SAP Global
SAP MAG 74, lipanj 2011.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP u Poreznoj upravi Slovenije

Softversko rješenje za upravljanje poreznom upravom mora ostvariti konsolidirani pogled na svakog pojedinog poreznog obveznika. To je nužan uvjet financijske discipline.

Razgovarao: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.t-com.hr

Državna administracija Republike Slovenije potpisala je trogodišnji ugovor vrijedan 18 milijuna eura za instalaciju i implementaciju integriranog SAP-ovog rješenja za upravljanje porezima. O tom projektu razgovarali smo s Augustinom Staričem, šefom informatike slovenske Porezne uprave.

SAP MAG: Zašto ste se odlučili baš za SAP, a ne neko drugo rješenje, ili za vlastiti razvoj softvera za poreznu upravu?

Starič: DURS (Davčna Uprava Republike Slovenije) je morao pronaći novi i fleksibilniji način upravljanja javnom potrošnjom da bi se mogao uspješno nositi s promjenama i potrebama građana, te se suočiti s novim fiskalnim izazovima i onima upravljanja porezima. Rješenje koje nam je ponudio SAP, u najvećoj mjeri, zadovoljilo je naše zahtjeve.

SAP MAG: Kada ste donosili odluku, jeste li se informirali o tome kako SAP radi u poreznim upravama drugih zemalja?

Starič: Porezna uprava Slovenije, koja prikuplja porezne prihode i provodi porezne zakone i drugu regulativu, najbrža je ustanova kada govorimo o osuvremenjivanju praksi upravljanja financijama, povećanju transparentnosti administracije, te primjeni boljeg fiskalnog nadzora. U tome smo sada bolji i od SAP-ovih referenci u drugim zemljama.

SAP MAG: Što će SAP sve poboljšati u vašoj poreznoj upravi?

Starič: SAP-ovo rješenje osnažit će slovenski fiskalni sustav, poboljšati izvješćivanje, knjigovodstvo, pripremu proračuna i upravljanje javnim dugom. Povezat će slovensku Poreznu upravu s drugim ustanovama i lokalnom samoupravom, te postići bolji uvid u državne financije.

SAP MAG: Na Konferenciji ste govorili o transparentnosti podataka. Dajte nam primjer iz projekta Porezne uprave Slovenije?

Starič: Rješenje za upravljanje porezima omogućit će povezivanje svih državnih sustava koji će međusobno razmjenjivati sve informacije i tako ćemo postići potpunu transparentnost podataka.

SAP MAG: Što bi bio najvažniji savjet koji biste dali kolegama u Hrvatskoj, ako se odluče implementirati SAP u Poreznoj upravi? Na što najviše treba paziti?

Starič: Koje god rješenje imate ili hoćete uvesti u hrvatsku poreznu upravu, ono mora ostvariti konsolidirani pogled na svakog pojedinog poreznog obveznika, jer ćete na taj način povećati stupanj financijske discipline.

SAP MAG: Kada biste morali izdvojiti najveću prednost koju je Slovenija ostvarila uvođenjem SAP-a u Poreznu upravu, što bi to bilo?

Starič: Izračun poreza utemeljen na poslovnim pravilima, koji konzistentno procjenjuje sve transakcije svakog poreznog obveznika najveća je prednost koju smo dobili. Zbog toga sada možemo lakše integrirati razne zahtjeve koji se traže u međunarodnim standardima i zakonodavstvu. Automatizacija procesa u back-officeu još je jedna prednost koju sada imamo, a omogućuje nam bolje upravljanje, fleksibilnost i snažniju integraciju sustava.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum