SAP Global
SAP MAG 72, prosinac 2010.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Dodjela godišnjih novinarskih nagrada „SAP ICT Journalist Prize Božo Težak”

Cijenjeni i ugledni profesionalci, koji su svoj profesionalni i osobni razvoj usmjerili u stvaranje naprednog hrvatskog društvenog života ostavili su snažan trag na našu stvarnost. Božo Težak jedan je od onih koji su obilježili prošlo stoljeće i njegovo ime je s razlogom odabrano za godišnju novinarsku nagradu.

Znate li tko je Božo Težak? Nije slučajno da je Hrvatsko novinarsko društvo odabralo, i uz dopuštenje gospođe Đurđice Težak, nazvalo godišnju novinarsku nagradu za ICT medije upravo po njemu. Osim što je bio pionir informacijskog društva u Hrvatskoj, bio je cijenjeni kemičar i informatičar. Rođen 1907. godine u Varaždinu, nakon mature i diplome stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i doktorira. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas „Informatologija“) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Bio je glavni pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja s temama: multimedija, obrada i rukovanje informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnost u informacijskim tehnologijama, i brojne druge. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Nevjerojatno je koliko ljudi oko nas daju vlastiti doprinos našem društvu, a da toga nismo u dovoljnoj mjeri svjesni. Upravo istaknutost Težakova rada bio je poticaj za imenovanjem nagrade po njemu.

Zbor informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva objavio je natječaj za dodjelu novinarskih nagrada, a svoje radove novinari mogli su prijaviti do 5. prosinca 2010. godine. Nagrade se dodjeljuju za radove objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini u sljedećim kategorijama: nagrada za najbolji novinarski uradak, nagrada za najbolji urednički uradak i nagrada za ICT novinara godine. Kao i svih prijašnjih godina, glavni sponzor dodjele nagrade je tvrtka SAP.

Novinari su svoje radove mogli prijaviti na web stranici www.sapmag.com.hr/sapbozotezak. Radove osim Pravilnikom određenog povjerenstva, mogu ocjenjivati i posjetitelji stranice. Prateći trendove društvenih mreža, natječaj za nagradu svoje mjesto pronašao je i na Facebooku, Twitteru i LinkedInu.

Nagrade natječaja „SAP ICT journalist prize Božo Težak” novčane su, a dodjeljuju se po jednom laureatu za svaku kategoriju. Nagrade se dodjeljuju u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom koji odabire članove povjerenstva. Odluku o nagradama za novinarski i urednički uradak donosi posebno odabrana ocjenjivačka skupina ("žiri") koju je većinom glasova odabrao Zbor ICT novinara HND-a. Odluka o nagradi informatički novinar godine donosi se na temelju glasovanja članova Zbora informatičkih novinara HND-a, prema posebnom Pravilniku o nominacijama i glasovanju.

Proglašenje dobitnika i svečana dodjela nagrada „SAP ICT journalist prize Božo Težak” obavit će se on-line sredinom prosinca ove godine, a snimka će biti dostupna na YouTube stranici.

Nagrada „SAP ICT journalist prize Božo Težak“ dodjeljuje se od 2001. godine i svojim postojanjem snažno doprinosi razvoju informatičkog novinarstva. Održivost nagrade, interes novinara, koji raste s godinama, te broj medija koji prate teme iz tehnologija i komunikacijskih znanosti potvrđuju njezinu važnost. Kako se tehnologije razvijaju velikom brzinom, potreba za kvalitetnim praćenjem tema iz područja ICT iznimno je važna. Pravilno, pravodobno i kvalitetno stvaranje sadržaja iz područja informatičke tehnologije i tržišta pronalazi publiku i nove medijske potpore domaćih i stranih medijskih kuća. Hrvatsko novinarsko društvo prepoznalo je važnost nagrade „SAP ICT journalist prize Božo Težak“ i tema koje ona pokriva, a dodjeljuje je uz potporu inicijatora projekta, tvrtku SAP.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum