SAP Global
SAP MAG 77, svibanj 2013.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Novo vodstvo hrvatskog SAP-a

Razgovarali: Zvonko Pavić i Marko Biljan

Svake godine, pa tako i ove, SAP održava svoju godišnju konferenciju, SAP Forum. Kako ta konferencija utječe na vaše poslovanje, navedite nam bar jedan primjer iz prošlih godina, i kakve učinke očekujete od ovogodišnjeg Foruma?

Godišnja konferencija SAP Forum je centralno mjesto susreta SAP-ovih stručnjaka, partnera i korisnika. Ovogodišnji SAP Forum posebno nam je važan jer ćemo našim korisnicima predstaviti dio našeg inovativnog portfelja rješenja: SAP HANA, SAP Customer 360, SUP, Afaria i Mobility portfelj. Dakle, ovogodišnji SAP Forum bit će posvećen inovativnim SAP rješenjima i proizvodima.
Međutim, nećemo zaboraviti i temu koja je u ovoj godini posebno važna, a to je usklađivanje poslovanja s regulativom Europske Unije, kojoj Hrvatska pristupa 1. srpnja. Predstavit ćemo funkcionalnosti koje se odnose na regulativu EU, a koje SAP ERP ima već ugrađene kao standardni dio svojih funkcionalnosti. Također, naše korisnike informirat ćemo o prilagodbama koje se pripremaju zbog specifičnosti naših lokalnih zakona i pravilnika, a povezane su s EU. Riječ je o zakonskoj regulativi vezanoj uz Intrastat izvješća, PDV, kao i brojnim drugima.

Tri glavne teme Foruma su SAP HANA, kao dio SAP Innovation portfelja, izazovi i prilagodbe poslovanja EU. Navedite više pojedinosti o HANA tehnologijama, jer je riječ o strateškom „kvantnom skoku“ kada se radi o SAP-ovim tehnologijama. Što HANA tehnologije znače u praksi za hrvatske korisnike?

SAP High-performance Analytic Appliance (SAP HANA) je SAP rješenje za agile data martove koji se temelje na SAP ERP, SAP Business Suite, SAP BW ili podacima trećih strana. SAP HANA pruža mogućnost analiziranja informacija u stvarnom vremenu i jednostavno kreiranje fleksibilnih analitičkih modela temeljem velikih količina poslovnih podataka u stvarnom vremenu.
Rješenje postavlja nove granice na području brzine obrade podataka i broja poslovnih inovacija, a tvrtkama nudi novu dimenziju poslovanja u stvarnom vremenu kao i brojne mogućnosti za njihov rast i razvoj. Tvrtke svojim poslovnim procesima kao što su planiranje, izvješćivanje, analiziranje i ostalima mogu upravljati u stvarnom vremenu i uz upotrebu „živih“ podataka u otvorenom okruženju. Nova analitika u stvarnom vremenu, koju nudi napredni SAP Business Suite powered by SAP HANA, korisnicima omogućuje da osim istraživanja tržišta i analiza, te planiranja i izvješćivanja u poslovanje uključe i sve važnije parametre kao što je detaljna analiza klijenata i šireg društvenog okruženja. SAP je pripremio i brojne mogućnosti i primjere dobre prakse brze implementacije svih postojećih baza podataka kao i njihovu migraciju na visoko učinkovitu platformu SAP HANA, što poslovanju daje izuzetnu brzinu, a korisnicima nudi najveću moguću vrijednost za investiciju.
SAP rješenja na SAP HANA platformi su, jednostavno, brža, pametnija i jednostavnija. Svoju brzinu dokazuju ne samo na području obrade strukturiranih i nestrukturiranih podataka u stvarnom vremenu, već i u ubrzavanju svih procesa i aplikacija koje djeluju na novoj platformi. Brzini je uveliko doprinijelo pojednostavljenje poslovnih interakcija, jer se sada tvrtke mogu stvarno i ažurno prilagođavati promjenama u poslovanju, brže i točnije informacije vode do boljih poslovnih odluka, a time kompanije mogu točnije planirati i predviđati promjene.
Naravno da i hrvatskim korisnicima SAP HANA donosi navedene koristi i konkurentsku prednost. S jedne strane radi se o primjeni platforme koja donosi optimizaciju IT troškova, a s druge strane poslovnim korisnicima omogućuje optimalno iskorištavanje svih resursa tvrtke, povećanje zadovoljstva korisnika i potrošača, što sve skupa dovodi do povećanja prihoda uz povećanje profitabilnosti. A to je danas cilj svim našim postojećim i budućim korisnicima.

Kako SAP može pomoći domaćim tvrtkama u svladavanju izazova koje donosi ulazak Hrvatske u EU?

SAP doprinosi domaćim tvrtkama u svladavanju izazova koje donosi ulazak Hrvatske u EU na više načina. Prije svega, primjenom SAP-ovih aplikacija koje već imaju ugrađene sve potrebne funkcionalnosti nužne za poslovanje u EU. Kao što znate, osim u Hrvatskoj SAP ERP je vodeći ERP sustav u EU, kao i diljem svijeta. Tako je u našem softveru već predefiniran set potrebnih funkcionalnosti, nije potrebna nikakva programska nadopuna, i naši korisnici mogu nesmetano od 1. srpnja nastaviti koristiti naše aplikacije. Određene prilagodbe potrebno je načiniti u dijelu izvješćivanja, i te prilagodbe softverski trebaju biti spremne za primjenu nakon donošenja zakona, a SAP je u tom segmentu spreman zadovoljiti svaku zakonsku regulativu.
Međutim, napomenula bih da se ovdje, prije svega, radi o prilagodbi poslovnog sustava novim uvjetima poslovanja, a na ovom segmentu izuzetno aktivno djelujemo. Iskustva naših kolega iz regije, koji su već prošli kroz ovaj proces, iznimno su nam važna. Zato smo već organizirali radionice i susrete s HrUSKo udrugom, na kojima smo iskustva kolega iz Slovenije, Rumunjske i Mađarske prenijeli našim korisnicima. S tom praksom nastavljamo dalje.

SAP Forum ove godine obiluje partnerskim prezentacijama. Kako SAP „radi“ s partnerima preostali dio godine, kako pomažete partnerima, financijski i na druge načine i, općenito, kakva je strategija osnaživanja partnerske mreže? Koje tvrtke vidite kao nove potencijalne partnere SAP-a u Hrvatskoj?

SAP-ovi partneri potpisom ugovora o partnerstvu dobivaju brojne mogućnosti stjecanja novih znanja, ekspertiza i projektnog menadžmenta. Partneri su, uglavnom, uključeni u implementaciju odabranih rješenja na lokalnom području, odnosno na onom teritoriju za koji potpisuju ugovor. Partneri se obvezuju da će pravodobno stjecati znanja i koristiti tehnološke inovacije, a SAP ima zadatak sve te novitete učiniti im dostupnima. Ovisno o postignutim rezultatima, SAP donosi i određeni postotak sredstava potrebnih za tržišno pozicioniranje, što partneri u okviru poslovne strategije iskorištavaju u odobrenom vremenskom razdoblju. Partnerima SAP-a upravo je SAP Forum, kao centralni događaj na kojem mogu predstaviti svoja korisnička iskustva i studije slučaja, i najvažniji, te zbog toga već devetu godinu participiraju u stvaranju njegovog sadržaja i programa. Ovako jasno definirana suradnja nas veseli jer su temelji poslovanja dobro definirani što osigurava nesmetano bavljenje definiranim poslovnim ciljevima. Izbor novih partnera proces je koji mora odobriti centrala SAP AG, a partneri SAP-a postaju oni koji zadovolje, ispoštuju odgovarajuću proceduru.

U svijetu se SAP prilično hvali svojim Cloud rješenjima i poslovima. Kakva je situacija s time na našem tržištu i kakvi su vam planovi?

Naglasak bih dala na dva SAP-ova Cloud rješenja: Success Factor i Ariba. Oba rješenja već imaju korisnike u Hrvatskoj. Aribu, vodeće kolaborativno business e-commerce rješenje, koristi 15 kompanija u Hrvatskoj i uz primjenu SAP Aribe ostvaruju pametnu nabavu, brzu kupnju i bolje upravljaju novcem.
Interes za oba spomenuta rješenja je velik. Upravo sljedeći tjedan organiziramo radionice s našim specijalistima iz Ariba tima s ciljem daljnje promocije i širenja ovog pametnog business networkinga koje hrvatske kompanije mogu primijeniti i pri tome ostvariti dodatne poslovne koristi.

Posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj se događa pravi hype s informatičkim start-upima. Koje su SAP-ove aktivnosti u tom segmentu rada s korisnicima?

S obzirom na mnoge promjene u SAP portfelju rješenja i proizvoda želja nam je ostvariti suradnju s tvrtkama koje su kolokvijalno nazivane „start-up“, ali smatram kako su upravo te tvrtke dio buduće strategije razvoja svih novih tehnologija. U sklopu proširenja i pozicioniranja novih i inovativnih rješenja i proizvoda nastavit ćemo s inicijativom povezivanja s mladim start-upovima kako bismo svjetskom tehnologijom olakšali razvoj i omogućili prisutnost na globalnoj razini hrvatskim mladim snagama.

Povezani �lanci:

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum