SAP Global
SAP MAG 76, lipanj 2012.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Znanjem i tehnologijama do gospodarskog rasta

Piše: Zvonko Pavić; zvonko.pavic@zg.t-com.hr

Konferencija SAP Forum, održana početkom lipnja u zagrebačkom Arena Centru, okupila je više od 400 sudionika – informatičara, konzultanata i predstavnika poslovnog svijeta. SAP Forum nastavak je konferencije SAP World Tour koja se u Hrvatskoj održava od 2005. godine, a ove godine bila je podijeljena na tri cjeline.

Opći, poslovni, tehnološki

U općem dijelu održan je niz tzv. keynote govora koje su održali vodeći SAP-ovi stručnjaci Emiel van Schaik i Igor Dropulić, predstavnici tvrtki partnera b4b i HP Sven Kelemen i Boris Bauk, predstavnici Njemačkog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, te direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić. Osim toga, u prvom dijelu SAP Foruma predstavljena su dva projekta implementacije SAP-a: na Hrvatskoj radioteleviziji i u gradu Beogradu. Intermezzo do drugog dijela Konferencije "ispunila" je dodjela novinarske nagrade za informatičko novinarstvo, SAP Božo Težak Journalist Prize. Drugi dio Konferencije održao se kroz dvije tematske cjeline koje su pružile odgovore onima u potrazi za inovacijama. Osim izravnog uvida u revolucionarni softver SAP HANA, zatim u Sybase Mobility, Sybase Database sudionici saznali su ponešto i o trendovima u mobilnoj povezivosti, te brzoj implementaciji i optimizaciji IT resursa. Sudionike koje je više zanimao poslovni aspekt primjene SAP-ovih rješenja, privukla su predavanja koja su objasnila kako se poslovni procesi mogu unaprijediti na zahtjev, on-device, i tehnologija in-memory, te kako se sve to integrira sa sustavima izvan SAP-a.

Sistemske promjene

"Bez znanja i tehnološkog razvoja, tržišni rast je gotovo nezamisliv, a inovacije kojima SAP predvodi potencijal su da se znanje koje tvrtka ima integrira u svakodnevne poslovne procese," izjavio je Igor Dropulić, direktor SAP-a Hrvatska. SAP je danas, u svijetu i kod nas, tržišni lider u poslovnom softveru. U Hrvatskoj, tvrtka ima više od 200 korisnika. Posluje dobro i u ovoj četvrtoj godini krize, recesije – depresije, ili, kako je to Igor Dropulić još rekao, sistemske promjene. "Kriza nije naš jedini problem. Na razini države ni danas nemamo dugoročne ekonomske strategije, a da ih i imamo, pitanje je bismo li prema tom planu i radili. Na razini nacije već desetljećima ne možemo postići konsenzus o važnim pitanjima. Štoviše, od 7 generičkih strategija, Hrvatska je, do sada, dosljedno provodila samo jednu – ne činiti ništa," izjavio je Igor Dropulić, i dodao, "ako to napravimo opet, nemamo budućnosti." Ipak, Dropulić vidi dva razloga za nadu: prirodne i ljudske resurse Hrvatske.

HUP i ICT

"Pregršt lažnih dilema i pogrešnih rješenja, ono je što karakterizira stanje države i nacije", tvrdi Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca, i kao ilustraciju navodi podatak da je naša zemlja prema politici javne nabave visokotehnoloških proizvoda među najlošijima u svijetu. Majetić je, ukratko, iznio ciljeve HUP-a do 2015. godine. Evo nekih: rast BDP-a bar 4%, nezaposlenost smanjiti na 8%, cijelu ekonomiju usmjeriti prema izvozu, radikalno smanjiti parafiskalne namete, reformirati sustav javnih poduzeća i teritorijalnog ustroja, primjerice od 500-tinjak općina polovica ih nema nikakve prihode. U svim tim promjenama koje se trebaju provesti, ICT tehnologije i domaća ICT industrija moraju biti glavni igrači.

SAP u svijetu

Emiel van Schaik bio je gostujući govornik ovogodišnjeg SAP Foruma. Direktor je za korisnike za cijelu EMEA regiju i iznio je nekoliko podataka koji ilustriraju svjetske uspjehe kompanije SAP. Primjerice, "kada neka tvrtka instalira SAP, u 10 godina svoju profitabilnost povećat će s 25% na 99%. Gotovo 63% svih transakcija koje se provedu u svijetu, izvedu se putem SAP-ovih sustava." Van Schaik je govorio i o poslovanju u ozračju trendova koji obilježavaju današnje svjetsko gospodarstvo, o tome kako imamo sve manje resursa, o širenju mobilnih tehnologija, sve većoj povezanosti, sve većoj količini podataka (Big Data) i konzumerizaciji informatičkih tehnologija. Sadržaj konferencije SAP FORUM dostupan je na web odredištu www.sapforum.hr, kroz posebna izdanja e-Newslettera SAPMAG na www.sapmag.com.hr, na SAP Croatia YouTube kanalu www.youtube.com/user/sapcroatia, kao i na društvenim mrežama.

Povezani �lanci:

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum