SAP Global
SAP MAG 79, lipanj 2014.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Suradnja na svim razinama: lokalnoj, regionalnoj, europskoj

Želimo aktivno pratiti potrebe naših članova, održavati tematske radionice i ostale aktivnosti prilagoditi stvarnim potrebama. Važna nam je i suradnja sa SAP-om.

Razgovarao: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg-t-com.hr 

HrUSKo, Hrvatska Udruga SAP korisnika, neformalna je Udruga tvrtki korisnika SAP rješenja u Hrvatskoj. Postoji od 1999., kao dio Hrvatskog informatičkog zbora. O djelatnostima Udruge, od situacije u kojoj su se SAP korisnici zatekli ulaskom naše zemlje u EU do prilagodbe nizu zakonskih promjena, te o planovima u neposrednoj budućnosti, razgovarali smo s predsjednicom HrUSKo-a, Sandrom Mikuš.

SAP MAG: Ispričajte nam, ukratko, za nove čitatelje SAP magazina, povijest Hrvatske udruge SAP korisnika (HrUSKo) od osnivanja do danas, kroz događaje koji su obilježili djelovanje Udruge.

Mikuš: HrUSKo postoji od 1999. godine, kada su se prvi korisnici SAP-a počeli neformalno okupljati i razmjenjivati iskustva u implementaciji i korištenju SAP-a.  Iz tog razdoblja ne bih istaknula događaje, već osobu, Antu Juretića iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, koji je desetak godina bio jezgra Udruge i organizator skupova. Nakon toga, 2011. godine, proveli smo nove izbore, a tijekom 2012. formaliziran je rad HrUSKo-a s novim vodstvom koje je i sada na čelu Udruge. 

SAP MAG: Na nedavnom Forumu Udruge iznijeli ste novu strategiju rada. Što je bit te strategije?

Mikuš: Prije svega, suradnja i razmjena iskustava između korisnika SAP-a u Hrvatskoj. Želimo aktivno pratiti potrebe naših članova, održavati tematske radionice i ostale aktivnosti prilagoditi stvarnim potrebama. Važna nam je i suradnja sa SAP-om, jer želimo zastupati naše interese i ostvariti zajednički nastup naših članova. Razvijamo, i razvijat ćemo, i suradnju s ostalim udrugama SAP korisnika u regiji i EU. S kolegama iz Slovenije surađujemo od početka, a i Adriatic regija se počela aktivirati. Planiramo kontakte i sa SAP udrugama s dužim iskustvom iz EU. Posljednja, ali ne i manja važna stavka u strategiji je i suradnja sa SAP partnerima, s obzirom na široku lepezu proizvoda koje SAP nudi uz ERP. Na prošlom Forumu dali smo priliku svim SAP partnerima da se predstave. 

SAP MAG: Prošlo je pola 2014. godine. Kako se ostvaruje plan aktivnosti za ovu godinu?

Mikuš: U prvom dijelu godine bili smo angažirani oko zakonskih prilagodbi i JOPPD obrasca. Održano je nekoliko radionica naših korisnika sa SAP-om i stručnjacima iz porezne uprave. Nastavljamo aktivnosti i prije ljeta bit će organizirana radionica za financije. Stručne tematske radionice pokazale su se uspješnim načinom razmjene iskustava i dobro su prihvaćene od članova. Na web stranicama www.hrusko.org  upravo se nalazi nekoliko anketa za naše članove. Pozivam sve SAP korisnike da ispune anketu u kojoj mogu predložiti konkretne teme koje ih interesiraju, kako bi radionice koje planiramo u drugom dijelu godine prilagodili tome. Najavljujem i HrUSKo Forum koji će biti organiziran krajem ove godine.

SAP MAG: Uskoro će proći prva godina hrvatskog članstva u Europskoj Uniji. Po čemu ćete je vi, u HrUSKo Udruzi, pamtiti? 

Mikuš: Bilo je puno posla, ali smo uz dobru pripremu u tvrtkama i suradnju sa SAP-om uspješno sa SAP-om ušli u EU. HrUSKo je prije ulaska u EU organizirao nekoliko dobro posjećenih radionica na kojima su članovi prezentirali kako se internim projektima pripremaju za ulazak u EU, a kolege iz SAP-a, iz zemalja u susjedstvu koje su u EU ušle prije nas, prezentirali su nam svoja iskustva.  

SAP MAG: Kako su tvrtke, vaše članice, prebrodile ključne prilagodbe u zakonskim promjenama u posljednjih godinu dana: fiskalizaciju, novi zakon o PDV-u, JOPPD, i druge?

Mikuš: Kako sam već rekla, zajedno smo savladali sve izazove. Upravo u ovakvim situacijama pokazuje se važnost Udruge, u zajedničkom nastupu prema SAP-u. Važna je i razmjena informacija i iskustava između korisnika, jer kada ste član HrUSKo-a, niste sami.

SAP MAG: Kakva je suradnja s lokalnim uredom SAP-a? Što je bilo dobro, što je moglo biti bolje?

Mikuš: Uspješno surađujemo s lokalnim SAP uredom.  Na zakonskim prilagodbama kroz koje smo prolazili zajedno smo učili.

SAP MAG: Surađuje li HrUSKo, a ako da kako, s drugim udrugama korisnicima SAP-a iz Europe, regije, svijeta?

Mikuš: Jedan od naših strateških ciljeva je suradnja s ostalim udrugama SAP korisnika. S kolegama iz Slovenije i njihovom SUSAP udrugom surađujemo od samih početaka našeg rada i oni su nam puno pomogli savjetima. Ove godine ćemo se značajnije angažirati na osnivanju udruge SAP korisnika Adriatic regije, ali i na povezivanju sa SAP udrugama iz EU s dužim iskustvom u radu.

Povezani �lanci:

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum