SAP Global
SAP MAG 5, listopad 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Grid Computing: nabildana mreža


Grid koncepcija usvaja činjenicu
da je skupina računala "pametnija"
od jednog računala
 

Aplikacije koje donose dodatne računalne potencijale iz mreže omogućavaju kratko vrijeme reakcije i snižavaju troškove hardvera. To je omogućeno korištenjem Grid servisa koji dinamički omogućavaju dostupnost resursima. Jedna tvrtka koja koristi SAP sutav upravo isprobava rješenje SAP Internet Pricing and Configurator (SAP IPC) koje je kompatibilno s grid rješenjem i bilježi prve pozitivne rezultate.

Zamislimo slijedeći scenarij: virtualne poslovnice internetskog dućana preplavljene su kupcima. Stotine potencijalnih kupaca žele znati cijeno određenog proizvoida koji ih zanima. Unose svoje upite putem web browsera i rješenja SAP IPC, a aplikacija mySAP Customer Relationship Management (mySAP CRM) izračunava cijene. Koliko brzo će korisnik dobiti željenu informaciju ovisi o tome da li je dovoljna računalna snaga dostupna za izračunavanje velikog broja istovremenih upita.

Dakle koliko bi poslužitelja trebale imati kompanije koje rade na SAP IPC aplikaciji? To nije nimalo lagano pitanje jer broj upita ovisi o sezoni i dobu dana. Ako bi kompanija instalirala dovoljan proj poslužitelja za obrađivanje upita u vrijeme najvećeg broja zahtjeva bez ikakvih problema, ukupni trošak vlasništva (TCO) bio bi povećan, a računalni kapaciteti beskorisno bi stajali u terminima niskog broja zahtjeva. Ako kompanije nabave svega nekoliko poslužitelja vrijeme odgovora na zahtjeve je mnogo dulje u razdobljima povećanog broja zahtjeva i korisnici bi lako mogli odlučiti za prelazak u drugu trgovinu.

Grid servisi se prilagođavaju zahtjevima

Rješenje ovog problema leži u Grid servisima. Oni se baziraju na tehnologiji web poslužitelja i omogućavaju pristup računalnim resursima u trenutku kada su oni potrebni tako što distribuiraju funkcionalnost između dostupnih računala u mreži. Grid usluge zapravo su napredna berzija web usluga. Dok su web usluge statične i dostupne u zadanoj količini, grid usluge mogu se dinamički generirati. Kada se broj zahtjeva poveća, grid usluge s egeneriraju upravo u potrebnoj količini i brišu se kada se broj zahtjeva smanji. To znači da je računalni kapacitet angažiran samo u vrijeme kada je to potrebno.

Dr. Alexander Gebhart, razvojni arhitektu u SAP-u, objašnjava razliku između web usluga i grid usluga: "Princip na kojemu počivaju web usluge možemo usporediti s prodavačem automobila kod kojeg možete kupiti samo vozila koja se fizički nalaze u njegovom salonu. S druge strane, grid usluge su poput tvornice koja mi može izraditi automobil kada god to ja želim".

Informatička industrija već godinama radi na razvoju grid usluga. Ipak, komercijalna implementacija grid računalstva zahtijeva otvorene standarde. Takav je standard sada dostupan kao Open Grid Services Architecture (OGSA), predstavljen početkom 2003. godine, a podržavaju ga vodeći proizvođači. Ta arhitektura ne samo da dozvoljava distribuciju funkcionalnosti između dostupnih računala već jamči i kvalitetu usluge (QoS). To na primjer znači da korisnici kritičnih aplikacija mogu zahtijevati da se njihove operacije generiraju i izvode samo na određenim, vrlo snažnim procesorima.

Virtualni sustav jamči dostupnost računalne snage

Grid kompatibilno SAP IPC rješenje je prva poslovna aplikacija koja koristi OGSA standard. Ono distribuira zahtjeve svim računalima koje je korisnik uključio u mrežu, bez obzira na njihovu lokaciju. Sve što je potrebno za pružanje takve mogućnosti jest instalacija OGSA bazirane grid komponente na svako računalo. Za razliku od zamršenih standarada poput J2EE (Jave), OGSA je jednostavna i brzo se instalira jer sadržava samo specifikacije koje su porebne za grid računalstvo. Grid komponenta tvori virtualni sustav koji omogućava pristup računalnom kapacitetu prema potrebi.

Rješenje SAP IPC sastoji se od aplikacija IPC Manager Service, the IPC Dispatcher Service i IPC Server Service. Aplikacija IPC Dispatcher Service distribuira zahtjeve, a IPC Server Service izvodi aplikaciju na poslužiteljima.

Ako zahtjevi prerastu graničnu vrijednost koju je zadao korisnik, IPC Manager Service uključuje dodatne poslužitelje. Aplikacija IPC Server Service se automatski pokreće (odnosno automatski instalira, konfigurira i aktivira) na tim računalima sve do trenutka kada zahtjevi opadnu ispod kritične granice. Kada se zabilježi kontinuirani pad zahtjeva, IPC Dispatcher Service prvo isključuje IPC Server Service na tim računalima, a potom ih briše, nakon određenog vremena. Ako se broj zahtjeva poveća u kratkom vremenu, isključene grid usluge mogu se brzo reaktivirati. Komponenta za nadgledanje čitavo vrijeme prikazuje podatke o tome koliko je računala trenutno na raspolaganju, koje opreacije se na njima izvode i koji je njhov status.

Smanjenje troškova i osiguranje konkurentnosti

Prednosti koje ova inovacija pruža SAP korisnicima jednostavno je uvidjeti. "S grid kompatibilnim rješenjem kompanije smanjuju ukupne troškove vlasništva hardvera i osiguravaju svoju konkurentnost, pogotovu kada su potrebne visoke performanse", objašnjava Alexander Gebhart. "Primjerice, banka može izračunati koncepcije financiranja svojih korisnika za svega nekoliko sati, umjesto nekoliko dana".

Još jedna prednost grid usluga je smanjenje potrebe za administrativnim i osobljem za održavanje sustava, kako hardverskog tako i softverskog. "Sustavni administrator samo jednom instalira aplikacije na središnjem poslužitelju", objašnjava developer Erol Bozak. "Potom se na svim dostupnim računalima automatski generira, prilagođava i pokreće željeni broj grid usluga. To ujedno ubrzava i pojednostavljuje upgrade zato što ne zahtijeva instalaciju novog softvera na svakom pojedinom računalu".

Dva odjela, jedna grupa poslužitelja

Pilot tvrtka koju smo spomenuli na početku teksta trenutno testira SAP IPC rješenje u svoja dva odjela i već bilježi profit na temelju smanjenja troškova hardvera. Do sada je svaki od tih odjela koristio po deset vlastitih IPC poslužitelja, no taj je kapacitet potrban samo u razdobljima velikog broja zahtjeva. Pošto se peakovi pojavljuju u različito vrijeme u dvama odjelima dio kapaciteta poslužitelja može se dijeliti. Sada svaki odjel ima samo dva vlastita IPC poslužitelja, uz još osam poslužitelja koji se po potrebi dijele između odjela. Tvrta sada za oba odjela treba dvanaest poslužitelja umjesto prijašnjih dvadeset, što hardverski trošak umanjuje za četrdeset posto.

Takvo što moguće je samo zahvaljujući grid kompatibilnom softveru. Prototip Alexandera Gebharta i Erola Bozaka postavio je temelj za grid računalstvo u SAP-ovoj strategiji.

SAP IPC je prvo grid kompatibilno SAP rješenje, a uslijedit će i nova", kaže Bozak. Svi sektori koji trebaju procesiranje velike količine podataka zreli su za ovu tehnologiju, primjerice za rješenja Financial Services ili Supply Chain Management sa SAP Advanced Planner & Optimizer (SAP APO) i RFID (Radio Frequency Identification) projekt.

Info:

http://www.gridcomputing.com/

http://www.gridcomputingplanet.com/

 © grafike: SAP AG

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum