SAP Global
SAP MAG 5, listopad 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

mySAP ERP i SAP R/3 Enterprize postaju standardna rješenja


mySAP: rješenje za blisku
budućnost

Više od polovice među gotovo dvadeset tisuća SAP korisnika trenutno se mora nositi s neizbježnim ukidanjem podrške za standardne aplikacije do kraja 2003. godine. Čak i uz mogućnost produžavanja podrške u 2004. godinu uz dvopostotnu nadoknadu za održavanje, mnogi korisnici najozbiljnije planiraju unapređivanje svojih SAP sustava.

Nedavno najavljeno mySAP ERP (Enterprize Resource Planning) rješenje u sebi uključuje SAP R/3 Enterprize, SAP NetWeaver i druge aplikacije i od korisnika ne zahtijeva unapređivanje (upgrade) sustava. Pravo pitanje koje sebi ovom prilikom treba postaviti korisnik jest – hoće li inačice 4.6C ili R/3 Enterprize postati slijedeći SAP-ovi klasični (vintage) proizvodi? Naime, u slučaju prethodnih inačica ovih rješenja, 3.1I i 4.0B, vintage inačica je ona koja se potvrdila kao stabilna i popularna, dostojna potpune korisničke podrške i investiranja u upgrade.

Do 2005. korisnici će na izboru imati četiri opcije, no procjenjuje se da će njih najmanje 40 posto prihvatiti R/3 Enterprize rješenje ne bi li osigurali stabilnu ERP aplikacijsku bazu načinjenu na posljednjoj SAP-ovoj tehnologiji. Na taj način će oni od R/3 Enterprize rješenja načiniti slijedeću vintage inačicu.

Prva opcija: ne činiti ništa

Što mogu učiniti SAP korisnici?

-         Ne činiti ništa i ostati na aktualnoj, staroj inačici

-         Platiti dvopostotnu naknadu za dodatak i produženu podršku u trajanju od godinu dana

-         Unaprijediti svoj sustav na inačicu 4.6C

-         Unaprijediti svoj sustav na R/3 Enterprise (poznat i kao inačica 4.70)

 

Odabiranje ove opcije znači nastavak korištenja trenutno instaliranih R/3 inačica. Ovu opciju ne možemo preporučiti zbog nedostatka podrške, poboljšanja i resursa za pomoć pri unapređivanju starijih inačica. Iako će ekonomska klima natjerati značajan broj R/3 korisnika da prihvate ovu opciju za kratko razdoblje, oni moraju planirati unapređivanje sustava za trenutak ekonomskog oporavka.

Prednost opcije: Ne zahtijeva trenutna ulaganja

Nedostatak opcije: Korisnik nije u mogućnosti iskoristiti prednosti novih aplikacija i tehničkih osobina. Korisnička tvrtka ulazi u značajan rizik jer je bez podrške potrebno više vremena za rješavanje aplikaicjskih problema.

Tvrtke koje odaberu ovu opciju moraju imati efikasne sustave skladištenja podataka i moraju biti voljne "zamrznuti" uvjete proizvodnje kako bi umanjile sveukupni aplikacijski rizik.

Druga opcija: produžavanje podrške za vintage inačice do kraja 2004.

Ovakva odluka u principu donosi dodatno vrijeme za planiranje i izvođenje unapređivanja sustava. Tvrtke koje se odluče za ovaj korak morat će prije ili kasnije odabrati treću ili četvrtu opciju, ali s većim vremenskim prostorom.

Prednost opcije: Korisnici mogu produljiti podršku kako bi dobili više vremena za unapređenje sustava.

Nedostatak opcije: Upgrade sustava ipak će se morati provesti do kraja 2004., uz dvopostotno povećanje cijene njegova održavanja. K tome, korisnici u nekim zemljama neće se moći poslužiti ovom opcijom.

Tvrtke koje koriste unaprjedive inačice SAP rješenja trebale bi se odlučiti za ovu ponudu ako njihovi upgrade projekti nisu započeli ili ako neće biti dovršeni do kraja 2003. godine. Korisnici ostalih inačica trebali bi razmotriti treću i četvrtu opciju.

Treća opcija: Upgrade na SAP R/3 u inačici 4.6C

R/3 4.6C je aktualna verzija temeljnog SAP-ovog ERP proizvoda i čini gotovo pedeset posto instalacija.

Prednost opcije: 4.6C nudi provjerenu kvalitetu, dostupnu unaprjedivost i infrastrukturu, a korisnicima je potrebna samo tehnička nadogradnja za prijelaz na R/3 Enterprize u bilo kojem pogodnom trenutku.

 

Nedostatak opcije: Uz predviđen prestanak podrške 31. ožujka 2006., inačica 4.6C nudi relativno kratkoročno razdoblje bez potrebe za unapređenjem sustava. Korisnici koji pak migriraju s ranijih inačica trebat će unaprijediti propusnost svojih računalnih mreža te uložiti u terminale s jačim procesorima i više memorije kako bi mogli raditi s novim SAP-ovim grafičkim korisničkim sučeljem (GUI-jem).

Ograničenja: Svi AS/400 korisnici morat će načiniti upgrade na inačicu 4.6C prije nego što unaprijede svoj sustav na R3/Enterprize ili mySAP ERP.

Tvrtke koje bi se trebale upgradeati na 4.6C su one koje su načinile više od četvrtine unaprjeđenja sustava ili koriste specifična industrijska rješenja koja još ne postoje u inačicama R3/Enterprize ili mySAP ERP. Inačica 4.6C je također pogodna za tvrtke koje ne planiraju koristiti SAP rješenja u opsegu većem nego što to pokrivaju tradicionalne ERP funkcije.

Četvrta opcija: Unapređivanje na SAP/R3 Enterprize (inačica 4.70)

R3 Enterprize je slijedeća generacija R/3 rješenja i njegovo posljednje tradicionaklno izdanje. Radi se o revolucionarnom upgradeu koji je ponuđen u sklopu redovitog održavanja. Prava vrijednost koju krije ova inačica nije tehnološki ili aplikacijski orjentirana – jer važno je napomenuti da će izvorni kod R/3 rješenja biti "zamrznut" i na taj način će korisnikci imati bazu koja se neće bitno mijenjati. To će smanjiti troškove vezane s velikim ciklusima unapređivanja i omogućit će SAP-u pružanje poboljšanja u manjim, fokusiranijim ekstenzijama.

Koncept ekstenzija ima prednosti i mane.

Prednosti ekstenzija:

-         Ekstenzije omogućavaju fleksibilnost implementacije jer su u vlasništvu korisnika i njihova instalacija ne donosi probleme licenciranja.

-         Kako se funkcionalnost razvija, ekstenzije se mogu unaprjeđivati neovisno o R3/Enterprize kodu.

Ograničenja ekstenzija:

-         Iako je tehnološki izvedivo, ne preporuča se isključivanje ekstenzija nakon njihova uključivanja jer može doći do kvarenja podataka.

-         Ekstenzije se nalaze u setovima i moraju biti upgradeane u setovima što isključuje mogućnost selektivnog unaprjeđenja pojedine ekstenzije.

-         Uključivanje ekstenzija je neovisna aktivnost SAP klijenta koja onemogućava stvaranje testnog ekstenzijskog klijenta bez trenutnog utjecaja na ostale klijente.

Značajno poboljšanje koje je povezano s R/3 Enterprize rješenjem jest dodatak poslužitelja za web aplikacije (Web AS u inačici 6.20) i SAP NetWeaver arhitekture, temeljene na otvorenijim tehnološkim standardima i opcijama povezivanja u odnosu na tradicionalnu SAP bazu.

R/3 Enterprize se može unaprijediti izravno iz SAP inačica 3.1I, 4.0B, 4.5B, 4.6B i  4.6C. Korisnici drugih inačica trebaju se konzultirati izravno sa SAP-om kako bi definirali proces unaprjeđenja. Korisnici rješenja AS/400 trebaju načiniti upgrade na inačicu 4.6C prije nego što unaprijede sustav na R3/Enterprize.

Prednosti opcije: Za R/3 korisnike koji koriste SAP-ovo održavanje unaprjeđivanje na rješenje R/3 Enterprize ne uključuje plaćanje SAP-u, ukoliko se ne dodaju novi korisnici u vrijeme upgradea ili ako se licenca ne mijenja na taj način da omogućava i korištenje mySAP ERP ili mySAP Business rješenja. Na izboru su dvije opcije tehničkih upgradea pa korisnici mogu birati hoće li minimizirati downtime za vrijeme upgradea ili će platiti dodatne infrastrukturne resurse. R/3 Enterprize pruža veću povezivost i više Java opcija nego Web AS i dulje razdoblje podrške. Unaprjeđivanje sustava sa 4.6C na R/3 Enterprize u tehničkom smislu predstavlja tek mali korak ako nema potrebe za Unicodeom (omogućavanjem zajedničkog encodinga karaktera u različitim računalnim sustavima, op. ur.).

Tvrtka SAP osigurala je system switch mogućnost u rješenju Web AS 6.20 koje omogućava korisniku stvaranje testne okoline i mirror image production okoline. Korisnik može automatski prebaciti na na mirror image production pri "go liveu" bez većih poremećaja poslovnih procesa. Pošto je ova funkcionalnost omogućena u Web AS rješenju, samo korisnici R/3 Enterprizea i mySAP-a imaju tu mogućnost.

Nedostaci opcije: Iako SAP izvješćuje o tvrtkama koje su uspješno izvele R/3 Enterprize upgrade, relativno malo subjekata je do kraja izvelo taj proces. Od svibnja 2003. do kraja lipnja 54 tvrtke su dovršile upgrade. Pored toga, R/3 Enterprise zahtijeva više dodatnog hardvera u odnosu na 4.6C (vidi sliku 1).

Korisnici koji migriraju s verzija koje su prethodile inačici 4.6 trebaju značajno veću propusnost mreže, ovino o njihovim SAP GUI podešenjima. Većina SAP korisnika radi s inačicama SAP GUI 6.20 i 4.6 koje su kompatibilne s prijašnjim inačicama i zbog toga se neće suočiti s većim hardverskim zahtjevima desktop hardvera. Druge opcije zahtijevat će veću procesorsku snagu terminalnih računala te memorijska poboljšanja za rad na SAP GUI-ju. Svi korisnici trebali bi se savjetovati sa SAP-om zbog posljednjih specifikacije za propusnost mreže i minimalne hardverske zahtjeve za desktop računala. Svi korisnici bi također trebali pažljivo izmjeriti promjene u propusnosti mreže kod korištenja starih i željenih novih R/3 rješenja pri tipičnim operacijama koje izvode njihovi korisnici, jer se propusnost mreže bitno mijenja kod različitih vrsta modula. Kao što se vidi na slici 1, R/3 Enterprize podržava Unicode, ali treba mnogo veću hardversku snagu i nij do kraja potvrđena u velikim R/3 sustavima.

Što izabrati: SAP R/3 Enterprize ili mySAP ERP?

mySAP ERP koristi stabilan kod rješenja SAP R/3 Enterprize, obogaćuje ga dodatnim funkcionalnostima i podržava ga s potpunim mogućnostima NetWeaver tehnologije, uključujući Web AS, Enterprise Portal i Exchange Infrastructure. Ipak, pošto je mySAP ERP baziran na SAP R/3 Enterprize rješenju, on ne utječe na odluku korisnika o unapređivanju sustava. Korisnici bi trebali promijeniti svoje licence sa R/3 na mySAp ERP u trenutku kada postoji jasna potreba za dodatnom funkcionalnošću, ili kada je za integraciju heterogene aplikacijske okoline potreban potpun NetWeaverov stack. Korisnici drugih mySAP rješenja trebali bi preferirati mySAP ERP zbog ukupne integracije rješenja mySAP Business Suite koje će se temeljiti na NetWeaverovoj aplikacijskoj arhitekturi (vidi sliku 2).

Zaključak:

Većina korisnika trebali bi se upgradeati izravno na R/3 Enterprize jer je to slijedeće "klasično" izdanje SAPovog izvornog ERP proizvoda. Korisnici trebaju pažljivo pricijeniti sve prednosti, troškove i rizike svakog upgrade rješenja, kao i skrivene ovisnosti o third-party alatima i drugih obveza. SAP R/3 Enterprize predstavlja najbolji put. Ipak, korisnici bi trebali biti na oprezu dok se ne pojave novi detalji o sofisticiranom upgrade procesu. Kako bi dobili odobrenje za kupovinu od svojih uprava, IT menadžeri trebaju prepoznati povećanja u funkcionalnosti koja će omogućiti prave poslovne dobitke. Takva povećana funkcionalnost može dovesti do potrebe za komponentama u sklopu mySAP licencne opcije. Ta bi opcija trebala biti uzeta u obzir uzeta u obzir ako korisnik namjerava primijeniti povećanu funkcionalnost ili tehnologiju uključenu u tu skuplju licencnu opciju. SAP je razvio opsežan program koji pomaže korisnicima kod određivanja za njih ispravne strategije s obzirom na njihovu specifičnu situaciju, koji se bavi tehnološkim unapređenjima sustava i promjenom licenciranja. Prije donošenja konačne odluke, korisnici bi svakako treblali zatražiti više informacija od SAP-a.

(izvor: Gartner Products Research Note, DF-20-0790, 25. lipanj 2003.)

© grafike: SAP AG

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum