SAP Global
SAP MAG 79, lipanj 2014.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

IT mora bolje komunicirati s malim poduzetnicima

Na konferenciji SAP Forum 2014, održan je i Okrugli stol, obvezna forma komunikacije na svim domaćih tehnološkim i poslovnim konferencijama

Piše:Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg-t-com.hr 

Panel je bio naslovljen „Sinergijom ICT-a i gospodarstva stvarati inovacije gospodarske održivosti i razvoja“, a moderator rasprave, Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, preimenovao ga je u „Kako poslovanje prilagoditi sveopćoj digitalizaciji.“ U raspravi, na Okruglom stolu, sudjelovali su Božo Čerkez iz tvrtke Belje, Petar Lovrić iz Hrvatske udruge poslodavaca i Zoran Stanković iz Atlantic Grupe.

Uglavnom, bilo da je riječ o sinergiji ICT-a i poslovanja te inovacijama, ili o prilagodbi digitalizaciji svega postojećeg, nije svejedno jeste li veliki ili mali, imate li raskošan proračun za IT, ili se mučite s tri PC-ja, par mobitela i vezom na Internet. Primjerice, Atlantic Grupa ulaže 100 milijuna kuna u nove tehnologije, a pohvalili su se i automatizacijom svog računalnog sustava za upravljanje ljudskim resursima, što je Zoran Stanković, potpredsjednik za financije, istaknuo kao posebno korisno rješenje.

Međutim, za 400.000 srednjih i manjih poduzetnika – tvrtki, obrtnika, obiteljskih gospodarstava i slobodnih profesija – mnoga IT rješenja su, jednostavno, preskupa. No, tu nije u pitanju samo novac, IT sektor bi morao pronaći  bolji način komunikacije s malim poduzetnicima. Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednje velikih poduzetnika u HUP-u, dodao je i da bi država mogla biti tolerantnija: kada je trebala provesti fiskalizaciju, stvari su se promijenile „preko noći“, a kada treba pokazati volju i pomoći informatizaciju (tj. digitalizaciju) malih poduzetnika, stvori se tisuću problema čije rješavanje traje godinama. 

Božo Čerkez, član Uprave Belja, dao je dobar zaključak Okruglog stola. Ulaganje u IT uvijek košta više nego što predvidite, no njegova prava vrijednost vidi se tek kroz dulje vrijeme. Vrijednost ulaganja u IT uvijek treba promatrati iz dugoročne perspektive. Također, ne treba zaboraviti, implementacija IT-a je uvijek prilagodba, no prilagodba kojoj tvrtka, veliki ili mali poduzetnik, stvara svoj vlastiti poslovni alat. (Z. Pavić)

Povezani �lanci:

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum