects nedvojbeno je potvrdio da korištenjem alata za poslovno planiranje, izvješćivanje, konsolidaciju i budžetiranje organizacije dolaze u poziciju promjene načina razmišljanja od «donošenjem budžeta pokrećemo proces planiranja» do «planiranje pokreće izradu budžeta». Navedeno je osobito iskorišteno u javnom sektoru gdje, primjerice, Ministarstvo prometa prezentira plan podizanja razine sigurnosti na cestama kako bi se smanjila smrtnost u prometu. Promjenom prijašnjeg modela dediciranja određenoga iznosa novca za navedena unaprijeđenja u model definiranja i određivanja prioriteta potreba kojima se, zatim, dodjeljivao budžet, Sveučilište u Heidelbergu dokazalo je da su se usklađenjem alata i procesa s operativnim upravljanjem i planiranjem puno bolje i učinkovitije koristila sredstva, a samim time smanjila se smrtnost na cestama.

I javni sektor, ali i tržišno orijentirane kompanije ulažu vrlo velike napore na usklađivanje mreža ljudi, centraliziranih i necentraliziranih, velikih budžeta, neovisno vođenih timova i različitih operativnih ciljeva u jedinstvenom smjeru. Stoga javne i privatne organizacije trebaju sustave za upravljanje performansama, poput SAP BusinessObjects rješenja, kako bi im oni pomogli u upravljanju preko višestrukih financijskih i nefinancijskih dimenzija. S druge strane, oni moraju zadovoljiti i očekivanja javnosti i dioničara za učinkovitom kontrolom, transparentnosti i rezultatima kako je novac potrošen i investiran, te koji je povrat njihovog uloženog kapitala, što je sve posebno naglašeno u trenutnom, vrlo osjetljivom vremenu koje pretpostavlja izrazito velike rizike pri donošenju svake strateške odluke.

Više informacija na: http://www.sap.com/solutions/sapbusinessobjects/index.epx.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum