SAP Global
SAP MAG 79, lipanj 2014.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Tehnološke inovacije koje pojednostavljuju poslovanje

Tri su teme obilježile jubilarnu, desetu, poslovno-tehnološku konferenciju SAP Forum: računalstvo u oblacima, mobilne poslovne aplikacije i najbrža baza podataka – SAP HANA

Piše: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.t-com.hr

Deseta konferencija SAP Forum održana je 4. lipnja u Golf & Country Club Zagreb. Događaj je okupio više od 400 sudionika, poslovnih ljudi, konzultanta i informatičkih stručnjaka iz cijele Hrvatske i regije. Fokus konferencije bile su poslovne inovacije utemeljene na naprednim tehnološkim rješenjima, SAP rješenjima koja se temelje na računalstvu u oblacima, mobilnim komunikacijama i najbržoj tehnologiji za obradu podataka na svijetu – SAP HANA.

„Mobilizacija“ softvera

„Sve naše nove aplikacije prvo će se raditi za prijenosne uređaje – pametne mobitele i tablet računala“, izjavila je Sonja Popović, direktorica tvrtke SAP Hrvatska, i dodala: „Cilj svih naših tehnologija, bez obzira na platformu na kojoj se koriste, je u pojednostavljenju procesa i poticanju poslovnih inovacija.“ Istraživanja pokazuju da više od 60% direktora u svijetu očekuje da će se rast prihoda tvrtki u kojima rade ostvariti upravo tehnološki utemeljenim poslovnim inovacijama.

„Najbrži put do inovacija nalazi se u komunikaciji s korisnicima i zaposlenicima, te u kapitalizaciji znanja koje se može izvući iz poslovnih mreža“, izjavio je glavni govornik konferencije SAP Forum 2014 Timo Elliott, službeni promicatelj inovacija u najvećem proizvođaču poslovnog softvera na svijetu. 

Najvažnija tehnička inovacija koja se u SAP-u dogodila u novije vrijeme je in-memory platforma – SAP HANA. Radi se o tehnologiji koja je i do 10.000 puta brža od prethodnih baza podataka, no njezina prava vrijednost je što radikalno pojednostavljuje IT okružja i omogućuje puno veću agilnost poslovanja. Jedno od najnovijih rješenja utemeljenih na SAP HANA tehnologiji je i SAP Simple Finance, cjelovito rješenje za vođenje financija tvrtki.

Vodeći po broju korisnika

Kada je riječ o korisnicima, danas imamo trend hiper-personalizacije odnosa (trgovci znaju sve više pojedinosti o nama i temeljem toga osmišljavaju svoje ponude), a zaposlenike se upućuje na sve češću i masovniju suradnju putem raznih softverskih alata. SAP je svjetski lider u razvoju aplikacija za poslovnu suradnju. SAP rješenja za poslovnu suradnju (kolaboraciju) koristi više od 15 milijuna tvrtki-korisnika diljem svijeta. Kada se radi o  „izvlačenju inteligencije“ iz poslovnih i drugih društvenih mreža, SAP ima rješenje,  Ariba – platformu, koju, primjerice, koristi i Crveni križ u SAD. 

Primjer najboljih poslovnih praksi ostvarenih SAP tehnologijama u Hrvatskoj, na Konferenciji je predstavljen studijom slučaja instalacije SAP rješenja u tvrtki Belje. Ta tvrtka, koje je već desetljeće u sastavu Agrokora, uspjela je uz pomoć SAP softvera i savjete konzultanata tvrtki b4b, mStart i MK Grupa, pojednostaviti svojih 500 poslovnih procesa i postati poljoprivredno-prerađivačka tvrtka čije se poslovanje danas gotovo u potpunosti događa bez papira.

SAP je danas vodeća tvrtka po broju korisnika u Hrvatskoj – softver koristi više od 250 tvrtki u gotovo svim značajnijim industrijama (maloprodaja, nafta, komunalne tvrtke, itd.). Jedan nedavni SAP-ov projekt, implementacija EVO TV usluge u Hrvatskoj pošti, proglašen je najboljim u regijama Srednje i Istočne Europe. SAP u Hrvatskoj koristi 28 od 50 najvećih tvrtki.

Okrugli stol, nagrade i stručne prezentacije

Na kraju plenarnog dijela, na SAP Forumu je održan Okrugli stol u kojem su sudjelovali Božo Čerkez iz tvrtke Belje, Petar Lovrić iz Hrvatske udruge poslodavaca i Zoran Stanković iz Atlantic Grupe. Tema panela bila je kako poslovanje prilagoditi digitalizaciji koja prožima sve aspekte današnjeg života. Uglavnom, u Atlantic Grupi ulažu 100 milijuna kuna u nove tehnologije. No, za 400.000 srednjih i manjih poduzetnika (tvrtki, obrtnika, obiteljskih gospodarstava i slobodnih profesija) mnoga IT rješenja su preskupa. Tu se ne radi samo o novcu, jer IT sektor bi morao pronaći bolji način komunikacije s malim poduzetnicima. 

Tijekom SAP Foruma održana je i svečanost dodjela novinarske nagrade SAP ICT Journalist Prize Božo Težak. Zbor informatičkih novinara HND-a proglasio je laureate za 2013. godinu. Informatičkim novinarom godine proglašen je Dražen Tomić, glavni urednik portala ICT Business Info. Dobitnica nagrade u kategoriji Najbolji novinarski uradak je Tanja Ivančić Belošević iz Večernjeg lista, dok je dobitnik godišnje nagrade u kategoriji Najbolji urednički uradak Oleg Maštruko, urednik mjesečnika Mreža.

Konferencija SAP Forum zaključena je s dva niza stručnih prezentacija tvrtki partnera koji su predstavili rješenja kao što su SAP Contract Lifecycle Management, SAP Sourcing, SAP Industry Solution for Utilities, SAP Governance, itd. Predstavljena je i implementacija rješenja SucessFactors u tvrtki Ericsson Nikola Tesla. Drugi niz prezentacija bavio se SAP ERP rješenjem obogaćenim SAP HANA tehnologijama i njegovim novim funkcionalnostima.

Povezani �lanci:

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum