SAP Global
SAP MAG 75, svibanj 2012.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP donosi dobre poslovne prakse

U Hrvatskoj se još uvijek podcjenjuje učinak implementacije kvalitetnog ERP sustava i njegov utjecaj na poslovanje. Za to SAP ima rješenje u obliku SAP Business All-in-One proizvoda koji se može brzo implementirati i, sam po sebi, u tvrtku donosi dobre poslovne prakse.

Razgovarao: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.t-com.hr

Kako pozicionirate svoju tvrtku kao SAP-ovog partnera u Hrvatskoj?

Barišić: Naša je strategija korisniku ponuditi uvijek zaokruženi projekt, koji uključuje sve potrebne IT robe i usluge, u kojem će postojati jedna točka odgovornosti za kvalitetu isporuke. Pritom mislim da smo najkompletniji partner SAP-a u Hrvatskoj, pa i šire, jer iste principe poštujemo i u regiji. Godine 2009., dobili smo nagradu za najboljeg SAP partnera što je potvrda naše kvalitete.

Što sve od SAP-a radite, koje vertikale su vam prioritetne?

Barišić: Radili smo u raznovrsnim industrijama uključujući transport, energetiku, javnu upravu, maloprodaju, telekom. U energetici zasigurno imamo najjače kompetencije u regiji i upravo krećemo s novim projektom u Makedoniji, a početkom lipnja očekujemo i početak projekta u Sloveniji.

Kakav je vaš pogled na domaće tržište poslovnog softvera općenito, što su trendovi, što prepreke, kao i iz posebne perspektive kroz suradnju sa SAP-om?

Barišić: Očito je da se zadnjih par godina tržište u Hrvatskoj malo usporilo i, s jedne strane, to je razumljivo. Tvrtke se bore s preživljavanjem, a implementacija sustava kakav je SAP zahtijeva punu koncentraciju tvrtke, od menadžmenta do ključnih korisnika, i naravno, određeni budžet koji može predstavljati i do 3% prihoda tvrtke, ovisno kojoj industriji pripada. S druge strane, mi za godinu dana ulazimo na novo tržište koje takve sustave koristi već godinama i svoju efikasnost diglo je na višu razinu. Mislim da se kod nas podcjenjuje učinak implementacije kvalitetnog ERP sustava i njegov utjecaj na poslovanje, i bojim se da „hvatamo zadnji vlak“ s obzirom na kratkoću rokova. SAP tu ima rješenje u obliku SAP Business All-in-One proizvoda koji se može brzo implementirati i, sam po sebi, u tvrtku donosi dobre poslovne prakse. To će sigurno postati trend, ako već i nije, manje i brže implementacije, sustava u 'oblaku', pristupa SAP-u svim mogućim uređajima.

Gdje vidite mogućnosti rasta kada je riječ o implementacijama SAP rješenja?

Barišić: Uz velike tvrtke, koje se još uvijek nisu odlučile za neko od standardnih ERP rješenja, to su svakako tvrtke srednje veličine gdje je prostor za rast daleko veći. SAP je prilagodio paletu svojih rješenja tvrtkama svih veličina i cjenovni razredi SAP rješenja, prema mom mišljenju, više nikome nisu nedostižni, uz pravilno dimenzioniranje projekta i realno postavljanje očekivanja.

Koliko imate konzultanata koji rade SAP i što su im specijalizacije?

Barišić: Imamo više od 20 iskusnih konzultanata koji pokrivaju SAP ERP i SAP IS-U proizvode, kao i različite SAP tehnologije u pozadini. Također, radimo jako puno integracija s drugim rješenjima pri čemu nam pomažu kolege iz drugih Kingovih timova. Ukupno je u Kingu stalno zaposleno više od 80 profesionalaca na implementaciji i razvoju softvera.

Koja je najveća prednost što u svom portfelju imate i SAP?

Barišić: U segmentu ERP sustava implementiramo isključivo SAP rješenja što govori o našem povjerenju u SAP kao platformu i SAP kao partnera. Prednosti su brojne, od toga da korisnici vjeruju SAP-u kao softveru do činjenice da SAP zaista dobro i pouzdano radi, pa je i nama život lakši nakon što se kod korisnika pusti u produkciju.

Povezani �lanci:

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum