SAP Global
SAP MAG 71, travanj 2010.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Istra cement: Vrijeme je za iskorak naprijed

Tijekom nedavno održane SAP Business Planning and Consolidation radionice, namijenjene financijskom odjelu svake tvrtke, strateškom razvoju i, općenito, «financijašima» i «kontrolingašima», razgovarali smo s predstavnicima Istra cementa, gospođom Milom Jovanović i gospodinom Gordanom Pejkovićem. Ta tvrtka je u finalnoj fazi uvođenja SAP BPC rješenja, a teme su bile, među ostalima, trenutna gospodarska situacija i razlozi uvođenja ovoga rješenja.

Razgovarao: Marko Biljan, marko.biljan@sap.com 

SAP MAG: Opišite nam, ukratko, čime se bavi vaša tvrtka?

Jovanović & Pejković: Istra cement d.d. bavi se proizvodnjom specijalnih aluminatnih cemenata, koji za razliku od onih klasičnih, «Portland», sadrže puno veći postotak aluminija. On našim cementima daje brojne karakteristike kao što su otpornost na visoke temperature i kemikalije, visoku čvrstoću, brzo stvrdnjavanje, itd. Njegova primjena je u proizvodnji vatrostalnih materijala (visoke peći, kamini, itd.), kanalizacijskim sustavima, podovima u naftnoj i prehrambenoj industriji, samonivelirajućim podovima, vezivima za keramičke pločice...

SAP MAG: Koji su izazovi naše proizvodne industrije? Možete li nam dati kratki pregled stanja hrvatskoga tržišta, njegove dobre i loše strane, vezano uz vašu djelatnost?

Jovanović & Pejković: Budući da Istra cement više od 99% svojih proizvoda izvozi u preko 50 zemalja širom svijeta, nismo mjerodavni za analizu hrvatskoga tržišta. Što se tiče onog globalnoga, naš je stav da Hrvatska, kao mala zemlja, i Istra cement, kao mala tvornica, ne mogu konkurirati ni zapadnim niti istočnim konkurentima u domeni klasične «masovne proizvodnje». Svoju konkurentnost moramo graditi na specijalizaciji i pronalasku tržišnih niša unutar kojih možemo prodavati svoje znanje i stručnost, a ne «čisti» rad.

SAP MAG: U poslovanje ste uveli SAP BPC rješenje.  Možete li nam navesti razloge takve odluke, prednosti, ali i nedostatke, te koliko vam je u tom segementu bio važan partner za implementaciju?

Jovanović & Pejković: Uslijed sve veće dinamike tržišta, klasični pristupi analizi poslovanja više ne daju zadovoljavajuće rezultate. Svakodnevno se povećava broj, frekvencija i detaljnost izvješća i planova, a upravljanje takvom količinom informacija neizostavno traži profesionalna rješenja.
SAP BPC rješenje uvodimo kao logični nastavak na već uvedeni osnovni SAP sustav, koje će nam u kombinaciji s BW sustavom osigurati dugotrajnu održivost i učinkovitost sustava analize, izvješćivanja i planiranja.
Implementaciju uvodimo s našim dugogodišnjim konzultantima, b4b, u koje imamo veliko povjerenje i čiji stručni savjeti su uvelike olakšali našu konačnu odluku.

SAP MAG: S obzirom da je u današnje vrijeme najveći problem kako doći do novca za financiranje poslovanja, možete li nam opisati kako ste vi financirali implementaciju projekta uvođenja SAP BPC rješenja?

Jovanović & Pejković: U Istra cementu uvjereni smo da nas najviše koštaju ona informatička rješenja koja još nismo implementirali, budući da zbog nedostatka kvalitetnih informacija potrebnih za donošenje poslovnih odluka trpi osnovno poslovanje. Zato smo se rado odazvali ponudi b4b-a da postanemo pilot projekt uvođenja SAP BPC rješenja temeljenog na SAP NetWeaveru.

SAP MAG: Koliko vaše poslovanje olakšava korištenje SAP rješenja i koliko ona pridonose upravljanju kompanijom, posebno u ovim kriznim vremenima?

Jovanović & Pejković: Tijekom godina, razvoj tvrtke potpomagali smo različitim informatičkim rješenjima. Uvijek nam je cilj bio informatičko pokrivanje cijeloga poslovnog procesa – od ideje do realizacije, odnosno od plana do analize.
Tako smo počeli s lokalno razvijenom integriranom računovodstvenom aplikacijom, nastavili s integriranim aplikativnim rješenjima za manje tvrtke svjetskih proizvođača i, napokon, završili sa SAP-om.
Korištenjem integriranih SAP poslovnih rješenja prilično smo se približili zadanome cilju – praćenju i analizi svih poslovnih procesa, što nam, u konačnici, omogućuje optimiranje postojećih poslovnih strategija i prepoznavanje novih.

SAP MAG: Možete li nam opisati važnost SAP BPC rješenja za današnje poslovanje u vašoj djelatnosti?

Jovanović & Pejković: SAP BPC i BW, u Istra cementu, još uvijek nisu operativni i možemo raditi bez njih.  Međutim, želimo li u budućnosti biti sposobni rješavati kompleksnije zadaće koje će se pred nas postavljati, danas je vrijeme za iskorak naprijed.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum