SAP Global
SAP MAG 78, lipanj 2013.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Učestalo vrednovanje nužno je za stručno usavršavanje

Ana Đorđević dobila je novinarsku nagradu SAP ICT Journalist Prize „Božo Težak“ u kategoriji ICT novinar godine. Posebnost ovogodišnje dodjele nagrada je u tome što su po prvi puta u sve tri kategorije dobitnice žene! Tim povodom kratko smo porazgovarali sa Anom.

Razgovarala: Tatjana Katić-Škot

SAP MAG: Čestitamo na nagradi! Prema vašem mišljenju, koliko smo mi u Hrvatskoj informatičko društvo?

Đorđević: Informatička osviještenost u Hrvatskoj zadovoljavajuća je na razini pojedinca, no on je, prema mom iskustvu, ne može dovoljno prakticirati u odnosu s državom. Dokle god moramo prenositi papire iz jedne državne institucije u drugu, svoje društvo ne možemo nazvati informatičkim.

SAP MAG: Jesu li su stručne teme kvalitetnije predstavljane u tiskanim ili online medijima?

Đorđević: Kvalitetnih novinarskih radova ima u svim medijima, kao i onih loših. Možemo tek govoriti o nejednakoj zastupljenosti budući da su, zahvaljujući informatičkoj educiranosti informatičkih novinara, ICT teme brojnije u online medijima.

SAP MAG: Što je presudno da se sačuva vjerodostojnost novinarskog teksta u odnosu na sveprisutni marketinški pristup?

Đorđević: Vjerodostojnost novinarskog rada proizlazi iz profesionalnog i moralnog integriteta njegovog autora, pri čemu je, također, vrlo važna podrška urednika i kolega.

SAP MAG: Nakon višegodišnjeg bavljenja ICT novinarstvom, kako gledate na trenutnu situaciju i položaj ICT novinarstva u mainstream medijima?

Đorđević: Smatram da su ICT teme u mainstream novinarstvu još uvijek nedovoljno zastupljene u odnosu na njihovu važnost u životima ljudi i našeg društva u cjelini.

SAP MAG: Koliko su važne godišnje strukovne nagrade za položaj novinara u društvu?

Đorđević: Nagrada daje poticaj za daljnji rad i napredak, a posebno je vrijedna kada dolazi kao pohvala kolega. Učestalo vrednovanje nužno je za stručno usavršavanje.

SAP MAG: Što biste savjetovali mladim kolegama koji se počinju baviti ICT novinarstvom?

Đorđević: Mlade kolege koji se počinju baviti ICT novinarstvom upozorila bih da budu spremni na učenje tijekom cijele karijere jer je informatička industrija poprište stalnih i brzih promjena. Uz to, u današnje vrijeme velikih promjena u novinskoj industriji informatička znanja su od presudne važnosti za sve novinare, bez obzira na područje kojim se bavili.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum